Florin Talpan

Cine este Locotenent-Colonelul Florin Talpan?

Suporterii stelisti au aflat despre Locotenent-Colonelul Florin-Costel Talpan exact acum 2 ani. In 2014, la inceputul lui Decembrie, acesta aparea de nicaieri si ii dadea o lovitura puternica lui Gigi Becali, care atunci era ocupat din plin cu scrisul faimoaselor sale carti. Din acel moment, locotenent-colonelul Talpan a devenit un ghimpe puternic si permanent in coasta fecesebista. A ajuns sa fie injurat. A ajuns sa fie si amenintat. Dar nimeni nu stie cu adevarat cine este acest ofiter al armatei romane si ce il motiveaza sa faca ceea ce face.

De aceea, am considerat ca e potrivit ca stelistii sa il cunoasca pe acest om. Presa nu a facut-o, asa ca o sa o facem noi. Mai jos puteti gasi CV-ul locotenent-colonelului Talpan.

Care sunt realizarile locotenent-colonelului Florin Talpan si cum il descriu ofiterii care au lucrat cu el?

Colonelul George Boroi, comandantul CSA Steaua Bucuresti, i-a facut urmatoarea evaluare:

“Locotenent-colonelul de justitie Talpan Florin-Costel este cadru militar activ din 1993. Pana in anul 2002 si-a desfasurat activitatea la Statul Major al Fortelor Terestre, iar din 2002 si pana in prezent este incadrat pe functia de Sef Compartiment Juridic in cadrul CSA Steaua Bucuresti.

In functia in care este angajat, ofiterul isi ideplineste cu constiinciozitate atributiile si sarcinile de serviciu, se preocupa permanent de pregatirea sa pe linie de specialitate militara si cultura generala. Se adapteaza rapid la schimbari, obtinand rezultate foarte bune indiferent de situatia cu care se confrunta.

De la incadrare si pana in prezent, ofiterul Talpan a dat dovada de certe aptitudini in domeniul juridic si militar manifestand permanent preocupare pentru indeplinirea exemplara a atributiunilor de serviciu. Ofiterul s-a remarcat prin calitatea si operativitatea lucrarilor, cu respectarea standardelor si a termenelor stabilite de conducerea CSA si a Ministerului Apararii Nationale, demonstrand o capacitate crescuta de analiza si sinteza, precum si devotement in realizarea obiectivelor institutiei noastre, experienta si expertiza acestuia in domeniul juridic si militar dovedindu-se foarte valoroase si extrem de utile.

Locotenent-colonelul de justitie Florin-Costel Talpan dezvolta in activitatea pe care o desfasoara un comportament conform cu normele si valorile morale si sociale ce guverneaza institutia militara si societatea romaneasca in ansamblu.

Promptitudinea si calitatea superioara a comportamentului ofiterului sunt posibile si determinate de calitatea si profunzimea insusirilor, precum si de gradul de structurare si operationalizare.

Remarc, in comportamentul ofiterului, capacitatea de a selecta influentele externe si de a raspunde la ele prin reactii adecvate, existenta unor atitudini complexe, stapanire de sine, concordanta intre vorbe, atitudine si fapta, altruism, dorinta de a asimila noi valori, noi cunostinte si de ale transforma in acte de comportament puternic motivate.

Subliniez de asemenea disciplina caracterului, optimismul, dinamismul temperamental, precum si sistemul aptitudinal complex fara  de care nu ar fi putut fi performant in activitatea desfasurata in unitate si in misiunile la care a participatin Bosnia Hertegovina si Afganistan.

Locotenent-colonelul de justitie Talpan Florin-Costel dispune de o ridicata capacitate de efort fizic si psihic, de relationare cu sefii si cu ceilalti, de dorinta permanenta de a-si dezvolta resursele si competentele profesionale, de a se implica responsabil in indeplinirea sarcinilor individuale si colective, de a gasi solutii viabile la problemele cu care se confrunta.

Rezultatele si calificativele obtinute in unitate, precum si cele obtinute in misiunile executate in afara tarii, confirma pe deplin cele afirmate mai sus.

