farul constanta

Farul Constanta s-a intors. Pacat de Farul!

O veste buna si una rea pentru suporterii echipei Farul Constanta. Clubul de la malul marii s-a intors in mod oficial in fotbalul romanesc. Din pacate, e in mainile unui baiat care nu da doi bani pe el.

Desi nu e echipa noastra, Steaua Libera a urmarit ceea ce se intampla la Farul Constanta, deoarece noi consideram ca acest caz poate afecta intreg fotbalul romanesc. Pana acum, am discutat despre acest subiect pe canalul nostru de Youtube(puteti urmari acea emisiune mai jos). Insa situatia s-a schimbat recent. Si s-a schimbat intr-un fel la care nimeni nu s-ar fi asteptat.

Marica a reinfiintat Farul Constanta printr-un abuz!

Suporterii care au infiintat echipa SSC Farul au stiut inca din primul moment ca echipa lor nu era adevarata Farul Constanta. Insa nu s-au dat batuti si au incercat mereu sa faca totul pentru a cumpara marca. Din pacate pentru ei, aceasta a ajuns in cele din urma in mainile unui om care nu a avut niciodata vreo legatura cu Farul Constanta. E vorba de Ciprian Marica, fost atacant la Dinamo si FC Fcsb.

Evident, Marica are tot dreptul sa negocieze si sa cumpere orice marca doreste. Nu trebuie neaparat sa aiba vreo legatura cu ea. Insa acum e destul de clar ca intentiile lui Marica nu sunt cele mai bune. Fostul fotbalist e suspectat de multi ca face jocurile PSD-ului, care incearca sa puna mana pe echipa suporterilor.

Insa fondatorii SSC Farul au refuzat sa negocieze si sa predea echipa pe care au dus-o in Liga 2. Drept urmare, Marica i-a acuzat ca nu sunt suporteri adevarati si si-a facut propria lui echipa. Insa aici apar problemele. Marica si-a inscris echipa ilegal, in Liga 4.

De ce mai exista un ROAF?

Mai multe ziare au anuntat in ultimele zile ca AS CS Farul Constanta s-a inscris in Liga a IV-a a judetului Constanta, dupa ce AJF Constanta i-a acceptat cererea. Echipa lui Marica va inlocui Unirea Topraisar, echipa care i-a cedat locul printr-un act de cesiune. Acest lucru e interzis de regulamentele fotbalului romanesc.

Articolul 4 al ROAF spune urmatoarele:

5.Este interzisă modificarea formei juridice, a structurii unui club sau orice operaţiune care are ca scop transmiterea/dobândirea dreptului de participare în competiţii sau/şi facilitarea obţinerii licenţei. Constituie modificări ale formei juridice sau ale structurii unor cluburi ori operaţiuni care sunt interzise următoarele: comasarea sau divizarea unor cluburi, schimbul de locuri între ele, schimbarea sediului în altă localitate, transferarea acţiunilor între cluburi sau cesiunea dreptului de participare făcută cu titlu oneros sau cu titlu gratuit. Aceste modificări sau operaţiuni sunt interzise numai în măsura în care sunt făcute în detrimentul integrităţii competiţiei sportive şi numai dacă au ca scop obţinerea dreptului de participare în competiţii sau/şi a licenţei. În orice situaţie, modificarea formei juridice sau a structurii unui club va fi permisă numai dacă se face dovada achitării tuturor obligaţiilor financiare.

Steaua Libera a mentionat acest punct din articolul 4 al ROAF de mai multe ori in ultimul sezon. Este una dintre regulile fotbalului romanesc cel mai des incalcate. FC Fcsb a incalcat-o in 2003, cand a furat locul Stelei in prima liga. Iar Academia Rapid si Farul Contanta au incalcat-o chiar anul acesta. Prima pentru a promova in Liga 3, iar a doua pentru a se inscrie in Liga 4.

Intersant este ca atat Academia Rapid, cat si Farul Constanta sunt considerate echipe supuse PSD-ului. De aici, putem trage concluzia ca, daca ai sustinerea politica necesara, poti face orice in fotbalul romanesc.

Ce legatura are acest caz cu Steaua?

„Presa de sport” din Romania a batjocorit Steaua anul trecut, sugerand ca echipa noastra s-a inscris abuziv in Liga 4. Ofensiva a fost condusa de Gazeta Sefului din Pipera, care nu a dorit sa tina cont absolut deloc de faptul ca patru echipe s-au inscris anul trecut direct in Liga a IV-a bucuresteana. Nu doar Steaua, ci si Academia Rapid, Carmen Bucuresti si echipa lui Nicolae Badea, numita Dinamo Bucuresti, la fel ca echipa din prima liga. Faptul ca in fotbalul romanesc au existat in acelasi timp doua Dinamouri nu a deranjat pe nimeni. Faptul ca Dinamo, Carmen si Academia au intrat direct in Liga 4, la fel ca echipa lui Mitelu, iar nu a deranjat pe nimeni. Deranj a fost doar in cazul Stelei.

Insa nimeni nu a spus anul trecut ca regulamentul permite inscrierea direct intr-o liga superioara, daca exista locuri si daca dovedesti ca ai toate cele necesare pentru a tine echipa la acel nivel. Exemplul Craiovei, bagata direct in Liga 2, tot cu sustinere politica, sau exemplul Viitorului, care a pornit direct din Liga 3, nu au  mai contat.

Steaua a jucat anul trecut in Liga 4 deoarece existau locuri libere. Asa cum vor exista si in acest sezon. A facut-o corect, nu ca Farul lui Marica. Steaua nu a cumparat niciun loc. Si puteti sa fiti siguri ca, daca ar fi facut-o, presa ar fi sarit in aer.

Dar poate ca asta ar trebui sa faca Steaua. Daca Farul lui Marica s-a inscris in Liga 4 preluand locul altei echipe, printr-un act de cesiune, de ce sa nu faca si Steaua acelasi lucru? Pentru suma corecta, chiar si o echipa din prima liga si-ar cesiona locul. Iar Liga 2 e plina de echipe care ar face acest lucru fara sa stea pe ganduri. 

Din pacate, asa ceva nu o sa se intample. Conducerea clubului nu isi doreste o promovare care sa-i faca probleme lui Burleanu si lui Becali.

Asteptam cu nerabdare reactia „presei de sport”

Mai sus, am vorbit despre „Farul lui Marica”. E o expresie pe care am imprumutat-o intentionat de la „presa de sport” din Romania. Micii jurnalisti romani nu au tinut deloc cont de deciziile justitiei. Acestia si-au batut joc fara oprire de Steaua, echipa pe care au numit-o ba CSA, ba Steaua Armatei, ba Steaua lui Lacatus. Foarte rar i-au folosit numele adevarat, adica Steaua Bucuresti. L-au folosit in schimb pentru alta echipa, care nu e Steaua.

SSC Farul nu e Farul Constanta, lucru pe care l-au recunoscut chiar si fondatorii echipei. Din acest motiv, credem ca incercarea lui Marica de a-i forta sa-si schimbe numele nu va avea succes. Suntem insa curiosi daca „jurnalistii” vor continua sa le spuna „Farul”, in cazul in care Marica va castiga in instanta. Si am vrea si sa vedem ca expresia „Farul lui Marica” devine una dintre cele mai folosite.

Sunt doar vise, pentru ca stim cu totii ca aceste lucruri nu se vor intampla. „Presa sportiva” din Romania uraste Steaua si iubeste tot ce e legat de Becali sau ceilalti gropari ai fotbalului romanesc. Iar Marica face parte din acest grup.