George Boroi

Retragerea lui Boroi, veste rea tot pentru oi

George Boroi s-a retras astazi, 5 decembrie, de la conducerea CSA Steaua Bucuresti. Nu a fost o noutate, nu a fost nici macar o stire foarte importanta. Dar o parte a presei „de sport” din Romania a ales sa o prezinte drept un mare eveniment. E vorba despre GSP, asa cum probabil ati ghicit. Acest ziar, care de ani buni se ocupa doar cu cancan-ul, a decis ca isi poate prosti din nou cititorii, lovindu-i cu un titlu bombastic: Steaua a scăpat de omul care i-a luat marca » Boroi e out din lupta pentru siglă și palmares.

Ceea ce face GSP se numeste clickbait. E o modalitate incorecta dar legala de a atrage cititori/vizualizari. Le dai oamenilor un titlu senzational sau un titlu din care sa nu inteleaga nimic, apoi astepti ca ei sa acceseze pagina respectiva. GSP merge insa mai departe. Nu doar ca face clickbait, dar isi mai si minte cititorii.

Cum isi minte GSP cititorii

Steaua a scăpat de omul care i-a luat marca » Boroi e out din lupta pentru siglă și palmares – acesta este titlul publicat pe siteul GSP. Nimic din ce scrie acolo nu e adevarat.

Incepand chiar cu primul cuvant, „Steaua”, GSP dezinformeaza cititorii. Fostul ziar vorbeste, evident, despre SC Fotbal Club Steaua Bucuresti SA, echipa cunoscuta si sub numele de FCSB. Aceasta a pierdut dreptul de a mai folosi marca Steaua acum aproape 2 ani. Nu se mai poate numi nici Steaua si nici Steaua Bucuresti, asa cum a recunoscut si patronul sau din umbra, fostul puscarias Gigi Becali. Aceasta a spus acum cateva luni la sport.ro urmatoarele: „Am inregistrat marci in care scrie Fotbal Club Steaua Bucuresti, pentru ca in motivarea instantei se mentioneaza ca FCSB inseamna Fotbal Club Steaua Bucuresti, dar ca il putem folosi in marca. Noi nu putem numi Steaua Bucuresti ca marca, insa o putem face intr-un context, cu alt desen. E simplu, nu putem zice doar Steaua Bucuresti, dar daca ii punem ceva in fata, e ok.” Aici aveti linkul.

Astfel, desi Becali a recunoscut ca echipa sa nu poate fi numita Steaua Bucuresti, GSP ignora acest lucru. Asa cum au ignorat si decizia ICCJ din decembrie 2014, decizie care zicea ca FCSB nu e Steaua.

Iar minciuna continua. Boroi nu a fost niciodata „omul care i-a luat(lui Becali) marca”. El nu a fost deloc implicat in proces. Doar Florin Talpan, in calitate de sef al departamentului juridic al CSA Steaua Bucuresti, a luat parte la el. Si Boroi nu e nici „out din lupta pentru sigla si palmares”, deoarece nu exista nici o lupta pentru asa ceva. Sigla si palmaresul s-au intors la CSA Steaua Bucuresti, dupa ce aceasta a redevenit unica detinatoare a marcii Steaua Bucuresti.

Insa toata ideea prezentata de GSP e o minciuna. Acestia il prezinta pe Boroi drept un dusman al lui Becali, un dusman al FCSB-ului, cand acesta a fost fix invers, un aliat.

„Realizarile” Colonelului Boroi la CSA Steaua Bucuresti

George Boroi este un fost atlet specializat in proba de 110 metri garduri, dar cariera sa de sportiv nu prea conteaza. In atentia fanilor stelisti a aparut de abia in 2003, cand a fost numit comandant al CSA Steaua Bucuresti. Pana atunci, Boroi fusese loctiitor al comandantului pentru sportul de performanta, la Steaua, cu gradul de locotenent-colonel. A fost avansat la gradul de colonel in 2003, cand a devenit comandant al clubului sportiv.

Cei 13 ani care au urmat numirii sale au insemnat o era intunecata pentru sportul stelist, o era a ghinionului si a dezastrului. Sporturile steliste s-au prabusit, unul dupa altul. Sectia de fotbal a fost inchisa in liniste, chiar atunci in 2003. Echipele de rugby si hochei, care pana atunci dominasera campionatele interne, au fost distruse incetul cu incetul, ajungand acum sa se chinuie. Handbalul stelist s-a desfiintat dupa ce echipa masculina a castigat o cupa europeana. Iar baschetul a avut urcusuri si coborasuri. Doar sporturile individuale au mai rezistat, dar greu, si acolo performantele venind tot mai rar.

