NATO

NATO nu desfiinteaza cluburile sportive militare, ci le sustine

Daca tot se apropie sarbatorile, ne-am gandit sa va facem cadou un nou mit. Sau, mai bine zis, sa distrugem un nou mit. De data asta vom vorbi despre unul din argumentele preferate ale iubitorilor FC Fcsbisti, si anume faptul ca tarile NATO sunt sau ar trebui sa fie impotriva cluburilor sportive militare.

Aceasta idee este cat se poate de falsa. De altfel, armata si sportul au mers intotdeaua mana in mana. Mai ales in ziua de azi, ideea de armata profesionista nu poate exista fara o pregatire fizica exceptionala, fara mentalitatea de invingator, fara spiritul de lupta si sacrificiu. Iar aceste elemente, asa cum bine stim, sunt pietrele de temelie ale sportului de performanta.

Si atunci de ce incearca presa sa ne convinga azi ca NATO nu iubeste sportul? Raspunsul este simplu si il stim cu totii. Presa de sport din Romania se comporta astfel deoarece incearca sa-si satisfaca stapanul din Pipera. Dar nu a fost intotdeauna asa. La inceputul anilor 2000, presa scria despre Steaua, despre NATO si despre sport, performanta si bugete, dar fara sa incerce sa ne convinga ca nu e bine ca un club militar sa existe in Romania sau ca acesta sa fie sustinut de stat.


„NATO nu desfiinteaza Steaua”

NATO Steaua BucurestiAcesta era titlul unui articol publicat in ProSport, in anul 2002. In acea vreme, acolo lucrau ziaristii care azi scriu pentru GSP. Articolul despre care vorbim a fost scris chiar de catre Mirela Neag, o jurnalista GSP, care azi scrie impreuna cu Tolo, articolele despre Hexi Pharma. In 2002, doamna Neag se concentra mai mult pe sport, iar articolul pe care urmeaza sa vi-l prezentam venea ca o incercare de a-i linisti pe suporterii stelisti, care nu stiau ce se va intampla cu clubul lor, odata cu intrarea tarii noastre in NATO.

Daca azi ni se spune ca NATO nu iubeste sportul, in 2002 nimeni nu se ferea sa spuna ca cea mai importanta alianta militara din istoria omenirii il sustine. „Clubul Armatei va simti primele efecte pozitive in urma invitarii Romaniei in structurile aliantei militare nord-atlantice abia peste cativa ani,” scria Mirela Neag. O fraza optimista, cu un ton pozitiv, continand expresia „efecte pozitive” dar si o promisiune ca va fi si mai bine „peste cativa ani”. Pozitia ziaristei era atunci total opusa fata de pozitia adoptata azi de ziarul la care lucreaza. Dar sa ne intoarcem la articol.

Desi tara noastra a fost invitata abia ieri sa faca parte din NATO, clubul Steaua este intergrat in structurile internationale militare sportive de mai multi ani. „Nu s-a pus niciodata problema desfiintarii acestei unitati in noul context militar,” a declarat generalul Laurentiu Rosu, comandantul CSA Steaua. „Din contra,”precizeaza acesta. Toate tarile membre NATO si nu numai acestea au cluburi militare ai caror sportivi se intrec an de an.

„Acum, militarii romani vor fi obligati sa-si imbunatateasca forma fizica conform cerintelor Aliantei,” a spus generalul Rosu. Astfel, Ministerul Apararii Nationale va trebui sa investeasca mai mult in baza materiala sportiva, deci automat in club. „Vom avea numai de castigat deoarece se va mari baza de selectie de unde vom putea descoperi noi talente.”

Gruparea ros-albastra a MApN este afiliata la Consiliul International pentru Sport Militar inca de dinainte de 1989. „Nu am ratat nici o editie a Campionatelor Mondiale Militare, intreceri ce sunt gazduite in general de tari puternice din NATO, precum Canada, Germania, Italia, Marea Britanie sau Statele Unite al Americii,” a spus Laurentiu Rosu. In septembrie 2002, Romania a gazduit la Constanta CMM la volei.”

