petrea talpan

Doar in Romania

Nu m-am mai uitat de foarte mult timp la liga 1. Am incetat sa o urmaresc cu mult inainte de decizia ICCJ din decembrie 2014. Am luat aceasta decizie pentru ca pur si simplu nu am mai rezistat sa vad mizeria care e prezentata drept fotbalul romanesc.

Totusi, am dat astazi pe digisport. De ce? Pentru ca eram curios cat de departe merge nesimtirea celor de la conducerea fotbalului romanesc. Nu credeam ca acesti nenorociti pot sa fie atat de ticalosi si ca vor continua sa minta publicul. Nu credeam ca vor continua sa ignore o decizie judecatoreasca destul de clara.

Insa vina este doar a mea. Am crezut ca FRF, LPF si presa din Romania pot sa se schimbe. Am crezut ca in ceasul al treisprezecelea vor recunoaste victoria justitie. Am crezut ca au inteles ceva din ceea ce se intampla in strada in aceste zile, ca oamenii vor dreptate, ca oamenii vor ca legile sa fie respectate, ca oamenii nu vor sa mai fie sclavii unor puscariasi. Dar m-am inselat. Cand hotul nu stie altceva in afara de a fura, trebuie sa fii foarte naiv sa crezi ca se va putea schimba.

O decizie executorie doar pentru cine vrea

Decizia care ii interzice echipei lui Becali sa mai foloseasca numele Steaua Bucuresti e executorie si definitiva. Sunt multi care tipa ca nu e definitiva, ca mai e o cale de atac. E gresit. Dupa noul cod de procedura penala, decizie e definitiva si executorie. La ICCJ mai poate fi depusa o reclamatie doar daca una din parti considera ca procesul nu s-a desfasurat corect. Dar asta inseamna ca ICCJ-ul va judeca doar acest lucru. Se va uita daca au fost respectate legile, daca judecatorii au judecat corect, etc. ICCJ-ul nu va rejudeca cazul. Daca ICCJ va descoperi (printr-o minune, in acest caz) ca judecatorii aceia nu au judecat corect, va decide rejudecarea cazului. Dar rejudecarea cazului nu inseamna ca echipa lui Becali va putea folosi din nou numele. Asa cum am zis, decizia Curtii de Apel e executorie, ceea ce inseamna ca echipa Sportiv Becali trebuie sa isi schimbe numele.

Asteptarea motivarii – o gluma proasta

Ne-am obisnuit in Romania sa luam la misto justitia. Cand un judecator da o hotarare, „expertii” o ignora, pentru ca stiu ei legile mult mai bine. Daca decizia e definitiva si executorie, aceiasi „experti” motiveaza ingorarea deciziei prin scuza „asteptam motivarea”.

Astfel, foarte multi romani au ajuns sa considere ca, fara motivare, orice decizie judecatoreasca poate fi ignorata. Din pacate pentru ei, nu e asa. Si ei stiu asta. Asa cum si Becali stie. Cand el a fost bagat la inchisoare, a fost bagat imediat dupa ce a primit o decizie executorie. Nu a asteptat zile sau luni pana sa vina motivarea, ca sa intre in sfarsit la racoare. Este la fel si in cazul numelui Steaua. Insa, daca se poate fura, hotii vor fura. Asta e legea numarul 1 in Romania.

Colonelul Petrea ii ajuta pe hoti

Totusi, hotii nu ar trebui lasati sa fure. Si cel care ar trebui sa-i opreasca pe hoti e colonelul Petrea, comandantul interimar al Stelei, care da in aceste zile dovada de o totala lipsa de interes in ceea ce priveste acest caz. Astfel, cuvintele locotenent-colonelului Talpan, care l-a acuzat pe Petrea ca se opune justitiei, par sa fie tot mai puternice si mai adevarate.

La mijlocul lui ianuarie, clubul sportiv a dat urmatorul comunicat de presa:

Clubul Sportiv al Armatei „Steaua Bucureşti” (CSA) a transmis ieri, 18.01.2017, în mod oficial, prin comandantul clubului, Certificatul de Grefă în Dosarul 31705/3/2015 al Curţii de Apel Bucureşti-Secţia a IV-a Civilă, Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) şi societăţii comerciale cu care se află în litigiu, solicitând acestora luarea măsurilor legale care se impun în raport de caracterul definitiv al Deciziei civile nr. 989/A/21.12.2016.