Pentru misiunile efectuate in Bosnia Hertegovina si Afganistan, ofiterul Florin Talpan a primit exclusive aprecieri pozitive, atat cu privire la competenta, cunostinte, comunicare cu sefii si cu ceilalti, capacitatea de a se adapta si de a se integra intr-un nou colectiv, de a lucra in echipa si de a actiona in conditii de izolare.”

CV-ul locotenent-colonelul Florin Talpan il recomanda ca un ofiter capabil, foarte bine pregatit. Va enumeram cateva din realizarile sale:

  • Absolvent al Institutul Militar de Artilerie si Geodezie “Ioan Voda” Sibiu, promotia 1993.
  • Absolvent al Facultatii de Drept, cu diploma de licenta la Academia de Politie “Alexandru Ioan Cuza”, iulie 2000.
  • A urmat cursul postuniversitar de “Drept public si stiinte administrative”, Facultatea de Drept/ Universitatea Bucuresti 2001.
  • Misiune internationala executata in Teatrul de operatii din Balcani – Bosnia Hertegovina, sub egida SFOR – Stabilisation Force in perioada iunie decembrie 1999.
  • Cursul post universitar “Cultura concurentei”, Academia de Studii Economice Bucuresti, cu atestat pentru obtinerea titlului de “Consilier specializat in problematica concurentei” 2005.
  • Masterat cu specializarea ”Comunicarea Manageriala si Resurse umane”, Facultatea de Comunicare si Relatii Publice “David Ogilvy” – Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative 2009.
  • Cursul postuniversitar “Introducere in securitatea Nationala”, Universitatea Nationala de Aparare ”Carol I” – iulie 2009.
  • Misiune internationala executata in Teatrul de operatii din Afganistan, executata in perioada ianuarie –august 2010.
  • Programul de formare specializata pentru ocuparea unei functii publice corespunzatoare inaltilor functionari publici/ Agentia Functionarilor Publici – iunie 2012.
  • Incepand cu luna iulie 2012 locotenent-colonelul Florin Talpan a obtinut titlul de consilier in proprietate intelectuala pentru obiectele “Brevete de inventii”, “Marci si Indicatii Geografice” si “Desene si modele” ca urmare a promovarii examenului organizat de OSIM.

Pentru rezultate deosebite obtinute in activitatea sa, ofiterul a fost recompensat pecuniar si apreciat numai cu calificative <foarte bine>. Ca urmare a evidentierii in mod deosebit pentru acte de eroism, curaj si devotement in executarea unor misiuni in tara si in Teatrele de operatii din Bosnia Hertegovina si Afganistan, precum si pentru merite deosebite in indeplinirea atributiilor profesionale, pregatire profesionala si conduita demna, ofiterul a fost avansat inainte de termen la gradul de locotenent-colonel de justitie.

La fel de favorabile sunt si cuvintele celor din Comandamentul Combined Team Zabul, care intr-o scrisoare de recomandare privind activitatea desfasurata in Teatrul de operati Afganistan, subliniaza:

“Capitanul de justitie Talpan Florin-Costel si-a desfasurat activitatea in Teatrul de operatii Afganistan, in perioada 9 ianuarie 2010-15 august 2010 in functia de consilier juridic la Batalionul 33 Manevra “Posada”.

Rolul indeplinit de ofiter a fost unul esential, datorita situatiei complexe deosebite din zona de responsabilitate a Batalionului 33 Manevra “Posada”. Pe timpul activitatii desfasurate, ofiterul a dovedit ca stapaneste si implementeaza prevederile legislatiei specifice Teatrului de operatii Afganistan.

Experienta dobandita anterior i-a permis Capitanului de justitie Florin Talpan sa indeplineasaca cu succes sarcinile primite pe parcursul executarii misiunii.

Ofiterul a dovedit o capacitate remarcabila de adaptare la situatiile noi care au aparut, dovedind un inalt spirit creativ, discernamant deosebit si o putere de analiza foarte dezvoltata. Toate aceste calitati enumerate anterior, i-au permis ofiterului sa depaseasca  de fiecare data situatiile complexe cu care s-a confruntat. Pot afirma cu incredere ca realismul, stapanirea de sine, calmul si altruismul reprezinta trasaturi care definesc cel mai bine caracterul domnului capitan de justitie Florin-Costel Talpan.

