gsp minte presa de wikipedia gazeta sporturilor e fake news

GSP nu e Gazeta Sporturilor

Poate ca v-ati intrebat de ce insista cei de la GSP sa dezinformeze in ceea ce priveste Steaua, echipa a carei istorie e atribuita FC Fcsbului, de catre oamenii lui Tolo si Nea Ovi. E posibil sa o faca pentru bani, pentru ca urasc Steaua sau pentru ca iubesc FC Fcsbul. Dar cel mai probabil o fac pentru ca minciuna e in natura lor. Nu ma credeti? Ce spuneti daca va zic acum ca ziarul numit azi Gazeta Sporturilor nu este adevarata Gazeta Sporturilor?

Astazi, cei de la GSP se mandresc ca lucreaza pentru un ziar care a fost infiintat in 1924, unul dintre primele si cele mai vechi ziare de sport din Romania. Acest lucru nu este adevarat.




Adevaratul ziar Gazeta Sporturilor a fost intr-adevar infiintat in 1924. A fost printre primele ziare sportive din Romania. In niciun caz nu a fost primul, asa cum sustin azi cei de la GSP. Primul ziar sportiv din tara noastra a aparut in 1880, la Bucuresti. De unde stim ca era ziar sportiv? Din numele acestuia, „Sportul”. De-a lungul anilor, a fost urat de alte ziare, destul de multe chiar.

In perioada interbelica, Gazeta Sporturilor a avut o viata plina de peripetii, dar nu are rost sa le enumera aici. Ce conteaza cu adevarat e perioada de dupa razboi, cand comunistii au venit la putere in Romania. Aceasta schimare a insemnat un singur lucru pentru Gazeta Sporturilor: moartea. Ziarul s-a desfiintat in 1947. Sa tineti minte acest an.

GSP, oficiosul partidului comunist

Am vorbit despre Gazeta Sporturilor, dar a venit vremea sa vorbim si despre GSP. Daca acest ziar nu a fost infiintat in 1924, atunci cand? Raspunsul este 19 martie 1945. La acea data, in Romania aparea „Sportul Popular”, faimosul ziar sportiv al comunistilor. A fost infiintat in 1945, adica cu doi ani inainte de desfiintarea Gazetei. Cele doua au functionat in paralel, pana in 1947, cand Sportul Popular a devenit singurul cotidian sportiv din Romania. De ce? Puteti intui si voi.

gazeta sporturilor numarul 1 1990

Sportul Popular si-a schimbat denumirea in Sportul, in anul 1967. Iar, in decembrie 1989, imediat dupa Revolutie, si-a schimbat-o din nou, devenind de data asta Gazeta Sporturilor. Era un nume pe care ziarul sportiv nu il mai folosise niciodata.

De-a lungul timpului, GSP a recunoscut ca se trage din „oficiosul partidului comunist”. Au spus chiar ei acest lucru, intr-un articol in care incercau sa fure identitatea Gazetei Sporturilor si prin care doreau sa se prezinte drept luptatori impotriva comunismului. Nu au fost. Nu au luptat impotriva comunismului niciodata. Ba chiar l-au slujit cuminti, asa cum recunostea chiar Ovidiu Ioanitoaia, intr-un articol publicat imediat dupa Revolutie, cand gesepistii au muscat rapid mana care i-a hranit. Iata ce scria acesta, intr-un articol numit „Tara noua, ziar nou”:

„Acum, cand viata se lupta sa reintre pe fagas normal, infruntand inca dementa disperata a slugilor tiraniei, ne simtim datori sa recunoastem ca nu o data, de-a lungul atator ani de bezna si umilinta, am fost siliti sa va inducem in eroare, sa va mintim. Adeseori, una am vazut si alta am scris, pentru ca asa ni s-a cerut si asa ni s-a impus printr-un joc al culiselor si al orgoliilor neinchipuit de agresiv si vast. Care v-a inselat pe dumneavoastra, cititorii, si ne-a dezgustat pe noi, nu doar intrebati, ci si intrebatori, cu privire la sensurile unei meserii care risca sa-si piarda tocmai ratiunea ei fundamentala: oglindirea adevarului!”





Asta transmitea atunci Ioanitoaia, incercand sa se puna bine cu noua putere, cu romanii scapati de comunism. In acelasi timp, insa, el si sleahta lui furau identitatea unui ziar pe care chiar ei(adica Sportul Popular) l-au desfiintat.

GSP nu a fost niciodata Gazeta Sporturilor. A fost un ziar comunist, infiintat de comunisti pentru a face propaganda pentru partidul comunist. Da, comunismul a murit in Romania, dar oficiosul partidului comunist nu si-a schimbat niciodata naravul, doar pielea. A luat un nume si o identitate care nu ii apartineau si a continuat sa faca ce a facut si pana atunci.

Intr-un interviu recent, Cristoph Daum a spus ca:

„Eu cred că Becali nu face personal nicio presiune. El face presiune prin intermediul media. Cred că mituieşte o parte din mass-media şi cred că există oameni de media plătiţi de el care să acţioneze în favoarea lui. Regret că nu au fost oamenii independenţi astfel încât să i se împotrivească. Cred că unii au ales doar să tacă şi i-au lăsat pe Becali şi oamenii lui să îşi facă treaba”

Daca e adevarat ce spune Daum, e destul sa privim catre ziarele care l-au atacat furibund pe fostul selectioner, pentru a ne da seama care parte a presei sportive primeste mita. Daca ati dat peste hartie folosita pentru a impacheta pestele, atunci ati gasit raspuunsul corect.

Astazi, ziaristii de la GSP isi bat joc de Steaua. O numesc echipa comunista si o acuza ca a desfiintat alte echipe, desi ziarul la care lucreaza ei a facut exact aceste lucruri. Sa le amintiti aceste lucruri, data viitoare cand mai vedeti vreun articol in care baietii lui Tolo si nea Ovi il ridica in slavi pe conducatorul suprem(alta apucatura deprinsa in perioada in care trebuiau sa-l laude pe Ceausescu).