Ce s-a intamplat? Nu putem spune cu siguranta. Nimeni nu poate. In Romania se intampla lucruri ciudate, pe care nimeni nu le poate explica. Putem insa sa prezentam ceea ce ne-au spus chiar cei care au fost implicati direct in aceste evenimente. Sa incepem cu fotbalul stelist.

A ridicat mana pentru Becali

La una din numeroasele sale conferinte de presa, Becali a dezvaluit ca Boroi l-a ajutat in momentul in care acesta si-a inscris abuziv societatea comerciala in liga 1, in locul Stelei.

„Apoi am făcut acea Adunare Generală în care se spune aşa: «aprobarea în întregime şi detaliată a actului constitutiv a societăţii comerciale Fotbal Club Steaua Bucureşti SA». Acum este vorba despre această Steaua. În adunarea asta, Roşu, comandantul clubului, Boroi, care era vicepreşedinte, şi toată conducerea ridică mâna. Sunt filmaţi. Au ridicat mâna în unanimitate. Erau parcă 62 de membri care au aprobat în unanimitate. În unanimitate s-a aprobat FC Steaua Bucureşti SA, după care se spune că Societatea Comercială Fotbal Club SA va prelua fără nicio altă formalitate locul din Divizia A, subrogându-se în toate drepturile asociaţiei. Obţinând certificat sportiv, pe care l-am obţinut. Astea toate s-au făcut cu instanţă judecătorească, nu le-am făcut eu. Boroi ăla a ridicat mâna (n.r. – În Adunarea Generală) şi după aia a zis că nu mai e aşa, nu vreau aşa. Astea sunt semnate de zece generali şi de miniştri şi după doi ani au zis că nu mai e valabil. Păi atunci să îmi daţi banii pe investiţii. Păi ei unde să joace fotbal dacă îşi fac echipă în Divizia D? Le iau nocturna eu, le iau tabela, toată tribuna oficială o demontez, le iau lifturile pe care le-am plătit eu, luminile, sistemele de siguranţă, toate le iau eu. Am făcut cabinele de jucători, scaunele tot eu, voi unde să jucaţi? Ei nu au decât nişte scări de beton şi nişte terenuri pe care le-am făcut eu. Şi ei acum zic că toate sunt ale lor. Eu le-am făcut să le folosesc eu, nu ca să mă daţi afară.”

E de notorietate faptul ca vorbele lui Becali nu trebuie crezute si cu totii stim ca ceea ce a facut el atunci a fost ilegal, asociatia non-profit AFC Steaua Bucuresti nedetinand marca Steaua si neavand dreptul de a o da mai departe FCSB-ului, lucru dovedit de decizia ICCJ din decembrie 2014. Insa nu putem sa nu ne intrebam de ce Boroi nu a reactivat sectia de fotbal dupa ce a devenit comandant la CSA Steaua Bucuresti. El stia ca Becali nu detine Steaua. Stia cum au fost facute lucrurile atunci, dar a refuzat reactivarea fotbalului stelist.

Mai mult, dupa ce Talpan a recastigat marca, acelasi Boroi s-a opus din nou reactivarii sectiei de fotbal. In 2015, Florin Talpan a incercat inscrierea echipei in liga a cincea, stirea a fost data in presa, dar echipa a fost retrasa in ultimul moment. Singurul care putea lua aceasta hotarare era comandantul clubului sportiv. Nimeni altul. Articolul il aveti aici.

De ce a avut loc aceasta miscare? Raspunsul este unul singur: pentru ca prezenta Stelei pe terenul de fotbal ar fi distrus orice sansa pe care FCSB-ul o mai avea ca sa se dea drept Steaua.

Boroi dusman al FCSB-ului? Nu. Boroi poate fi considerat doar dusmanul Stelei.

De ce trece Steaua prin astfel de momente?

Desi multi nu inteleg, Steaua Bucuresti nu inseamna doar o echipa de fotbal. Nu doar fotbalul stelist a suferit in ultimii ani, ci toate celelalte sectii, care, sub conducerea lui George Boroi, au fost incetul cu incetul ingenuncheate.

Dar de ce are Steaua Bucuresti parte de toate aceste nenorociri? Raspunsul il gasim la doi fosti conducatori stelisti: generalul Otelea si generalul in rezerva Rosu.

In interviuri date in ultimele saptamani, pentru GSP si Prosport, acestia au dezvaluit cum clubul Steaua a ajuns pe mana oameni rau-inentionati, care au incercat sa se imbogateasca de pe urma sa.

