tas

TAS a murit. Veste buna pentru fotbal dar si pentru Steaua

Pentru o perioada foarte lunga de timp, TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv) le-a oferit celor de la FIFA, UEFA si federatiilor nationale puteri pe care nu ar fi trebuit sa le aiba niciodata. Insa totul s-a terminat in aceasta vara. De acum inainte, TAS nu mai are ultimul cuvant de spus in ceea ce priveste disputele din fotbal.

Decizia a fost data recent, de Curtea de Apel din Bruxelles. A venit ca urmare a unei plangeri facute de clubul elvetiana Searing, impotriva celor de la FIFA, care a interzis ca o echipa sa fie detinuta de fonduri de investitii.

Pana acum, TAS-ul le-a permis celor de la FIFA, UEFA, dar si federatiilor nationale sa se poarte precum niste state. In cazul Romaniei, stim deja ca FRF tinde sa ignore legile de multe ori, atunci cand vine vorba de probleme cu cluburile. Iar ultimul si cel mai bun exemplu in acest sens e cazul Academiei Rapid, echipa care a incalcat legile din Romania, dar pe care FRF a protejat-o. Si a protejat-o cu scuza TAS.

Da, pana acum TAS a fost cea mai buna scuza pentru federatiile corupte. Daca un club avea o problema, nu se putea adresa instantelor civile. Se afla in schimba la puterea tribunalului de la Lausanne sau a federatiei. Si daca se intampla ca problema sa fie cu federatia, atunci ghinion!

In Romania, Craiova lui Mititelu a fost dezafiliata pentru ca s-a dus in civil. Sigur, dezafilierea a fost ilegala, insa schimbarea dupa anumite interese a legilor romanesti a facut ca Sandu si Dragomir sa nu mai ajunga in puscarie.

Conform deciziei curtii de apel de la Bruxelles, de acum inainte, nici FIFA, nici UEFA si nici vreo federatie nationala nu vor mai putea sa sanctioneze un club pe baza deciziei TAS. 

Ce inseamna distrugerea TAS pentru Steaua?

Sigur, TAS nu va fi distrus. Va ramane si va decide in continuare. Doar ca deciziile sale nu vor mai avea la fel de mare putere ca inainte. Mai mult, un club nemultumit de decizia TAS va putea ataca totul in instanta civila.

In ceea ce priveste Steaua, echipa noastra are mai multe procese castigate in civil impotriva celor de la FC Fcsb. Aceste victorii prind astazi si mai mare putere.

UEFA va fi nevoita sa tina cont de ele. FRF va fi nevoita sa tina cont de ele. Nimeni nu va mai putea utiliza scuza TAS pentru a amana punerea in aplicare a unei decizii definitive a unei instante civile.

Iar daca UEFA si FRF vor refuza sa puna in aplicare aceste decizii, atunci ele vor putea fi date in judecata in civil. Si nu doar ca vor putea fi date in judecata in civil, insa clubul care le va da nu va mai putea fi amenintat cu dezafilierea sau dezafiliat fortat.

Pana la urma, asa este si normal sa fie. Conform legii, fiecare persoana fizica sau juridica are dreptul la judecata corecta. Prin introducerea articolului care spunea ca un club poate fi dezafiliat daca merce in fata unei instante civile, FRF incalca acest drept.

TAS, FIFA, UEFA, FRF sau orice alta federatie sportiva nu pot pretinde a avea mai multa putere decat legile tarilor unde aceste companii private isi desfasoara activitatile.