Nicolae Dica

Eu pentru cine am jucat?

Asta e intrebarea pe care a pus-o Nicolae Dica, dupa ce a aflat ca echipa condusa din umbra de Becali nu are voie sa foloseasca numele Steaua Bucuresti. E o intrebare dureroasa, nu doar pentru Dica, ci si pentru noi. Toti am fost inselati, toti am fost victime.

Asul de Dica

Nu o sa uit niciodata venirea lui Dica la ceea ce credeam atunci ca e Steaua. Eram in liceu. Am cumparat Gazeta, pe vremea aia cu 50 de bani, iar pe prima pagina scria mare: Asul de Dica! Era o poza cu niste carti de joc, asi, iar poza lui Dica era intr-una din ele.

Era o lovitura, iar Dica era un as. Era golgeterul Argesului si avea sa fie si golgeterul echipei pe care noi o credeam Steaua. Ne-a castigat, ne-a intrat adanc in suflete si a demonstrat ca e stelist. Din pacate, nu a jucat niciodata pentru Steaua.

Si aici este problema noastra. Ce facem cu toti acesti jucatori de mare caracter, care ne-au iubit si pe care i-am iubit, dar despre care acum stim ca nu au jucat la Steaua? Este, oare, o greseala sa continuam sa ii iubim? Avem voie?

Raspunsul, zic eu, este destul de simplu. Este un foarte mare „Da”! Sufletul nu tine cont de legi. Sentimentele nu pot fi vandute sau cumparate.

Chiar daca Nicolae Dica si coechipierii sai au jucat la alta echipa, au facut-o pentru noi, pentru stelisti. Prin comportamentele lor, prin tot ceea ce au facut, ei au demosntrat ca au respect fata de Steaua, au aratat ca ne iubesc. Si, atunci cand e vorba de viata unui suporter, asta e tot ce conteaza.

Suporteri jucatori

Asta au fost Dica, Goian, Kapetanos si ceilalti fotbalisti care au jucat pentru noi dupa 2003. Ei au jucat pentru noi. Da, au jucat si pentru salariile lor, au jucat si pentru ei, pentru a face performanta si pentru a prinde contracte mai bune, dar au jucat si pentru noi. Cand acesti oameni urcau pe garduri, o faceau ca sa fie langa noi.

Si, ca sa va dati seama ce inseamna relatia dintre suporteri si jucatori, uitati-va la jucatorii FCSB-ului. Dupa 2014, dupa decizia data de ICCJ, cati jucatori de-ai FCSB-ului ati mai vazut sa sara pe garduri? Pe cati i-ati vazut sa vina intre suporteri? Pe cati i-ati vazut sa se alature suporterilor in acele momente grele? Nimeni! Nici macar unul singur!

In anii 2000, suporterii stelisti il injurau pe Becali destul de des. Existau conflicte intre cele doua parti aproape la fiecare meci. Cu toate acestea, jucatorii nu ezitau sa mearga langa suporteri.

Toti il stiau pe Becali, toti stiau cat de paranoic, nebun si agresiv e. Cu toate acestea, mergeau langa suporteri. Si era normal. Acolo era locul lor, nu in tribuna oficiala. Ei nu erau doar jucatori, erau si suporteri.

Exista o diferenta intre suflet si legi

Nu putem gandi doar cu sufletul. Probabil ca ar fi mai usor, insa nu asa functioneaza lumea in care traim. Legile trebuie respectate, mai ales daca vrem sa construim o tara moderna, civilizata. Legile ne-au dat dreptate. Avem echipa, Steaua e din nou a noastra. Nu ne-o mai poate fura nimeni.

Legea spune ca Nicolae Dica nu a jucat niciodata pentru Steaua Bucuresti. Daca, printr-o intamplare, citesti acest articol, sa stii, Nicule, ca imi pare rau. Dar asta este.

Nu e vina ta. Nu e nici vina noastra. Toti am fost inselati de un individ care cu asta se ocupa. Becali a dat tepe si a inselat, printre victimele sale numarandu-se suporteri, fotbalisti, politicieni, o tara intreaga.

Cu sufletul ai jucat pentru Steaua, Nicule. Si noi, stelistii, ne vom aminti intotdeauna de tine ca un stelist. Dar FCSB tot nu e Steaua. Si e momentul ca noi sa ne maturizam si sa recunoastem acest lucru. Este momentul sa ne rupem de trecut si sa privim spre viitor. Steaua are nevoie de noi! Si chiar daca Dica nu a jucat niciodata pentru Steaua, nu e exclus ca el sa ajunga antrenorul Stelei. Acest lucru este posibil astazi. Pentru ca, in sfarsit, avem din nou echipa.