Ofiterul a manifestat o capacitate de comunicare extrem de dezvoltata, pe care a implementata-o intr-o maniera logica, concisa, fluenta, folosind intotdeauna un limbaj corespunzator.

De-a lungul misiunii executate, in functia pe care a fost incadrat, ofiterul a dovedit o mare putere de munca, o gandire flexibila si un extrem de dezvoltat spirit de observatie, indeplinindu-si cu responsabilitate atributiile functiei, demonstrand totodata un atasament sincer fata de Armata Romaniei.

Pe timpul executarii misiunii, ofiterul si-a asumat intotdeauna responsabilitatea faptelor si s-a angajat cu seriozitate la indeplinirea indatoririlor profesionale, dand dovada de disciplina si corectitudine.

Capitanul de justitie Florin-Costel Talpan si-a respectat permanent comandantul, sefii ierarhici, scotand in evidenta o conduita exemplara in relatiile cu toate persoanele cu care a venit in contact, receptionand si executand intocmai ordinele primite. Legat de acest aspect, s-a observat ca ofiterul este o persoana exigenta si echilibrata care a reusit sa influenteze pozitiv pe toti militarii Batalionului.

Consilierea de specialitate, acordata comandantului si Statului major al Batalionului 33 Manevra “Posada” , a permis luarea unor decizii oportune si legale care au determinat indeplinirea obiectivelor propuse in cadrul procesului de planificare si executare a misiunilor Batalionului.

Ofiterul a demonstrat o foarte buna cunoastere a Dreptului International Umanitar, a Regulilor de angajare, precum si a ordinelor si procedurilor de operare emise de ISAF (International Security Assistance Force).

Toate aceste calitati si abilitati i-au permis ofiterului sa consilieze la un nivel exceptional Batalionul 33 manevra “Posada”, prelucrand permanent legislatia specifica, regulile de angajare, directivele tactice emise de COMISAF (Comandantul ISAF), normele de Drept International Umanitar, ordinele emise de Ministerul Apararii Nationale, etc.

Pe timpul relatiilor interpersonale, ofiterul a demonstrate o conduita corecta si respectuoasa in relatia cu toti militarii Batalionului.

In final, considerand toate aceste aspecte pozitive care definesc pe capitanul de justitie Talpan Florin-Costel, recomand ca acesta sa fie promovat intr-o functie corespunzatoare nivelului sau de pregatire militara si de specialitate.

Semneaza: Comandantul Combined Team Zabul – colonel Dorin Blaiu.”

Ofiter decorat al armatei romane

Pentru munca depusa cu mare daruire si pentru rezultatele remarcabile obtinute in decursul anilor, locotenent-colonelul Florin Talpan a fost recompensat cu diverse medalii si ordine, nationale dar si internationale:

  • In 1999 a primit medalia NATO, acordata de Javier Solana, fost secretar general NATO, ca recompensa a serviciilor aduse organizatiei in operatii din fosta Iugoslavie.
  • In 2010, secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, i-a acordat medalia NATO pentru participarea la misiune in Teatrul de operatii Afganistan.
  • In tara, strict legat de activitatea sa la CSA Steaua Bucuresti, a primit in 2007, din partea ministrului apararii, Teodor Melescanu, “Emblema de Onoare a Armatei Romane” pentru “managementul eficient al activitatilor de asistenta juridica a Clubului Sportiv al Armatei Steaua”.

De ce il uraste Gigi Becali?

Este deja foarte bine cunoscut faptul ca Gigi Becali, seful din umbra al SC FCSB SA, nu il suporta deloc pe locotenent-colonelul Talpan. Desi a fost condamnat la ani buni de inchisoare in 3 dosare diferite, Becali inca nu a inteles ca statul roman nu se afla la dispozitia sa. Astfel, acesta si-a permis sa il jigneasca pe Florin Talpan de nenumarate ori, demonstrant o lipsa totala de respect fata de armata romana. Asa cum era de asteptat, ofiterul l-a dat in judecata. Dar de ce il uraste Becali pe Talpan? Raspunsul e unul singur: pentru ca Talpan l-a batut in absolut toate dosarele dintre CSA Steaua Bucuresti si FCSB.

