sektor 03 internet

Plusuri si minusuri in epoca lui Internet

Internetul este o unealta exceptionala. Te poate ajuta enorm de mult. Chiar poate face diferenta. Dar nu vine intotdeauna doar cu beneficii. Daca nu esti atent, domnul Internet te poate distruge.

Stai tu pe Internet. Nu lasa internetul sa stea pe tine!

In ultimii ani, am vazut cu totii ce putere are internetul. In Egipt sau Tunisia, a dat jos guverne. In SUA, a facut ca un om pe care intreaga presa americana il uraste visceral, care nu a avut mare sustinere nici macar in propriul sau partid, sa ajunga presedinte.

Da, Donald Trump a ajuns presedinte cu ajutorul internetului. A sarit peste presa potrivnica si a trimis mesajul direct pe profilele de pe retele sociale ale cetatenilor americani. Iar oamenii au ascultat mesajul. Acest lucru, dar si lipsa de credibilitate a presei, pe care mileniul trei a pervertit-o rau de tot, peste tot pe glob, l-au ajutat pe Donald Trump sa produca cea mai mare surpriza de la faimosul Dinamo – Foresta, 4-5.

Trump si ai lui s-au folosit de internet corect. Au inteles ca e o unealta importanta si au tratat-o cu respect. Iar internetul i-a rasplatit.

E o lectie importanta aici, daca esti dispus sa o inveti. Pacat ca unii n-au rabdarea necesara ca sa invete. Si, daca n-au rabdare, ajung sa se friga singuri.

Asa s-au fript Vlad Nedelea si angajatorul sau, Gsp. Disperati sa obtina trafic si clickuri, acestia s-au grabit sa publice un articol total neverificat. Sursa de inspiratie? O pagina de Facebook facuta pentru a rade de suporterii FC Fcsbului.

Sektor ’03 Reloaded, asa cum se numeste pagina, a ras de naivitatea gesepistilor si le-a dat exact ce acestia voiau sa auda. Iar ei au muscat. Povestea e incredibila. Mai ales daca ne gandim ca avem de-a face cu ziaristi care sustin ca au experienta, care sustin ca fac presa adevarata.

Doar ca Gsp nu e un ziar sportiv. Nu, Cristoph Daum i-a descris cel mai bine. O hartie de impachetat peste. Atat si nimic mai mult. Cum altcumva sa numesti o foaie de hartie care publica cu copy/paste tot ceea ce gaseste pe internet?!

Gsp nu are onoare

Nu e prima data cand Gsp publica un articol cu informatii neverificate, pe care ajunge sa-l retraga. „Jurnalistii” lui Tolo par sa fie angajati ca sa produca continut, nu ca sa faca presa. Usurinta cu care publica articole neverificate si cu care le retrag imediat dupa ce isi dau seama ca au gresit arata ca nu prea le pasa de cei care ii urmaresc. Mai ales ca nu publica niciodata un articol prin care sa-si recunoasca greselile si sa-si ceara iertare pentru dezinformare.

Dar de ce sa o faca? Daca legea le permite sa minta, ei vor minti. Toata lumea stie ca o minciuna vinde mult mai bine ca adevarul. Iar Gsp va continua sa vanda. Va continua sa dea copy/paste la tot ce gaseste pe internet si va dezinforma mai departe. Pana la urma, asta isi si doresc cei mai multi dintre cititorii lor. Ca doar nu credeti ca vreun fecesebist chiar vrea sa auda sau sa citeasca raspunsul la intrebarea „Ce a cumparat Becali in 2003?”.  Ei stiu deja acest raspuns, ca nu degeaba au cumparat doar 42 de abonamente la meciurile echipei lor.