Ion Voinescu

S-a stins din viata Omul-Steaua, Ion Voinescu

Poporul stelist a primit o noua lovitura, una foarte puternica. Legendarul portar al Stelei, Ion Voinescu, cel poreclit „Top” in lumea sportului, s-a stins din viata. Steaua a pierdut astazi o parte din ea.

Nu exista destule cuvinte pentru a scrie povestea Omului-Steaua. N-ar fi existat nici Steaua de acum fara Ion Voinescu.

Ion Voinescu – una din pietrele de temelie ale Stelei

In istoria Stelei exista un anumit numar, mic, de oameni de legenda, oameni care au influentat atat de puternic istoria acestui club incat, fara ei, poate ca astazi nici nu mai discutam despre Steaua. Ion Alecsandrescu, Emeric Ienei, Generalul Mihail Lascar sau Marius Lacatus sunt pe aceasta lista. La fel si Ion Voinescu.

Poate ca stelistii mai tineri se intreaba cine a fost Ion Voinescu. Pe scurt, a fost cel mai mare portar din istoria fotbalului romanesc. Si asta desi nu era foarte inalt. Avea doar 1,75 metri inaltime. Dar a fost poreclit „Top”. Si poate ca intuiti de ce. Plonjoanele sale l-au facut celebru. L-au adus la Steaua, l-au facut campion, l-au facut legenda.

Ion Voinescu nu a venit de buna voie la Steaua. Trebuia sa faca stagiul militar. Steaua l-a cerut. El a venit. Dar nu a mai plecat. Iar asta a fost alegerea lui. Top a iubit Steaua. A iubit-o mult. Singura fiinta pe care a iubit-o mai mult a fost sotia sa, Elena.

A jucat 13 ani la clubul nostru, din 1950 si pana in 1963. Ion Voinescu a venit la Steaua pentru a-l inlocui pe un alt portar legendar de-al Stelei, Ilie Savu. Si l-a inlocuit cu foarte mare succes. A castigat 6 titluri si 5 cupe. A ajuns la nationala si chiar a fost considerat, in urma Olimpiadei de la Helsinki, din 1952, drept „cel mai bun portar din lume”, de catre presa finlandeza.

Dupa ce s-a retras din activitatea de fotbalist, a continuat alaturi de Steaua pana la finalul anilor 80, cand s-a retras definitiv din fotbal. De-a lungul anilor, a ajutat la formarea si antrenarea multor portari de calitate: Helmuth Duckadam, Vasile Iordache, Dumitru Stângaciu, Daniel Gherasim, Constantin Eftimescu sau Dumitru Moraru.

Nu te vom uita niciodata!

Plecarea sa este o pierdere foarte grea pentru Steaua si pentru toti stelistii. In aceste momente, suntem cu totii alaturi de familia indurerata.

Odihneste-te in pace, Ion „Top” Voinescu! Stelistii iti vor fi mereu recunoscatori si nu te vor uita niciodata!