ROAF

Cu noul ROAF, FRF a legalizat furtul de identitate

Problemele pe care fotbalul romanesc le-a avut in ultimii ani nu i-au lasat nepasatori pe sefii fotbalului romanesc. Insa, asa cum era de asteptat, in loc ca acestia sa ia masuri pentru a ajuta fotbalul, au facut un nou ROAF, pentru a-i ajuta pe hoti si pentru a legaliza furtul de identitate.

Deloc suprinzator, presa sportiva nu a fost prea interesata de acest subiect. Gsp a scris putin despre faptul ca FRF le-a permis celor de la FC Fcsb sa-si schimbe locatia sediului, din Mogosoaia, in Popesti-Leordeni, dar nici aici nu au spus toata povestea. Regulamentele fotbalului romanesc cer ca o echipa sa aiba in denumirea sa numele localitatii unde are sediul. Iar, pana acum, FC Fcsb le-a incalcat fara nicio rusine, sustinand ca e o echipa din Bucuresti, desi era din Mogosoaia. Dar nici asta nu e o noutate. FC Fcsb incalca regulamentele fotbalului romanesc in fiecare sezon.

Totusi, sa revenim la schimbarile adoptate de FRF. In noul ROAF, federatia a incercat sa se apere de problemele care ar putea aparea in urma furturilor de identitate din fotbalul romanesc. Stim deja ca Fotbal Club Fcsb a furat identitatea Stelei. Stim ca si pe la Dinamo sunt probleme. Si probabil ca multe alte echipe sunt in aceeasi situatie. Hotii fotbalului romanesc au distrus brandurile vechi, pe care le-au furat si le-au lipit pe echipele lor. Dupa ce a aparat cu succes Fcsbul lui Becali, FRF s-a hotarat ca ar fi bine sa-i apere si pe ceilalti hoti. Astfel, a aparut punctul 5, in Articolul 2 – Schimbarea denumirii cluburilor. Acesta spune ca:

5 În situația în care norme legale sau hotărâri definitive ale instanțelor de drept comun sau arbitrale, impun modificarea denumirii unui club, cererea poate fi formulată și în afara termenului prevăzut anterior, inclusiv pe durata desfășurării campionatului.

Se dovedeste asadar ca Florin Talpan a avut dreptate, atunci cand a zis ca federatia ar fi trebuit sa excluda automat FC Fcsb, din cauza ca regulamentul nu include si portita de scapare in cazul in care hotii sunt prinsi. La momentul respectiv, ni s-a spus ca nu e asa. Ei bine, uitati ca e. Daca nu era, nu era nici nevoie sa fie introdus un nou paragraf in regulament.

Problema e ca acest punct 5 nu prea are sens. Si asta pentru ca anuleaza conditiile pentru afilierea unei echipe la FRF. Articolul 1 – Afilierea Cluburilor spune la punctul 7:

7Cererea de afiliere va cuprinde, sub sancţiunea nulităţii, următoarele:

a) Denumirea structurii sportive;

Si mergem mai departe, la punctul 8:

8Odată cu cererea de afiliere se depun următoarele documente:

g) o declaraţie, prin care structura juridică a persoanei care solicită afilierea garantează faptul că aceasta poate lua decizii independent de orice entitate externă;

Pe scurt, daca nu esti proprietarul numelui tau, nu te poti afilia la FRF. Si, daca cluburile semneaza declaratii prin care garanteaza ca pot lua decizii independente de orice entitate externa, atunci de ce mai are Articolul 2 nevoie de punctul 5, care vorbeste despre entitati externe care pot impiedica cluburile sa ia decizii?

Punctul 5 nu face altceva decat sa legalizeze(intr-o anumita masura) furtul de identitate. De acum, FRF va putea inscrie in competitiile sale tot felul de echipe romanesti cunoscute, dar care au disparut intre timp. Si daca se intampla ca proprietarul adevarat al brandului sa se supere si sa ceara sa fie respectate legile, dupa cativa ani de judecata si dupa mai multi bani veniti din televizari, FRF va putea schimba numele echipei-hoate in plin campionat, asigurandu-se ca patronul-hot nu va pierde nimic.

