Steaua nu are suporteri

Steaua nu are suporteri

Stiu ca multi se vor supara, dar asta e adevarul. Noi nu prea avem suporteri. Nu suporteri adevarati. Sau aia pe care ii avem sunt atat de putini incat nu conteaza. E rusinos dar, din toata lumea asta, Steaua sta cel mai prost la capitolul suporteri.

Cu siguranta vor veni multi cu niste statistici, ca sa imi spuna ca sunt 4-5 milioane de stelisti in Romania. Nu e adevarat. Poate ca sunt vreo 4-5 milioane de oameni care nu dau doi bani pe sport si care, atunci cand sunt intrebati, raspund ca tin cu Steaua. Dar acei oameni nu sunt stelisti.

Altii imi vor spune ca FCSB-ul a avut cea mai mare medie de spectatori la meciurile din acest sezon. Dar argumentul acesta e fals din doua motive:

1. FCSB nu e Steaua. Daca zici ca esti suporter stelist si daca esti alaturi de FCSB, atunci e clar ce fel de suporter esti. Un suporter de foarte proasta calitate, ca sa nu folosesc alte cuvinte. Daca esti stelist, stai langa Steaua, nu langa echipa unui puscarias care minte cu fiecare cuvant care ii pleaca din gura. Daca a mintit cu numele, daca a mintit cu marca, chiar crede cineva ca nu a mintit si cu palmaresul?!

2. Media aceea de spectatori e falsa. FCSB-ul a avut cate 50 de mii de oameni la cateva meciuri, cel cu Manchester City sau meciul cu Dinamo, iar aceste cifre ridica media. Dar asta nu inseamna ca cei care au mers la stadion erau stelisti. Cei mai multi cu siguranta s-au dus pentru a vedea pe City sau pentru ceea ce ei numesc „spectacol”. Dar nu pentru Steaua! Nu s-au dus sa sustina Steaua! Deloc! Ca nu degeaba s-au imbracat in culorile lui Dinamo. Si nu numai asta, dar aia si-au facut si poze cu acele veste si au pus pozele pe retele de socializare. Ce poate fi mai penibil?

In ultimele meciuri ale FCSB-ului, la stadion au fost doar familiile jucatorilor si cativa prosti care isi spun Peluza Ros-Albastra. Astia cica sunt suporteri stelisti, dar injura Steaua. Pe pagina lor de facebook scrie „m**e CSA” aproape la fiecare postare. Oare nu mai stiu eu pe ce planeta traiesc? Ca ultima data cand m-am uitat, CSA era Steaua Bucuresti. Cand am fost la rugby, era Steaua Bucuresti. Cand am fost la baschet, era tot Steaua Bucuresti. Cand Anamaria Branza a luat aurul anul trecut, era inregistrata tot la Steaua Bucuresti. Ziceti-mi si mie cum sunt aia stelisti cand ei injura fix Steaua?!

De asta suntem aici. De asta trebuie Steaua sa reinceapa din liga a patra. Daca aveam suporteri adevarat, de calitate, nu ajungeam niciodata in situatia aceasta. Suporterii adevarati ar fi salvat Steaua atunci, in 2003, cand un criminal a venit si a luat-o ca asa a vrut el. Ne-a dat teapa noua, a dat teapa statului iar de Steaua si-a batut joc in ultimul hal. Acum isi bate joc de o tara intreaga, luand la misto niste judecatori care ii sunt cu mult superiori. A ajuns chiar acest puscarias sa ne spuna noua ca justitia nu e corecta, cand el a fost deja condamnat pentru 3 dosare si mai are alte cateva in desfasurare. Si, cel mai rau, oamenii chiar il cred.

Am citit acum cateva zile un comentariu dat de politistul Marian Godina pe facebook. Acesta zicea ca, atunci cand aresteaza pe cineva, nu conteaza cat de vinovat e respectivul sau ce a facut, pentru ca oamenii de pe strada vor fi intotdeauna de partea sa si impotriva poltiei. E adevarat. Astia sunt romanii. Noi suferim de sindromul Stokholm. Trebuie intotdeauna sa-i credem pe infractori.

In alta tara, suporterii i-ar fi intors spatele lui Becali cu mult inainte de finalizarea procesului cu marca. Ar fi facut-o din dragoste pentru Steaua, pentru a-i arata ca nu are voie sa-si bata joc de acest mare club. Dar, la noi, nimanui nu-i pasa. La noi nu exista suporteri.

 

Robert Dan V.