dusmanii Stelei

Cum sa recunosti o oaie

Stim cu totii ce sunt oile. Sau, mai bine zis, cine sunt oile. Oile sunt acei indivizi care se dau suporteri ai unei anumite echipe, dar de fapt sunt acolo doar pentru rezultate sau pentru ca sunt obsedati de conducatorii respectivei grupari, conducatori care obligatoriu trebuie sa fie certati cu legea.

Pentru ca Steaua este cel mai galonat club din Romania, la noi au aparut acest gen de „oameni” prima data. Si, fara sa surprinda pe cineva, acestia s-au lipit de picioarele lui Becali, in momentul in care acesta si-a facut aparitia in jurul Stelei. De ce Becali? E simplu. Becali le oferea ceea ce ei isi doreau.

Becali e un om care apare zilnic la televizor, care vorbeste despre orice, care e chiar amuzant pana la un anumit punct. El foloseste porecla „Nea Gigi”, pe care oile o iubesc la nebunie, deoarece contine si cuvantul „nea”, care descrie un fel de lider de-al lor, dar si numele „Gigi”, un nume atribuit in ultimii ani mai mult cocalarilor si iubitorilor de prost gust. Iar Becali are foarte mult prost gust. De la palatul sau oribil si plin de kitsch, la sacourile sale care par a avea maneci scurte si pana la masinile sale de multi bani, pe care se urca oricand, cu mare placere, atunci cand oile i-o cer. Iar oile i-o cer destul de des, pentru ca ele traiesc pentru acest spectacol de prost gust.

Asadar, nu este de mirare ca oile s-au strans acum in jurul ciobanului lor, pentru a-l proteja in fata justitiei. Ele au facut asta si acum cativa ani, cand Becali a fost bagat la puscarie. Au behait si au iesit in strada cu acele pancarte si tricouri pe care scria „Fee Gigi”, si sa nu uitam faimosul banner „5>3”, dar atunci inca nu aveau energia necesara pentru a face totul la intensitate maxima. Cu timpul, insa, prostul lor gust s-a dezvoltat, au vazut ce a insemnat 2 ani fara idolul lor, iar acum nu mai sunt dispusi sa-l piarda. Asa ca, acum, aceste oite sunt mai guralive.

Din pacate pentru noi, le vedem zilnic in presa si la TV. De obicei, le recunosti destul de repede. Dar, cateodata, aceste oite se deghizeaza in piei de lup si incearca sa para ceea ce nu sunt, doar pentru a spala imaginea liderului lor. Din fericire, toate oitele folosesc aceleasi expresii si cuvinte cheie, cu ajutorul carora le poti identifica. Iata cateva dintre cele mai folosite expresii:

1. „Nici mie nu imi place Becali, dar a facut si lucruri bune.”

Aceasta este, de departe, cea mai des utilizata expresie a oitelor sub acoperire. Ele il iubesc pe fostul puscarias, nu isi pot imagina fotbalul fara el, dar le e rusine sa o recunoasca. Ori asta, ori vor sa te linguseasca un pic si sa te atraga de partea lor.

Va las un mic videoclip din faimosul serial Game of Thrones, care se potriveste perfect cu aceasta expresie a oitelor:

Expresia este, evident, o minciuna. Nu numai ca oitelor le place de becali, dar nici nu se pune problema ca el sa fi facut ceva bun, sa fi investit serios, sa fi incercat sa imbunatateasca imaginea Stelei, sa fi facut ceva legal. Si, din fericire, astazi vedem destul de clar aceste lucruri.

Becali pierde proces dupa proces, tocmai pentru ca el nu a facut nimic bun in toata viata sa. Si, sa nu uitam. Daca federatia si liga erau conduse de oameni corecti, astazi echipa lui Becali era cel putin retrogradata in ultima liga. 

2. „De bine, de rau, a bagat bani si a facut performanta”

Aceasta expresie este o forma modificata a celei de dinainte. Oita care o foloseste este destul de increzatoare in fortele sale, deci nu mai trebuie sa se dea ceea ce nu e, nu mai trebuie sa minta ca nu-l iubeste pe Becali. Incearca, totusi, sa para obiectiva: „de bine, de rau”.

De ce incearca oitele sa para obiective? Recunosc ca nu inteleg acest instinct de-al lor. Ele au impresia ca, daca se dau obiective, argumentele lor au mai multa putere ca argumentele date de un suporter adevarat, care nu poate fi obiectiv, ci doar subiectiv, pentru ca iubeste o singura echipa.

Subiectivitatea este ceea ce defineste un suporter adevarat. Pentru ca un suporter adevarat se imbolnaveste atunci cand echipa lui pierde, urla din toate puterile cand ea castiga si nu recunoaste nici in ruptul capului ca o rivala ar putea sa fie mai buna, chiar daca e. 