Dupa furtul de identitate, FRF a trecut si pe la marci

Noul ROAF al FRF vorbeste si despre marci. Si asta tot la articolul 2, care priveste schimbarea denumirilor, dar la punctul 7:

7 Cluburile pot solicita, cu respectarea procedurii prevazute la art. 4 al prezentului regulament, participarea in competitiile organizate de FRF/LPF sub denumirea unei marci detinute de catre clubul respectiv. Este interzisa utilizarea unei marci in scop de reclama si/sau publicitate pentru un sponsor sau partener comercial al clubului respectiv. De asemenea, este interzisa utilizarea unei marci care are in componenta sa denumirea unei alte localitati decat cea in care clubul isi are sediul social. Respingerea solicitarii unui club de a activa in competitii sub denumirea unei marci, alta decat numele persoanei juridice – membru afiliat al FRF determină participarea în competitii a membrului afiliat respectiv sub denumirea cu care persoana juridica este inscrisa in registrele publice (Registrul Comertului, in cazul societatilor pe actiuni, Registrul Asociatiilor, in cazul cluburilor organizate ca persoane juridice fara scop patrimonial), Comisia de Disciplina si Etica urmand a dispune sanctionarea clubului a carui solicitare a fost respinsa cu o penalitate in cuantum de 5.000 de lei.

Acest punct a fost introdus in cazul in care hotul care a furat o marca, dar care a pierdut-o in instanta, ajunge la o intelegere cu proprietarul marcii. Aici am exagerat putin, insa cred ca intelegeti unde bat. Daca iti faci o echipa si ajungi in Liga 1, poti sa inchiriezi o marca mai cunoscuta si sa iti transformi echipa necunoscuta intr-o echipa de traditie.

Amuzant e ca acest punct le-a cam dat o palma celor de la FC Fcsb. Acestia au fost obligati sa-si schimbe denumirea fix din cauza sa: „Este interzisa utilizarea unei marci care are in componenta sa denumirea unei alte localitati decat cea in care clubul isi are sediul social.”

Noul ROAF urmareste si distrugerea cluburilor polisportive, dar si aducerea primariilor in fotbal

Articolul 4 al noului ROAF vorbeste despre Principiile de Promovare si Retrogradare. Interesante sunt urmatoarele puncte:

5Este interzisă modificarea formei juridice, a structurii unui club sau orice operaţiune care are ca scop transmiterea/dobândirea dreptului de participare în competiţii sau/şi facilitarea obţinerii licenţei. Constituie modificări ale formei juridice sau ale structurii unor cluburi ori operaţiuni care sunt interzise următoarele: comasarea sau divizarea unor cluburi, schimbul de locuri între ele, schimbarea sediului în altă localitate, transferarea acţiunilor între cluburi sau cesiunea dreptului de participare făcută cu titlu oneros sau cu titlu gratuit. Aceste modificări sau operaţiuni sunt interzise numai în măsura în care sunt făcute în detrimentul integrităţii competiţiei sportive şi numai dacă au ca scop obţinerea dreptului de participare în competiţii sau/şi a licenţei. În orice situaţie, modificarea formei juridice sau a structurii unui club va fi permisă numai dacă se face dovada achitării tuturor obligaţiilor financiare.

Vor fi considerate modificări acceptate ale structurii juridice a unor cluburi, de exemplu:

– comasarea prin absorbție a două cluburi din același nivel competițional;

– divizarea unui club polisportiv, dacă secția de fotbal va păstra Certificatul de Identitate Sportivă al clubului inițial, iar sediul social va fi păstrat în aceeași localitate;

– divizarea unui club care are atât echipe de fotbal feminin sau fotbal în sală, pe lângă echipele de fotbal masculin (seniori sau/și juniori), în situația în care echipele de fotbal feminin sau fotbal în sală devin cluburi de sine stătătoare, cu sediul în aceeași localitate cu a clubului inițial;

– cesiunea dreptului de participare în competiții de la un club de drept privat la un club de drept public cu sediul în aceeași localitate, doar în situația în care se face dovada că finanțarea clubului de drept privat a fost efectuată de către autoritatea publică prin a cărei decizie se înființează clubul de drept public cesionar;

Prima parte a punctului 5 s-a regasit si in vechiul ROAF. A doua parte, insa, e noua. Dar ce inseamna cele patru exceptii?

Prima exceptie permite fuziunile intre cluburi care joaca la acelasi nivel.

A doua exceptie incurajeaza distrugerea cluburilor polisportive. Fotbalul este mult mai popular, in Romania, decat alte sporturi. Si mult mai atragator pentru „oameni de afaceri” care cauta sa dea o lovitura. Un astfel de individ ar putea pe viitor sa puna mana pe un brand sportiv important, fara a mai fi nevoit sa plateasca si pentru celelalte sectii sportive. Sa tineti minte acest punct. Cu siguranta a fost introdus in ROAF cu un scop anume.

