fifa

FIFA s-a declarat rege peste fotbal – Taie și spânzură!

De săptămâna trecută, putem spune că sportul rege are un nou rege. Într-un comunicat de presă emis pe data de 21 ianuarie, conducerea FIFA, asemeni unui adevărat tiran, a declarat că nu va accepta ca echipele de fotbal și fotbaliștii să joace în alte competiții decât cele organizate de FIFA și confederațiile sale.

Declarația a venit ca urmare a discuțiilor care au apărut despre o potențială Super Ligă a Europei, o competiție la care ar participa doar cluburile mari din fotbalul european. Această competiție are include 18 cluburi, cele mai puternice din țări precum Anglia, Italia, Spania, Germania și Franța. Acestea ar juca în sistem de ligă, fiecare cu fiecare, tur și retur. Conform zvonurilor, 2022 ar trebui să fie anul de start al acestei competiții. Ea ar urma să fie finanțată de banca JP Morgan Chase. Asta înseamnă că echipele participante ar putea avea parte de câștiguri mult mai mari decât cele oferite de Champions League.

Și aici este problema. Cum banul este cel mai important aspect al fotbalului modern, cel puțin din punctul de vedere al marilor cluburi, o competiție precum Super Liga Europei ar fi mult mai interesantă decât Champions League. Astfel, Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Bayern, PSG și alți granzi ar fi mai degrabă tentați să participe în noua Super Ligă, abandonând competiția numărul 1 organizată de UEFA. De aici, e ușor de înțeles de ce FIFA și celelalte confederații au sărit ca arse.

Fără marile echipe, atractivitatea Champions League ar scădea enorm. Iar problema cea mai mare ar fi, bineînțeles, concurența cu noua competiție, deoarece aceasta s-ar desfășura cel mai probabil în aceleași zile și la aceleași ore ca Champions League. Pentru UEFA, pierderile ar fi enorme. Așa că FIFA a intervenit:

Date fiind ultimele speculații din presă în legătură cu crearea unei Super Ligi a Europei de către anumite cluburi, FIFA și cele 6 confederații (AFC, CAF, Concacaf, CONMEBOL, OFC și UEFA) amintesc din nou și atrag atenția că o astfel de competiție nu ar fi recunoscută nici de FIFA, nici de vreuna din confederații. Cluburile și jucătorii implicați într-o astfel de competiție nu ar mai avea voie să participe în vreo competiție organizată de FIFA sau respectivele confederații.

Conform statutelor, toate competițiile trebuie organizate și recunoscute de către o organizație relevantă la fiecare nivel în parte, de către FIFA la nivel global și de către confederații la nivel continental. Confederațiile recunosc FIFA Club World CUP, în formatul actual, drept singura competiție globală destinată cluburilor, în timp ce FIFA recunoaște competițiile organizate de confederații drept singurele competiții continentale pentru cluburi.

Principiile universale ale meritului sportiv, solidarității, promovării și retrogradării stau la baza piramidei fotbalului și asigură succesul global al fotbalului, stând așadar la baza statutelor FIFA și ale confederațiilor. Datorită acestor principii, fotbalul are o lungă istorie plină de succes. Participarea la competiții globale și continentale ar trebui întotdeauna câștigată pe teren.

Gianni Infantino – FIFA President
Shaikh Salman bin Ebrahim Al Khalifa – AFC President
Constant Omari – CAF Acting President
Vittorio Montagliani – Concacaf President
Alejandro Domínguez – CONMEBOL President
Lambert Maltock – OFC President
Aleksander Čeferin – UEFA President

FIFA comite un abuz grav

Prin acest comunicat de presă, FIFA a anunțat practic nașterea unui oligopol. Un oligopol apare atunci când piața e dominată de un mic grup de comercianți, care pot să decidă împreună dacă măresc sau scad prețurile, dacă distrug potențiala concurență sau dacă îi permit să se dezvolte. De fapt, dacă privim mai atenți, vedem că avem de-a face cu un monopol, FIFA și cele 6 confederații formând de fapt un tot unitar. Niciodată, una nu ar lua măsuri împotriva celeilalte. Niciodată, vreun membru nu ar vrea să părăsească alianța pentru a avea o aventură singur sau ca parte a vreunei alte asociații. Putem așadar să spunem că o singură entitate controlează fotbalul mondial.

Acest lucru este grav!

Am așteptat o reacție din partea statelor lumii împotriva declarației FIFA. Am așteptat să văd cum acestea condamnă atitudinea arătată de FIFA și cele 6 confederații, care au decis cu de la sine putere că doar ele hotărăsc cine are și cine nu are voie să joace fotbal la nivel profesionist, cine poate practica meseria de fotbalist și cine nu, cine poate câștiga bani de pe urma fotbalului și cine nu.

Luați în calcul următorul scenariu. Marcedes-Benz este cel mai vechi producător de automobile din lume. Ce s-ar fi întâmplat dacă această companie ar fi decis la un moment dat că mecanicii auto au voie să lucreze doar pentru ea? Lumea automobilelor ar fi fost cu siguranță diferită și nu în bine. La fel s-ar întâmpla și cu industria IT, dacă Google ar decide astăzi că toți programatorii din lume trebuie să muncească doar la motorul său de căutare.