Oitelor le lipseste aceasta subiectivitate pentru ca ele nu tin cu adevarat cu echipa pe care o capuseaza. Loialitatea lor e doar fata de rezultate, fata de acele lucruri care le permit sa se dea mari in fata prietenilor. De aceea repeta la nesfarsit ca „a bagat bani si a facut performanta”.

Daca s-ar intampla ca echipa sa piarda si daca idolul lor nu le-ar mai aproviziona cu spectacolul grotesc cu care le-a obisnuit, ele vor migra catre alte echipe, care sa le dea ceea ce vor. Si nu vor varsa nici macar o lacrima.

3. „Eu nu am mers pe stadion pentru un desen, ci pentru jucatori”

Aceasta expresie este una dintre cele mai gretoase, pentru ca, prin ea, oitele recunosc ca nu au nici o treaba cu clubul despre care spun ca il iubesc. Asa cum stie orice suporter, indiferent de varsta, un club de fotbal nu inseamna doar un lot de jucatori. E mult mai mult de atat. Sigur, e normal sa iubesti un anumit jucator, care a ajutat la imbunatatirea imaginii clubului, insa jucatorii se mai si transfera. Si nu sunt rare momentele cand un jucator emblematic pentru o anumita echipa s-a dus fix la rivala acelei echipe.

Dar oitele nu tin cont de asta. Atat timp cat exista performanta, ele sunt multumite. De aceea ii ridica in slavi pe jucatori atunci cand asta e in interesul lor, dar ii si injura de toti si toate atunci cand nu joaca bine.

4. „La meciul cu Valencia, nu sustineai tot echipa asta? Nu era tot Steaua?”

Am ales exemplul Valencia, dar puteti sa puneti acolo si alte nume. Tot ce conteaza e ca echipa ciobanului sa fi invins respectiva echipa. Pentru ca oitele nu vor da niciodata ca exemple meciurile in care echipa idolului lor a fost umilita sau chiar meciuri cu echipe mai slabe, la care ei nici macar nu au fost.

Oitele se folosesc de aceste amintiri ca sa loveasca sub centura. Ele considera ca, daca ai fost acolo, atunci e clar ca echipa aia a fost Steaua. Si mai clar e faptul ca tu, daca nu esti alaturi de echipa lui Becali acum, e din cauza ca esti platit. Logica lor e total gresita, evident. Cand esti mintit si comiti o greseala, nu poti sa fii tras la raspundere. Poti, insa, sa fii tras la raspundere atunci cand stii foarte bine cum stau treburile, dar alegi sa ignori adevarul doar pentru ca tie nu-ti convine.

Suporterii adevarati ai Stelei au parasit echipa lui Becali, atunci cand au vazut ca aceasta nu e Steaua. Adica chiar din decembrie 2014. Nu au mai asteptat sa se termine si procesul cu numele.

5. „Pe mine ma intereseaza doar fotbalul, nu imi plac alte sporturi.”

Cand se supara ca CSA Steaua Bucuresti face performante la alte sporturi, oita simte nevoia sa laude un pic sportul rege. De fapt, este un atac mascat la adresa Stelei, o dovada ca respectiva oita nu iubeste Steaua. Ii place insa sa se uite la fotbal, pentru ca e simplu, pentru ca intelege regulile si pentru ca toti prietenii ei o fac. Iar daca echipa lui Becali castiga, poate sa se dea mare in fata prietenilor ei.

6. „Stiu eu niste generali care mi-au zis ca vor sa ii ia echipa lui Becali. Dar nu pot da nume.”

La fel ca in cazul primului punct, este si asta o minciuna. Oita nu are argumente, vede ca pierde discutia, asa ca inventeaza ceva pe loc. Si ce poate sa fie mai frumos decat o poveste cu „Generali”?

Ca doar am auzit fara oprire de generalii din armata tarii noastre, care viseaza doar fotbal si doar sa puna mana pe echipa lui Becali. Presa ovina ne vorbeste despre ei, oitele ne povestesc despre ei, dar nimeni nu da nici macar un nume. De ce? Pentru ca ei nu exista.

7. „Becali a aratat hartii. Sa arate si CSA”

Prima parte este adevarata. Becali arata zilnic sute de hartii. Din pacate pentru el, toate sunt inutile. Si asta nu o spun eu. Asta au spus-o niste judecatori, care s-au uitat peste respectivele hartii si care au decis ca nu sunt bune. Ca de aceea i-au dat castig de cauza clubului Steaua in lupta cu echipa lui Becali.

Insa oitele nu tin cont de o decizie judecatoreasca. Spectacolul din fata camerelor de filmat este mult mai important pentru ele si are o putere mult mai mare decat legile acestei tari.

8. „Voi, astia din Bucuresti, sa mergeti pe stadion si sa sustineti echipa, daca sunteti stelisti.”

Oitelor le place sa se dea sfatoase. Se simt superioare, atunci cand iau la rost alti suporteri, care nu fac ce cred ele ca ar trebui sa faca. Sigur, aceste cuvinte sunt rostite de cele mai multe ori de oite care traiesc la sute de kilometri distanta de Bucuresti, care nu au vazut niciodata un meci pe viu, la stadion, si pentru care exista doar fotoliul si televizorul. Insa, internetul iti da superputeri.