Si nu, nu e vorba doar de acel faimos dosar, prin care Steaua Bucuresti si-a recuperat marca. Ci e vorba de mai multe procese intre cele doua parti, procese intinse pe parcursul mai multor ani.

  1. Talpan a castigat procesul prin care SC FCSB SA a chemat in judecata CSA Steaua Bucuresti, solicitand obligarea acesteia la plata sumei de 21.672.873.005,14 lei vechi (21 de miliarde), creanta preluata de la AVAB prin decizie comerciala numarul 314 din 2011, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti, Sectia 6 Comerciala, in sedinta publica din 8 iunie 2011, in dosarul numarul 18125/3/2010.
  2. Talpan a castigat procesul prin care CSA Steaua Bucuresti a chemat in judecata SC FCSB SA, in vederea evacuarii acesteia si totodata obligarea la plata sumei de 1.526.661,09RON, prin sentinta civila numarul 17946, pronuntata in sedinta publica la 17 octombrie 2011, in dosarul numarul 22091/3/2011.
  3. Talpan a castigat procesul in care a aparat marcile notorii nr. 72827 si nr. 130904, apartinand CSA Steaua Bucuresti, marci care alaturi de celelalte insemne ale clubului sunt evaluate la peste 58 de milioane euro. Procesul a avut ca obiect anularea si in subsidiar decaderea din drepturi asupra acestor marci. Actiunea a fost formulata de SC FCSB SA. Sentinta a fost data de Tribunalul Bucuresti, Sectia Civila, dosarul 3933/3/2015.
  4. Talpan a castigat procesul prin care CSA Steaua Bucuresti a solicitat infiintarea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile cu care figura inregistrata SC FCSB SA la Directia de Impozite si Taxe Locale, Sectorul 1, plus 33 mijloace de transport, pana la concurenta sumei de 783.655,34 RON.
  5. Talpan a castigat pentru CSA Steaua Bucuresti procesul privind anularea marcii Steaua Bucuresti, inregistrata fraudulos de SC FCSB SA, decizia 3425 pronuntata in sedinta publica, la 3 decembrie 2014, de catre ICCJ.
  6. Talpan a castigat procesul privind recuperarea creantei de 1.598.991,31 RON de la debitorul SC FCSB SA, prin punerea in executare a titlului executoriu din sentinta civila 17946, prountata la 17.10.2011 de Tribunalul Bucuresti, Sectia 6 Civila, in dosarul 22091/3 executoriu conform articolului 720-8 cod procedura penala si scutita de formalitatea investirii in conformitate cu decizia XXXVIII, pronuntata la 7 mai 2007 de catre ICCJ.

Asadar, putem trage concluzia ca Talpan a fost o permanenta sursa de frustrare pentru Gigi Becali si pentru echipa pe care aceasta o conduce din umbra, SC FCSB SA.

In incheiere

Nu ai cum sa nu ramai impresionat dupa ce vezi CV-ul lui Talpan. Este un militar corect, muncitor si capabil, cu o istorie plina de realizari. Dar aceste realizari nici nu ar trebui sa conteze. Ce ar trebui sa conteze pentru suporterii stelisti e faptul ca acest om isi face treaba corect si ca si-o face pentru Steaua Bucuresti.

Sunt multi care nu vad lucrurile asa. Asta nu e o noutate. Romania este o tara ciudata, iar romanul este cel mai ciudat dintre oameni. In alte tari, probabil ca acest profesionist ar fi fost laudat de tot poporul. Dar nu si aici. Aici, lumea prefera sa creada cuvintele spuse de un puscarias condamnat de 3 ori, nu cuvintele unui om cinstit, care, in intreaga sa cariera, si-a facut treaba corect si cat mai bine posibil.

E pacat, dar, din fericire, e irelevant. Locotenent-colonelul Florin Talpan o sa continue sa-si faca treaba la fel de corect, indiferent de sentimentele pe care le-ar avea anumiti oameni fata de el. Iar asta e bine pentru noi, stelistii. E bine pentru Steaua Bucuresti.

Steaua Bucuresti are nevoie de oameni ca Florin Talpan.