În România, Consiliul Concurenței se ocupă cu protejarea și stimularea concurenței pentru asigurarea unui mediu concurențial normal. Consilii și legi asemănătoare se regăsesc și în celelalte state. Scopul lor este oprirea abuzului de poziție dominantă. Pe scurt, chiar dacă monopolul nu este interzis, este interzis ca firmele care dețin un monopol să abuzeze de poziția dominantă pe care o au pe piață. Comisia Europeană explică:

O întreprindere care deţine o cotă importantă dintr-o anumită piaţă poate îngrădi concurenţa pe acea piaţă. O poziţie dominantă este considerată comportament anticoncurenţial atunci când întreprinderea se foloseşte de poziţia sa în mod abuziv pentru a elimina concurenţa.

Aceste practici abuzive pot consta în special în:

  • impunerea unor preţuri nejustificat de mari
  • câştigarea de noi clienţi prin practicarea unor preţuri menţinute artificial la un nivel scăzut, în dezavantajul firmelor concurente de dimensiuni mai mici
  • împiedicarea accesului pe piaţă a firmelor concurente, obligând consumatorii să cumpere un produs asociat, în mod artificial, cu un alt produs mai popular şi mai cerut
  • refuzul de a trata cu anumiţi clienţi sau practicarea unor reduceri speciale pentru clienţii care au drept furnizor unic sau principal întreprinderea aflată în poziţie dominantă
  • condiţionarea vânzării unui anumit produs de vânzarea altuia.

Textul îngroșat se aplică în cazul nostru. FIFA și cele 6 confederații împiedică accesul pe piață a unei companii concurente. Ei nu vor ca produsul lor, Champions League, să fie nevoit să concureze cu un produs mult mai atractiv, care ar putea ajunge mult mai popular foarte rapid.

Va lua însă cineva măsuri? Cel mai probabil nu. FIFA a demonstrat deja că este cea una dintre cele mai corupte organizații din lume. Dacă vreun club ar da-o în judecată pentru acest abuz, acel club ar avea de suferit. Așa cum a spus și în comunicat, FIFA le va interzice clubului și jucătorilor săi accesul la orice competiție organizată de ea. Asta înseamnă nu doar că un club european nu ar mai putea juca în Champions League, ci că nu ar mai putea juca nici în ligile naționale, iar jucătorii săi nu ar putea juca nici pentru naționalele țărilor lor. Mesajul este unul simplu: dacă nu faci ce zice FIFA, încetezi să mai exiști. Pentru că asta s-ar întâmpla cu un club de fotbal care nu mai poate juca fotbal. Fără o sursă de venit și cu cheltuieli destul de mari, acesta ar falimenta și ar dispărea aproape imediat.

Ceea ce face FIFA nu este corect. Nu este corect din punct de vedere al afacerii, dar și din punct de vedere sportiv. Fotbalul nu are cum să progreseze când destinul său este decis de un organism corupt.

Și oricât de mult ar vorbi FIFA despre principii în comunicatul său de presă, noi, suporterii care iubesc fotbalul, știm că totul este doar fum în ochi. FIFA a demonstrat deja că nu dă doi bani pe principii precum meritul sportiv sau că nu îi pasă dacă un campionat se decide pe teren sau nu. Toate aceste cuvinte frumoase sunt doar aer. Ele nu au fost, nu sunt și nu vor fi niciodată însoțite de fapte. Sunt însă foarte folositoare pentru a masca un abuz.

FIFA se contrazice singură și discriminează

Dacă ar exista totuși un club de fotbal destul de nebun ca să se ia la harță cu FIFA, acesta ar putea câștiga în instanță. Nu ar fi ușor, dar ar putea demonstra că FIFA comite un abuz. Nu există niciun motiv ca FIFA să ia măsuri împotriva participantelor la Super Liga Europei, din moment ce nu a luat niciodată măsuri împotriva cluburilor care au participat la numeroasele competiții amicale care au loc în fiecare pauză competițională.

O astfel de competiție a fost și Turneul de la Amsterdam, o competiție de tip cupă, organizată de Ajax Amsterdam. Aceasta a avut loc în fiecare an, între 1975 și 2009, înainte de începerea fiecărui sezon. La ea au participat de fiecare dată câte 4 echipe. Una dintre ele a fost Ajax. Celelalte erau echipe pe care Ajax le invita. În 1984, la această competiție a participat și naționala de fotbal a României. Aceasta a terminat pe locul 4, după Atletico Mineiro, Ajax și Feyenoord.

Și aceasta nu este singura competiție organizată de Ajax. Echipa din Amsterdam organizează și Copa Amsterdam și Future Cup, competiții de juniori dar care sunt transmise de televiziuni precum Eurosport sau Fox Sports. Așadar, acestea bifează și aspectul financiar.

Însă diferența dintre ele și Super Liga Europei e că aceasta din urmă ar câștiga cu mult mai mulți bani. Aceasta ar câștiga sume care ar deranja capetele pătrate din birourile din Zurich. Drept urmare, nu are voie să existe. Abuz? Da. Discriminare? Da. Și asta fix din partea organizației care se laudă că luptă împotriva discriminării.

Pentru fotbal, existența unei Super Ligi a Europei ar fi un lucru bun. Pentru suporteri ar fi un lucru bun. Dar aceste aspecte nu contează pentru FIFA.