ioanitoaia

IoanitOaia, pensioneaza-te! In presa sportiva nu mai ai ce cauta. Si nu e sigur ca ai avut vreodata

Un vechi proverb romanesc spune ca e mai bine sa taci si sa dai impresia ca esti prost, decat sa deschizi gura si sa inlaturi orice dubiu. Ovidiu Ioanitoaia, tatucul de la gsp, este o demonstratie vie a acestui proverb. In ultimul sau articol, acesta a vorbit din nou despre „conflictul” dintre Steaua si echipa lui Becali, publicand din nou aceleasi minciuni cu care ne-a obisnuit deja Gazeta si aratand ca habar nu are de fotbal. Nu ca ar fi avut vreodata.

Articolul lui Ioanitoaia vrea sa fie un fel de lamentare. Adica isi plange lui de mila pentru situatia prin care trec suporterii stelisti. Si suporterii fcsbisti, intr-o anumita masura. Scopul articolului este, ca de obicei, sa puna presiune pe o tabara, pentru a castiga cealalta(cred ca stiti care e partea pe care vrea Ioanitoaia sa puna presiune), si, bineinteles, pentru a atrage trafic cat mai mult. Pentru ca acest „conflict” e mort de mult timp, dar e tinut in viata de ziaristi precum cei de la gsp. Vom vorbi despre asta un pic mai tarziu, in articol.

Ideea principala din textul lui Ioanitoaia este mascata. Apare rapid si scurt, printre pareri care spun ca e imposibila: „Sigur că soluția depășirii impasului ar consta în reconcilierea taberelor beligerante.” La fel ca in cazul conflictului, si aceasta idee e tinuta in viata tot de presa gesepista. Si asta desi nu e niciodata argumentata.

De ce ar fi impacarea solutia cea mai buna? Si pentru cine ar fi aceasta solutia cea mai buna?



La aceste intrebari nu vrea sa raspunda nimeni. Nu ca le-ar pune cineva din presa. Insa ele sunt foarte importante. Daca incercati sa dati raspunsurile, veti vedea ca impacarea nu e deloc solutia cea mai buna pentru Steaua. Clubul nostru ar pierde enorm prin asocierea cu o echipa rasista, homofoba, xenofoba si corupta, echipa care e condusa de fosti puscariasi, care e implicata zilnic in scandaluri, care nu respecta pe nimeni, care nu e respectata de nimeni. Iar aici e vorba doar de imagine. Daca e sa ne uitam si la partea financiara, observam ca Steaua pierde din start cele 37 de milioane de euro reprezentand prejudiciul facut de echipa lui Becali. Iar aici puteti adauga toti banii care ar ajunge in buzunarele fcsbistilor, bani care ar trebui sa ajunga doar al Steaua, dar care, dupa o asociere, ar fi impartiti intre cele doua parti.

Sigur, vor spune unii ca Steaua va fi scutita de cheltuieli si ca ar mai primi si bani din inchirierea marcii sau a stadionului. Doar ca banii astia i-ar primi din asocierea cu orice echipa. Nu trebuie sa fie neaparat FC Fcsb.

In final, trebuie sa discutam despre incredere. Becali si-a batut joc in ultimul hal de Steaua, in ultimii ani. La fiecare interventie a vorbit despre conspiratii impotriva lui, a mintit, a amentintat si a cautat sa-i faca rau clubului nostru prin toate mijloacele posibile. Daca mai pui aici si faptul ca el a inregistrat marca Steaua desi nu avea acordul clubului, ca a folosit abuziv numele si marca Steaua si ca a inselat milioane de suporteri timp de mai bine de un deceniu, iti dai seama ca acesta este un partener de afaceri de care trebuie sa stai cat mai departe. Oricine ai fi.

Dar Ioanitoaia nu vorbeste despre aceste aspecte. Ziarul sau nu l-a luat la intrbari nici macar o singura data pe Becali despre modul in care si-a inscris echipa infiintata in 2003 direct in prima liga. Niciodata nu l-au intrebat de ce a inregistrat si utilizat marca Steaua, daca tot nu a primit acceptul clubului Steaua, si niciodata nu au cerut ca acesta sa plateasca prejudiciul facut in cei 11 ani in care a folosit ilegal marca si numele. In ceea ce priveste Steaua, Ioanitoaia si oamenii lui au sarit inca din prima zi pe cei care conduc acest club, certandu-i ca folosesc bani publici pentru „a face fotbal”.



