helmut duckadam

Duckadam nu sustine Steaua

Intr-un nou episod rusinos pentru poporul stelist, unul dintre oamenii la care am tinut foarte mult i-a intors Stelei spatele. E vorba despre Helmuth Duckadam, care a tinut sa clarifice pozitia sa in lupta dintre Steaua Bucuresti si Fotbal Club Fcsb. Desi a cunoscut gloria in tricoul ros-albastru, fostul nostru mare portar a declarat in aceasta saptamana ca el nu sustine Steaua.

Prezent la emisiunea Fotbal Club, de la Digi Sport, Duckadam a inceput in forta: „N-am cum sa tin cu Talpan si restul trupei de acolo! Clubul nu ma mai reprezinta in niciun fel.” A fost o declaratie plina de lasitate, fostul nostru portar evitand sa rosteasca numele echipei la care a castigat o paine. L-a atacat in schimb pe Talpan, de parca acesta are vreo putere de decizie in club.

Sperietoarea Talpan

Episodul Talpan este cat se poate de amuzant. Desi nu a mai aparut pe sticla de mai bine de un an, Talpan inca este monstrul care bantuie visele celor de la Fotbal Club Fcsb.  Asa se intampla de fiecare data cand niste oameni slabi dau peste un om exceptional, care ii umileste constant. In istorie, exista numeroase astfel de exemple. Unul este cel al lui John Talbot, nobil si general englez, care a luptat in partea a doua a Razboiului de 100 de ani. Fiind un conducator capabil, acesta a reusit sa ii bata pe francezi de multe ori. De atat de multe ori incat francezii au ajuns sa le spuna copiilor lor neascultatori ca, daca nu sunt cuminti, o sa-i ia Talbot.

John Talbot nu era un supraom. Era un om obisnuit, care chiar a suferit infrangeri dureroase in cariera sa militara. La fel si Florin Talpan.  Insa, cand niste incapabili se lovesc de oameni capabili, e normal sa-i ridice la nivel de sperietoare. Este o scuza perfecta, care iti ofera posibilitatea de a masca propria prostie si de a arunca vina in curtea celuilalt.

Il cred pe Duckadam cand zice ca nu tine cu Talpan. Insa intrebarea era despre Steaua. Dar fostului nostru portar ii e mai usor sa dea vina pe Talpan, in loc sa recunoasca ca el e singurul vinovat. Nimeni nu l-a fortat pe Helmuth sa tina cu FC Fcsb. Nimeni nu l-a fortat sa mearga acolo sau sa se umileasca in fata lui Becali. Atacul subtil la adresa lui Talpan este, pana la urma, un alt mod de a se da pe langa seful mare, mai ales ca sarbatorile Pascale sunt aproape.

Din pacate, Duckadam nu mai tine azi cu Steaua. A ales sa tina cu Becali. E alegerea lui. Altii, in locul lui, au ales Steaua. Lacatus, Tudorel Stoica, Bumbescu, Iovan, Balint si multi altii. Chiar si Ilie Dumitrescu, un sustinator de-al lui Becali, a recunoscut ca o sa tina cu Steaua in meciul cu Academia Rapid. Ilie nu s-a temut sa ii spuna Steaua. Nu s-a temut sa recunoasca ca acolo sunt brandul, istoria, performantele. Ba chiar a recunoscut ca ii e dator acelei echipe si lui Lacatus. Si poate ca asta l-a facut sa se indoiasca de FC Fcsb.

E timpul ca Duckadam sa isi asume raspunderea pentru declaratiile sale si sa nu mai dea vina pe tot felul de sperietori.

„N-am niciun sentiment pentru echipa aceea. Nu ma mai reprezinta in niciun fel.”

Minti, Helmuth! Minti! Si te acuz ca minti. Tu ai un sentiment pentru Steaua. O urasti. Urasti Steaua, Helmuth. Relatia pe care o ai cu acel fost puscarias te-a facut sa urasti clubul care te-a facut cunoscut, fara de care tu nu mai erai astazi. Sau ai uitat ca Steaua ti-a salvat viata? Oare atunci te mai reprezenta?

Ma doare sufletul sa spun ca marele Helmuth Duckadam uraste Steaua. Dar asa e. Actiunile si vorbele lui o demonstreaza. A ironizat clubul nostru, aruncand cu tot felul de rautati asupra sa:

  • „Daca echipa nu promoveaza, se desfiinteaza.”
  • „Am spus-o si anul trecut. E nevoie de o scanteie mica si acei suporteri care sustin acea echipa se indeparteaza.”
  • „Daca nu promoveaza, suporterii pleaca.”
  • „N-au de unde sa adune 30 de mii de oameni la meci.”
  • „Daca vor fi 30 de mii, cumpar eu 10 mii de bilete.”

Alte minciuni, Helmuth. Nu ai inteles nimic din ceea ce au facut suporterii. Nu ai inteles nimic despre acesti suporteri, care merg sa isi sustina echipa in liga a patra. Tu te lauzi cu stadioanele pline la Craiova sau Iasi, dar uiti sa spui ca, atunci cand FC Fcsb joaca acasa, prin tribune bate vantul. Si asta pentru ca suporterii vostri nu vor intelege niciodata ce inseamna sa fii suporter.

Cuvintele tale sa aplica la FC Fcsb, Helmuth. Daca FC Fcsb nu ajunge in cupele europene, se desfiinteaza. Daca nu castiga, suporterii nu vin la stadion. La meciuri aveti maxim 3000 de oameni in tribune, multi dintre aceia venind cu invitatii primite gratis. Astea sunt lucruri dovedite, nu inchipuiri. Asa ca nu proiecta asupra noastra temerile tale.

Steaua nu i-a intors spatele lui Duckadam. Duckadam i-a intors Stelei spatele

Cu gura lui, Helmuth a recunoscut ca Lacatus l-a invitat in mod constant la meciurile Stelei, ca i-a asigurat un loc de parcare in Ghencea, ca trage de el sa vina acolo unde ii e locul. Insa Duckadam „rezista” si se mai si mandreste cu asta, de parca e o mare realizare.

Asta a ales el. Si noi am ales.

La 1 aprilie, unii stelisti ne-au „certat” ca nu i-am urat si lui Duckadam „La multi ani!”. Nu am uitat. Sa stiti asta. Stiam a a fost ziua fostului nostru portar. Dar am ales sa nu ii facem o urare. El a ales sa isi bata joc de Steaua si sa o lase pentru banii unui fost puscarias. Foarte bine. Asa am ales si noi sa nu-i zicem „La multi ani”. Nu o sa-l jignim niciodata pe Duckadam. Nu o sa-l injuram. Dar avem dreptul sa alegem. Si am ales sa-l ignoram.