Citind astazi aceste randuri, aproape ca nu-ti vine sa crezi ca au fost scrise de o gesepista. Insa, in vremea aceea, angajatii de acum ai Gazetei nu traiau doar pentru a-i pune fata lui Gigi Becali pe prima pagina. In acei ani, se poate chiar sa le fi pasat de sport. Poate ca mergem prea departe, insa articolul dovedeste acest lucru.


Ce este Consiliul International pentru Sport Militar?

Un lucru ne-a atras atentia in articolul Mirelei Neag. E vorba de Consiliul International pentru Sport Militar. La prima vedere pare ceva inventat, mai ales ca nu prea am auzit de aceasta institutie. Insa ea este cat se poate de reala, asa cum puteti vedea daca accesati siteul sau. Iar daca vizitati pagina unde e publicata istoria sa, veti fi socati de cat de mare si cat de important este Consiliul International pentru Sport Militar. A fost infiintat in 1948, de catre cinci tari europene: Belgia, Danemarca, Olanda, Franta si Luxemburg. Apoi a crescut, cu fiecare an care a trecut. Astazi are 135 de tari membre, ai caror sportivi militari participa la evenimente care au loc aproape in fiecare zi, din fiecare an, pentru 24 de sporturi diferite. Si da, fotbalul este unul dintre ele.

Dar cum se face ca nu auzim mai des despre acest Consiliu International pentru Sport Militar? La aceasta intrebare trebuie sa ne raspunda presa sportiva, mai ales acea parte care sustine ca iubeste sportul. Iar in caz ca va intrebati, da, militarii romani participa la evenimentele acestui consiliu.

GSP uraste Steaua

NATO Steaua BucurestiArticolul Mirelei Neag a mai continuat cu trei precizari, una dintre ele vorbind chiar despre bugetul pe care urma sa il primeasca Steaua. Desi era vorba de 50 de miliarde de lei vechi, Mirela Neag nu a simtit nevoia sa dea de pamant cu clubul nostru, sa urle ca banii aceia ar trebui sa fie folositi la altceva si sa bata cu pumnul in masa, cerand ca sportul militar romanesc sa fie neaparat privatizat si neaparat cedat lui Becali.

Intreg articolul da dovada de un bun simt surprinzator. Si chiar mai surprinzator e faptul ca informeaza corect. De altfel, acesta contine o singura greseala. Ca si acum, jurnalistii sportivi din 2002 aveau impresia ca cei care conduc clubul Steaua au obligatoriu gradul de general. Nu e asa. Laurentiu Rosu, comandantul de atunci al Stelei, avea in 2002 gradul de colonel. Dar detaliul acesta chiar nu conteaza.

Ce conteaza e atitudinea de azi a presei sportive. In ultimul sau articol, Maria Andries, colega de la GSP a Mirelei Neag, improasca cu noroi in clubul Steaua. De ce? Fara vreun motiv anume. O face doar pentru ca asa vrea ea, ca e deranjata de faptul ca Steaua si-a reactivat sectia de fotbal.

In 2002 Mirela Neag vorbea fara vreo retinere despre Steaua. In intreg articolul sau, expsresiile „CSA Steaua” si „Clubul Sportiv al Armatei” au fost folosite doar cate o singura data. Sa-l comparam acum cu articolul de azi al Mariei Andries. Cuvantul „Steaua” apare o singura data, ca parte a expresiei „CSA Steaua”. In rest, clubul nostru e numit doar CSA. Aceasta expresie apare de noua ori intr-un text care contine opt paragrafe si o introducere scurta.

Da, Maria Andries si GSP urasc Steaua. Acest lucru se vede foarte bine din articolele pe care le scriu, din propaganda pe care o fac pentru Becali, din furia prezenta in textele lor, atunci cand vorbesc despre finantele Stelei. Chiar ar fi interesant sa aflam ce-i deranjeaza mai tare pe gesepisti. Faptul ca Steaua reprezinta cu succes Romania la evenimentele sportive internationale sau faptul ca tarile membre NATO investesc sume bune, mai mari decat cele investite de tara noastra, in sportul militar?

Pana vom afla raspunsul la aceasta intrebare, putem sa ne bucuram de sarbatori stiind ca NATO nu cere desfiintarea Stelei. Chiar invers. Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord vrea ca Steaua sa continue sa creasca si ca sportivii sai sa devina si mai buni, si sa obtina performante si mai mari.