presa

Asta e presa din Romania de azi

Ati auzit vreodata de Daniel Sendre? Probabil ca nu. A trecut prin presa de sport din Romania, a scris pentru GSP si acum doar el stie ce face prin Anglia. Daniel Sendre este, insa, imaginea perfecta a ziaristului roman, de la inceputul mileniului 3. Din pacate, asta nu e un lucru bun.

Am primit azi un link catre  picard facepalmo postare recenta de-a lui Sendre, pe contul sau de Facebook. Am citit, pentru ca stiam ca acest baiat a lucrat la GSP. Eram curios ce avea de spus. Dupa doua randuri, insa, m-am simtit exact ca acel meme in care capitanul Picard isi da o palma peste frunte.

Am tras de mine si am citit pana la capat. Postarea lui Sendre m-a deprimat. Credeam ca presa din Romania poate sa se schimbe in bine. Speram asta. Toti „ziaristii” astia „veterani”, Tolontan, Ioanitoaia si altii, se vor retrage la un moment dat. Vor fi nevoiti sa lase locul unor jurnalisti tineri, cu noi mentalitati si noi idei. Credeam ca asta o sa fie un lucru bun. Insa, din cate vad, m-am inselat.

Presa din Romania a murit. Nu mai avem presa. Nu mai avem nici ziare pe la chioscuri. Azi totul se desfasoara online. Si, din acest motiv, ziarele nu mai fac presa, ci creeaza continut. Astfel, jurnalistii dispar si sunt inlocuiti de povestitori. Acesti povestitori sunt numiti content writers, iar treaba lor este doar sa scrie cat mai multe texte, care sa contina cuvinte cheie si care sa nu fie copiate de nicaieri. Nu trebuie sa spuna adevarul, ci doar sa il convinga pe Google ca merita pusi cat mai sus in lista de cautari, pentru a atrage cat mai mult trafic. Ca sa va convingeti de asta, va atasez postarea lui Sendre:

presa sendre

Este, evident, o postare despre FCSB, o postare in care Sendre vrea sa le explice celor care il urmaresc ca echipa lui Becali e Steaua. Foloseste argumente? Foloseste dovezi? Prezinta cumva vreo investigatie de-a sa? Poate vreun articol de lege care sa ii dea dreptate lui Becali? Nu. Nu face asta, ci spune o poveste.

Asta face si presa de azi, spune povesti. Nu adevarul, ci povesti inventate, povesti pe care si le imagineaza ei. Si, prin aceste povesti, ei cauta sa influenteze oameni, sa isi faca cititori si sa adune cat mai multe clickuri.

Sigur, poti face presa si spunand o poveste. Insa, atunci cand o faci, ai macar grija sa intelegi despre ce vorbesti. Un club de fotbal nu e o masina, o marca nu e doar o sigla, iar legea nu e un basm.

Sa discutam despre cazul Steaua

Cazul Stelei este unul foarte complex. E vorba despre un furt de identitate despre care noi, cetatenii de rand, nu stim foarte multe. Aici ar trebui sa intervina presa. Oamenii ca Sendre ar trebui sa viziteze avocati, judecatori, sa vorbeasca cu ei, sa se informeze despre legi si sa puna intrebari celor implicati, adica lui Becali, lui Paunescu si generalilor fara nume despre care tot auzim.

Va dau cateva exemple de intrebari care nu au fost puse niciodata:

  • Cat a platiti Becali pentru ca aceasta tranzactie sa aiba loc?
  • A fost facuta o evaluare inainte?
  • De unde s-a ajuns la pretul convenit?
  • Care a fost pretul?
  • De ce a ales AFC Steaua Bucuresti sa faca afaceri fix cu Becali?
  • De ce pierdea echipa bani?
  • Cum a putut AFC Steaua Bucuresti sa ii dea jucatori lui Becali in conditiile in care regulamentele FIFA spun foarte clar ca un individ nu poate detine un jucator de fotbal?
  • Daca echipa respectiva nu facea bani, ci doar consuma, de ce au insistat Becali si ceilalti sa o transforme in societate pe actiuni?
  • Cum a fost posibil ca Becali sa isi plaseze rudele si apropiatii in pozitii de putere in AFC Steaua Bucuresti?
  • Cine e responsabil pentru acea datorie de peste 10 milioane de euro catre stat? Datorie care nu a mai fost platita niciodata.

Daca ziaristii din Romania si-ar face treaba, poate ca noi am sti adevarul. Insa nimeni nu vrea sa puna intrebari. In schimb, se aduna toti in sufrageria lui Becali, isi instaleaza camerele si asteapta sa le spuna fostul puscarias povesti. Nici in acest punct nu pun intrebari. Prefera sa il asculte pe Becali, sa rada la glumele lui proaste, sa dea din cap atunci cand acesta spune prostii.

In astfel de cazuri, e normal ca cetatenii sa nu aiba informatiile necesare. Din cauza dezinformarilor de acest gen au ajuns oamenii sa iasa in strada, pentru a protesta impotriva justitiei.

Presa din Romania a murit

Am cautat un pic pe Google si am gasit o particica din povestea lui Sendre. E una trista. A fost unul dintre acei bloggeri prostiti de GSP ca sa scrie pe gratis pentru ei, sa le umple blogul cu continut. La un moment dat, insa, Gazeta i-a oferit un contract.

Colegul meu Daniel Sendre, intrat in redactie ca blogger, publica azi un text cald, amuzant si lipsit de venin in care-si imagineaza un dialog fotbalistic in emisiunea Sinteza Zilei, de la Antena 3.

Asta spunea „marele” Tolontan despre el, intr-un mini articol numit „Hazeta lui Sendre”, care trebuia sa-i faca reclama articolului scris de colegul mai tanar. Insa acelasi Tolontan l-a dat afara pe Sendre de la GSP, 2 ani mai tarziu, pentru ca nu producea destui bani. Si tot el l-a adus inapoi la Gazeta, dupa alti cativa ani, pentru a scrie in rubrica „Fotbal in hohote”, adica alte povesti.

Presa din Romania a murit. Dar macar avem parte de povesti.

Inchei acest articol cu o descriere pe care a facut-o Daniel Sendre despre sine. Ca sa vedeti cat de trista e povestea sa.

sendre