A treia exceptie a fost introdusa pentru Razvan Burleanu si cei ca el. Dintr-un brand sportiv, faci trei: fotbal masculin, feminin si in sala. Si fiecare va avea dreptul de a se afilia la FRF si de a vota la alegeri. Se stie deja ca Razvan Burleanu a castigat sefia FRF cu ajutorul fotbalului feminin, al fotbalului in sala si al echipelor din ligile inferioare.

Ultima exceptie asigura ca fotbalul romanesc nu se va insanatosi niciodata. Daca un privat(a se citi HOT!) ia o echipa de fotbal, o stoarce de bani si o baga in faliment, o sa poata pasa locul in liga catre primarie. Iar primaria va infiinta o echipa tip Academia Partid, o va baga in campionat, va da tepe si, la un moment dat, o va pasa catre urmatorul baiat destept, care va face exact ce a facut si primul. Si tot asa. Este o modalitate exceptionala de a extrage niste fonduri de la stat.

Steaua ar putea juca in Liga 3, conform noului ROAF

Noul ROAF explica si cum o echipa ca Steaua s-ar putea inscrie in Liga 3 sau chiar mai sus.

Articolul 18

1Dacă într-o ediţie de campionat rămân locuri vacante prin dizolvarea, excluderea neînscrierea, renuntarea sau retragerea unor echipe din campionatul de seniori respectiv, ori în alte situaţii similare, se va proceda astfel: a) dacă această situaţie a intervenit înainte de începerea campionatului, echipele în cauză vor fi retrogradate în conformitate cu prevederile Regulamentului Disciplinar. Locurile care au devenit vacante în acest mod vor fi ocupate de echipele retrogradate în campionatul precedent, cel mai bine clasate și care îndeplinesc condițiile de participare în competiția respectivă (de ex. dețin licența pentru eșalonul competițional respectiv). În cazul în care numărul acestora este insuficient, locurile se pot completa si in conditiile art. 19 alin. 9 din ROAF;

Articolul 19

9 Cluburile participante în campionatele naționale Liga 1, Liga 2-a și Liga Elitelor pot formula cerere de înscriere a unei echipe direct în Liga a 3-a, în următoarele condiții:

a) Cererea de înscriere va fi admisă doar în limita locurilor disponibile,

b) Dacă numărul locurilor disponibile este inferior numărului de cereri, criteriile de departajare vor fi, în ordine, următoarele: (1) ierarhia ligilor în care participă echipa de nivel superior a clubului și (în cazul aceleiași ligi) (2) clasamentul la finalul sezonului precedent,

c) Echipa participantă în Liga a 3-a trebuie să folosească minimum 3 jucători sub 20 ani (nascuti dupa 01.01.1999) și 5 jucători sub 22 de ani (nascuti dupa 01.01.1997), pe toată durata meciului. Pentru evitarea oricărui dubiu condițiile din prezentul alin. se vor aplica exclusiv pe durata primelor 2 (două) sezoane competiționale în care echipa respectivă participă în Liga a 3-a.

d) În cazul în care echipa se retrage după ce s-a înscris oficial pana la inceperea sezonului competitional sau dacă se retrage în timpul sezonului competițional, va fi penalizata cu depunctarea de 9 puncte, echipa de nivel superior a clubului de care aparține echipa satelit. În situația echipelor participante în Liga Elitelor care își înscriu o echipă în Liga a 3-a, în cazul în care echipa se retrage după ce s-a înscris oficial pana la inceperea sezonului competitional sau dacă se retrage sau este exclusă în timpul sezonului competițional, va avea interdicție de a mai juca în Liga Elitelor timp de 3 ani competitionali. e) Are drept de promovare și retrogradare, în condițiile prezentului regulament.

Pentru a participa la Liga Elitelor, o echipa trebuie doar sa depuna o cerere la FRF, pana la data de 31 iulie.

Nu va grabiti sa va bucurati. Ca de obicei, „cadourile” federatiei sunt otravite. Alineatul c), al punctului 9, din articolul 19, explica ce ar trebui sa faca Steaua in cazul in care se inscrie in Liga 3 pe drumul Ligii Elitelor. Echipa noastra ar avea viata foarte grea, timp de doua sezoane.

Noul ROAF al FRF nu a fost facut pentru fotbal, pentru a ajuta echipele serioase. A fost facut pentru ca baietii destepti sa poata incalca legile si sa faca multi bani. Asteptati-va asadar ca valoarea fotbalului romanesc sa scada si mai mult in urmatorii ani.