9. „Fara Becali, Steaua nu ar mai fi existat”

Am explicat deja, in acest articol, de ce aceasta propozitie e falsa. Si oitele stiu ca e falsa. Dar adevarul nu a contat niciodata pentru ele. Comparand Steaua cu Dinamo, Rapid sau alte echipe din Romania, ei o jignesc. Si stiu ca o jignesc, dar nu le pasa. Pentru ele e important sa-si ridice ciobanul la rang de salvator, de Mesia. Ca doar asta se da si el zilnic, la TV.

10. „Toti dusmanii Stelei sustin ca echipa lui Becali e Steaua.”

Oitele pun foarte mare pret pe tot ce spun cei care urasc Steaua. Nu dau doi bani pe ce spun stelisti adevarati, ca Tudorel Stoica, dar ii ridica oricand in slavi pe cei ca Mironica, Mircea Lucescu, Dinu Gheorghe, etc.

Daca stati sa va ganditi un pic, veti realiza ca asta e o reactie normala. Oamenii ca Tudorel Stoica nu sunt prezenti zilnic la TV si niciodata nu fac spectacole grotesti atunci cand intra la vreo emisiune. In schimb, Mironica, Lucescu, Borcea si ceilalti sunt facuti din acelasi material ca si Becali. Deci, in ochii oitelor, sunt si ei niste zei.

11. „UEFA nu permite echipe departamentale.”

Expresia „echipa departamentala” poate fi gasita doar in limba romana. In alte limbi nu exista. A fost o expresie inventata de niste corupti, in anii 90, tocmai pentru a putea justifica furtul echipelor de fotbal. Nicaieri, in regulamentul UEFA, nu apare nici macar o propozitie care sa mentioneze echipele departamentale. Mai mult, in tari ca Rusia functioneaza echipe care sunt detinute chiar de stat. Iar acele echipe joaca fara probleme in cupele europene. Insa, pentru oite, o minciuna in plus nici nu mai conteaza.

12. „Continuitate”

Acest cuvant a inceput sa fie foarte des folosit in limba romana de abia dupa decembrie 2014. Disperate ca echipa lui Becali a devenit, peste noapte, FC Gazde, oitele au trebuit sa justifice cumva tradarea pe care o faceau. Asa ca au aruncat in lupta aceasta expresie, pentru a arata ca echipa lui Becali e Steaua, desi justitia zicea fix invers.

Pentru oite nu conteaza ca clubul lui Becali a fost infiintat in 2003. Nu conteaza nici ca acest club nu avea cum sa preia, legal, locul Stelei in prima liga, numele, marca sau palmaresul. Tot ce conteaza e ca acest club i-a luat locul.

Aceasta expresie descrie perfect oile. Pentru ele nu conteaza identitatea unui club, nu conteaza nici legile. Conteaza doar performanta. Iar aceasta performanta trebuie sa fie CONTINUA. Altfel, ele, oitele, se muta la alta echipa.

Concluzie

Acestea sunt doar cateva dintre expresiile care ne pot ajuta sa identificam oile dintre noi. Insa mai sunt foarte multe. Sa nu uitam atacurile la adresa justitiei, la adresa clubului sportiv al armatei, la adresa lui Talpan. Sa nu uitam nici tipetele cum ca Becali a fost bagat la puscarie nevinovat, ca el a ajutat oameni sau ca tot raul care i se intampla este rezultatul invidiei serviciilor sau a unor oameni din umbra.

Oitele nu functioneaza ca oamenii normali. Ele nu dezbat cu argumente, nu sunt interesate de adevar. Ele vor doar sa para ca stiu ce fac. De aceea nu dau niciodata informatii clare, de aceea inventeaza intotdeauna povesti fabuloase, cu dragoni si printese.

Este destul sa te uiti la acest protest al oilor, care va fi organizat „in toata tara” si la care vor participa „500 de mii de stelisti”. Intrebat fiind, la sport.ro, cati oameni vor fi prezenti, Catalin Biris, oita-sefa, care organizeaza acest protest, nu a putut sa dea o cifra. Si nu numai ca nu a putut, dar nici nu a vrut.

A recunoscut insa ca acest proces este unul de sustinere a lui Becali. Pentru ca ei nu vor sa afle adevarul. Ei vor ca statul sa ii dea lui Becali dreptul de a-si numi echipa „Steaua” si de a folosi marca Steaua. Gratis, evident.

Acestia sunt sustinatorii lui Becali. Sunt mincinosi, sunt prosti, sunt agramati. Niciodata nu pot sa vorbeasca cateva propozitii sau sa scrie o fraza fara a faulta grav limba romana. Niciodata nu au argumente si nu le pasa deloc de adevar. Le pasa doar de ciobanul lor.