In articolul sau, Ioanitoaia incearca sa para un intelept, un expert care are toate datele problemei. Nu e asa. Omul vorbeste prostii. Si chiar prostii foarte mari. Poate ca ati ghicit deja. Da, e vorba despre aceeasi minciuna cu echipele departamentale. Iata ce spune Ioanitoaia:

Dovadă că nu se întrevede găsirea urgentă a unui modus vivendi e ilustrată de reacția contondentă, vocală și trufașă, a fiecărei combatante. Cristian Petrea, comandantul CSA Steaua, a ripostat că „nu fuzionăm cu nimeni. Noi suntem proprietarii de drept ai mărcii (n.a. atribuită printr-o decizie a ÎCCJ după ce Tribunalul București și Curtea de Apel respinseseră acțiunea MApN), avem drumul nostru și dorim să-l continuăm”. De acord, dar drumul se va înfunda în clipa în care actuala formație, participantă în Liga 4, va urca în eșaloanele superioare. Atunci UEFA îi va interzice, fiind echipă departamentală, să joace în Liga 1, unde au acces numai cluburile profesioniste.

Ce va face UEFA? Ii va interzice Stelei sa joace in Liga 1? Cum? Tovarase Ioanitoaia, de cand are UEFA vreo putere asupra Ligii 1? Doar un prost poate crede ca forul continental, care se ocupa doar cu organizarea competitiilor UEFA, adica Champions League, Europa League, Supercupa Europei sau EURO, se ocupa si de Liga 1. Daca e asa, atunci de ce naiba mai exista FRF si LPF?!

Nu, nu e asa. UEFA nu are nicio treaba cu echipele „departamentale”. Mai mult, in urma unei solicitari facuta de Pro Sport, forul continental a dat urmatorul raspuns:

”Nici regulamentele UEFA cu privire la competiţiile la nivel de club, nici regulamentele UEFA cu privire la FairPlay-ul Financiar şi Licenţiere nu conţin restricţii pentru cluburile deţinute de stat”. 

Adica un club detinut de stat, club departamental, pentru gsp, poate juca linistit in competitiile europene. Asa cum poate juca si in cele nationale, dar UEFA nu a spus nimic despre asta pentru ca nu UEFA conduce aceste competitii.

Am dat intreg paragraful din articolul lui Ioanitoaia si pentru a va arata acea explicatie penibila, pusa in paranteza. Tovarase Ioanitoaia, marca Steaua apartinea clubului Steaua si inainte de acea decizie. Nu i-a atribuit-o nimeni! Decizia respectiva ii interzicea FC Fcsbului sa mai foloseasca marca. E o diferenta pe care matale poate ca nu o intelegi.

Si nici nu vrei sa o intelegi, fie vorba intre noi. Asa cum am zis la inceputul acestui articol, voi, tu si oamenii tai de la gsp, intretineti acest conflict. El e mort, e terminat. S-a incheiat totul in momentul in care s-au incheiat si cele doua procese. Din acel moment, Ioanitoaia si ai lui ar fi trebuit sa inceteze sa mai foloseasca cuvinte precum „Steaua” sau „Stelisti” atunci cand vorbesc despre FC Fcsb. Dar ei nu o fac. Ei si altii ca ei continua sa spuna „Steaua”, sa mentina in viata aceasta confuzie si sa ii minta pe suporteri.

Greu de anticipat cum și când va lua sfârșit acest război care se prelungește la infinit, deși nu servește nimănui. Iar fotbalului, cel mai puțin. Între atâtea opinii ce proclamă împăcarea, anunț fals, șansele ca taberele să fumeze pipa păcii sunt reduse. Mici, mici. Poate chiar, din păcate, egale cu zero.

Cu acest paragraf si-a incheiat Ioanitoaia articolul. Aproape ca iti dau lacrimile, atunci cand il citesti. Cu siguranta aceste cuvinte il vor convinge pe Mos Craciunul piperean sa vina in vizita la redactie, cu un sac plin de cadouri, in aceasta iarna. Doar de asta scriu baietii si fetele de la gazeta. Nu pentru a face presa, nu pentru a spune adevarul, ci pentru a castiga si ei ceva.

Din fericire, razboiul pe care Ioanitoaia si ai lui viseaza sa-l prelungeasca pana la infinit se va termina. Poate la anul, sau cel tarziu in 2019. Dar se va termina. In momentul in care Steaua va castiga procesul pentru recuperarea prejudiciului, echipa lui Becali se va desfiinta automat. Noi vom rade, ei vor plange, iar Ioanitoaia si ai lui vor veni cu totii in genunchi, in fata Stelei, pentru a saruta fundul pe care l-au scuipat, in speranta ca le va mai pica si lor ceva. In caz ca nu stiati, sobolanii nu-si schimba naravul. Doar abandoneaza corabiile care se scufunda.