Laurentiu Rosu, fostul comandant al CSA Steaua Bucuresti, i-a facut „tradatori” pe acesti politicieni, ofiteri si oameni de afaceri despre care chiar el a zis ca au incercat sa distruga sportul stelist pentru a pune mai usor mana pe club. Gasiti intreg articolul aici.

Iar generalul Otelea a explicat chiar la GSP de ce echipa lui Becali nu e Steaua.

„- Au făcut un transfer socialist, au luat activele de la clubul Steaua şi le-au mutat la FC pe bază de semnătură. Ca în socialism, luai de la unul şi dădeai altuia.

– Ce însemnau activele?
Toţi cei 24 de jucători. Nu s-a plătit nimic pentru ei.

– Şi nu este corect?
– Nu, pentru că s-a constituit o nouă persoană juridică. Fiind o nouă persoană juridică, trebuia să se fi dus în liga a 5-a şi să promoveze apoi în fiecare sezon ca să ajungă în prima ligă.

– Mai explicaţi-mi, nu mi-e foarte clar.
Ei au desfiinţat Steaua, că n-au făcut fuziune ca să poată să-i ia locul. Şi au făcut o nouă persoană juridică care şi-a însuşit şi banii pe care clubul îi mai avea de încasat pe Panduru şi pe Filipescu.

– Vinovaţi?
– Printre alţii, Mircea Sandu, care nu trebuia să accepte aşa ceva, era împotriva regulamentului FRF. Dacă nu accepta, multe nu s-ar mai fi întâmplat azi.”

Puteti gasi interviul aici.

Ca stelisti, putem trage doar o singura concluzie: Steaua are foarte multi dusmani, unii dintre ei locuind chiar in club.

E plecarea lui Boroi o pierdere pentru Steaua?

Cu siguranta plecarea lui Boroi e un mare castig pentru Steaua. Clubul sportiv nu poate merge mai jos de atat. Masurile luate in ultimii 13 ani au fost dezastruoase si infricosatoare, daca au fost facute intentionat.

Plecarea lui Boroi e insa o mare pierdere pentru Becali. Acesta avea in Boroi un aliat, chiar in interiorul clubului sportiv. Nimeni nu poate nega asta. Nu dupa ce Boroi a iesit de nenumarate ori in presa si a repetat ca isi doreste sa se inteleaga cu echipa condusa din umbra de Becali, ca sa ii dea marca inapoi, intr-un fel sau altul. Asta desi Becali isi batea joc atat de el, cat si de alti ofiteri din clubul sportiv dar si de ministrul apararii, in direct la TV. De ce ai vrea sa cazi la intelegere cu un om care te injura? Doar Boroi ne poate explica asta.

Fluturand acele casete, Becali a lasat sa se inteleaga ca il are la mana pe Boroi. Daca e asa, atunci plecarea sa e o lovitura grea pentru fostul puscarias. Ne e greu sa credem ca Becali ar putea sa-l influenteze pe urmatorul om care ajunge la conducerea clubului sportiv. Acesta este inca urmarit in mai multe dosare, care ar putea sa-i aduca din nou ani de puscarie. Orice om care s-ar alia cu el, ar avea cu siguranta de suferit.

Un nou sef la Steaua

Clubul sportiv a anuntat deja cine ii va fi sef in urmatoarele luni. Colonelul Cristian Petrea, loctiitorul lui Boroi, va conduce Steaua in urmatoarele 6 luni, pana la numirea unui nou presedinte. Inca stim putine despre acest domn Petrea. Stim ca e un prieten de-al lui Boroi. Si, din sursele noastre, mai stim ca, la fel ca Boroi, s-a opus trimiterii unei scrisori catre UEFA, scrisoare care trebuia sa informeze forul continental ca SC FCSB SA a pierdut dreptul de a mai folosi marca Steaua Bucuresti.

Noi suntem de parere ca nu este bine sa judeci oameni inainte sa ii vezi la treaba. Suntem dispusi sa ii acordam incredere acestui colonel Petrea. Doar pentru ca a fost prieten cu Boroi nu inseamna ca e de acord cu tot ce a facut el. Si nu putem ghici ce o sa faca in zilele urmatoare.

Poate acesta va reactiva sectia de fotbal. Sau poate va alege sa nu faca nimic, la fel ca actualul ministru al apararii, care a preferat sa paseze problema celui care urmeaza sa ii ia locul. In timp, vom afla mai multe despre acest nou sef al Stelei si va vom tine la curent.

Pana atunci, sa nu uitam ca totul s-ar putea sa se prabuseasca pentru FCSB peste 2 zile. In data de 7 decembrie e pronuntarea in procesul cu numele. O pronuntare in favoarea noastra inseamna dezafilierea automata a FCSB-ului. Asa ca, asteptam cu nerabdare ziua de miercuri.