langa suporteri stelist steaua

Pentru „Elvetia”, nu exista loc in lumea sportului

Inca de la inceput vreau sa mentionez ca nu voi vorbi despre statul Elvetia, ci despre mentalitatea „Elvetia” in sport. A fi neutru poate fi o decie buna, cand ai de-a face cu conflicte intre oameni sau natiuni. In sport, insa, nu exista loc de neutralitate.

De ce ne place sportul?

Da, oamenii sunt lenesi. Si da, iubesc sa piarda vremea in fata televizorului sau a computerului. In acelasi timp, insa, iubesc sportul. Daca nu sa il practice, macar sa il urmareasca. Ideea de competitie ne place. Ne place aceasta lupta fara urmari grave, care sa ne provoace, sa ne faca sa ne intrecem, dar care sa nu ceara un pret prea mare.

Cei care pot, concureaza. Altii doar privesc. Nu se implica fizic, dar se implica cu sufletele lor. Se pun in spatele unei echipe sau a unui sportiv si ii incurajeaza, dandu-le putere de lupta, ajutandu-i sa castige. Iar victoria acelui sportiv este, intr-o anumita masura, si victoria suporterilor.

Exista foarte putine sentimente mai placute. Cei care urmaresc fotbalul, de exemplu, stiu despre ce vorbesc. Cu siguranta s-au dus si ei, la scoala, la serviciu sau la intalniri cu prietenii, plutind si radiind de fericire ca echipa lor preferata si-a invins rivalul. Da, exista foarte putine sentimente mai placute.

Dar la aceste sentimente nu poti ajunge daca esti „Elvetia”. Pentru a castiga, trebuie sa alegi o parte, un concurent, o echipa. Atunci cand nu alegi, nu castigi. Neutralitatea nu-ti ofera nimic. Sigur, unii vor spune ca exista o parte buna, ca macar nu pierzi nimic. Dar problema e pusa aici gresit. Nu ai pierdut nimic, pentru ca nu ai participat, pentru ca nu ai fost implicat.


Steaua nu accepta jumatati de masura

Steaua inseamna victorie. Orice altceva nu poate fi acceptat, nu cand ai de-a face cu o fosta regina a Europei, castigatoare a celui mai important trofeu din fotbal. Numarul 1, victoria, cupa, campionatul – asta inseamna Steaua. Locul 2 chiar nu este pentru noi.

Aceasta echipa ne-a oferit nenumarate momente fericire. Si, daca ea nu accepta jumatatile de masura, nici noi nu ar trebui sa le acceptam. Mentalitatea „Elvetia” trebuie sa dispara. Ca stelist, ori esti alaturi de Steaua, ori iti alegi alta echipa.

Daca inca nu ti-ai dat seama care echipa e Steaua, atunci nu esti stelist.

Daca inca mai astepti sa vezi ce se intampla cu nu mai stiu ce proces, atunci nu esti stelist.

Daca preferi sa fii neutru acum, pana se rezolva situatia, atunci nu esti stelist. 

Esti stelist doar daca esti alaturi de Steaua.