Forma finală a acestor adrese a fost stabilită în urma unui proces de analiză și expertizare desfășurat de către un grup de experţi din eşaloanele superioare ale Ministerului Apărării Naţionale.

Din adrese iniţiale întocmite la nivelul structurii juridice a clubului, în data de 17.01.2017, a fost eliminat limbajul agresiv, licenţios care nu are nici o legătură cu decenţa, sobrietatea şi cultura organizaţională a Ministerului Apărării Naţionale. Pe de altă parte, notificările, cu conținut ultimativ, executoriu, au fost refăcute ca adrese de înaintare a certificatului de grefă și pentru că până la primirea motivării hotărârii judecătorești procedura executării silite nu poate fi demarată. Conducerea CSA „Steaua București” va solicita compartimentului juridic din subordine să formuleze o cerere de urgentare a motivării hotărârii judecătorești.

În acord cu transparenţa promovată şi în respect faţă de opinia publică, prezentăm adresele înaintate instituţiilor mai sus menţionate: 1234.

Ce inseamna asta? E simplu. Prin el, clubul Steaua informeaza cele 4 parti de decizia luata de Curtea de Apel. Toate bune si frumoase, pana la partea aceasta: „Pe de altă parte, notificările, cu conținut ultimativ, executoriu, au fost refăcute ca adrese de înaintare a certificatului de grefă și pentru că până la primirea motivării hotărârii judecătorești procedura executării silite nu poate fi demarată.”

Adica colonelul Petrea le-a trimis acestor patru entitati un mesaj destul de clar: Puteti sa faceti ce vreti! Nu ma intereseaza daca respectati decizia!

Ca sa intelegeti, o decizie nu trebuie respectata doar cand incepe executarea silita, ci atunci cand a fost data. Asta pentru ca executarea silita este o metoda juridica de recuperare a unor debite/datorii care au fost stabilite prin titluri executorii precum hotarari/sentinte ale instantelor de judecata, contracte notariale de bunuri sau bani, credite bancare, si alte situatii identice.

Executarea silita presupune, in primul rand, existenta unui titlu executor valabil si legal investit, in al doilea rand, neexecutarea de bunavoie a obligatiilor asumate de debitor, in al treilea rand existenta unei cereri de executare silita formulate de creditorul de drept la un executor judecatoresc, in al patrulea rand, indeplinirea unor conditii de forma si fond in procedura de executare.

Deci executarea silita apare doar atunci cand partea care a pierdut procesul refuza sa puna in aplicare decizia. 

Colonelul Petrea le-a transmis hotilor ca el nu ii va impiedica sa fure, iar ei il asculta. FRF, LPF, ONRC si FC Sportiv Becali continua sa fure, continua sa isi bata joc de justitie. DESI DECIZIA IN CEEA CE PRIVESTE NUMELE „STEAUA BUCURESTI” ESTE EXECUTORIE SI TREBUIE PUSA IN APLICARE ACUM. 

Un nou scuipat in obrazul oamenilor

Acest inceput de an probabil ca va ajunge un capitol important din istoria romanilor. In aceste zile, sute de mii de oameni au iesit in strada pentru dreptate, pentru justitie, pentru a lupta impotriva coruptilor si hotilor. Si din acest motiv este decizia acestor nenorociti, de a ignora o hotarare judecatoreasca, de doua ori mai grava.

Ei inca nu au priceput ce-si doresc oamenii. Inca nu au inteles ca suporterii nu mai merg pe stadioane si pentru ca s-au saturat  de mizeria din fotbalul romanesc, nu doar pentru ca fotbalul nostru e o gluma proasta. Probabil ca nu vor intelege niciodata.

Adevarul este ca ei nu dau doi bani pe noi, pe suporteri, pe romani. Pentru ei e mai bine cand oamenii nu merg la stadion, cand nu urmaresc meciurile. Pentru ca atunci pot fura mai usor.

Clubul FC Sportiv Becali trebuia fortat sa schimbe numele si apoi dezafiliat. Asta s-ar fi intamplat intr-un campionat cu adevarat profesionist, acolo unde departamentele juridice ale FRF si LPF ar fi actionat instant, pentru a proteja cele 2 entitati de un eventual proces pe care l-ar putea porni Steaua Bucuresti.

Insa FRF isi permite. Pentru ca FRF e stat in stat. Pe ei nu-i poti da in judecata in civil, nu si daca vrei sa joci in campionatul lor. Si probabil ca pe asta si mizeaza. Astea sunt legile lor. Inca un scuipat in obrazul oamenilor.