prost.ro

Presa lui Becali nu reușește nicicum să spună tot adevărul

O să vă surprină ceea ce urmează să spun, dar o s-o spun oricum. Am citit un articol bun pe sport.ro. Deși nu o să vă dau link către el, pentru că simt că televiziunea lui Mironică chiar nu merită trafic în plus, o să vă povestesc despre ce e. În mare, articolul spune adevărul. Problema e că nu spune tot adevărul. Eterna problemă din presa românească.

Așadar, despre ce e acest articol? E despre Steaua București, despre MApN, despre statul român. În el, autorul Gabriel Chirea critică în termeni foarte duri conducerea Stelei. Dacă n-ai vedea ca e un articol de pe sport.ro, ai zice că e scris de Steaua Liberă.

Spun asta pentru că articolul atinge foarte multe puncte importante, despre care noi am discutat de-a lungul timpului.

  1. Managementul de proastă calitate;
  2. Conducătorii egoiști, interesați de propriile lor persoane, nu de Steaua;
  3. Valoarea imensă a Stelei și a mărcii Steaua;
  4. Lipsa oamenilor competenți în poziții cheie, mai ales în mileniul 3;
  5. Pericolul de a mai rata și alte obiective, în anii următori;
  6. Deciziile proaste, care au dus la îndepărtarea fanilor de echipă.

Toate aceste probleme sunt adevărate. Toate. Nu există niciun ”dar”, niciun ”poate”. Șefii Stelei încearcă să trateze marca Steaua la fel de prost ca Becali. N-au ajuns încă la nivelul lui, dar încearcă.

Sclavii rămân tot sclavi

Ar fi fost interesant daca domnul Chirea ar fi spus tot adevărul. Însă acesta a preferat să critice Steaua pentru că s-a înscris direct în Liga 4, refuzând în același timp să spună ceva despre faptul că Academia Partid a făcut la fel. Sau l-a lăudat complet aiurea și nemeritat pe bătrânul Lucescu, iubitul presei. Și, bineînțeles, nu putea lipsi pupa adresată posteriorului lui Gigi Becali, care a fost din nou dat exemplu pentru calificările sale.

Dar oare cum ar fi fost dacă domnul Chirea ar fi mers până la capăt cu articolul său? Oare cum ar fi fost să lovească în toți cei vinoevați de faptul că Steaua e acum în Liga 4? Adică nu doar în șefii clubului, ci și în Gigi Becali, omul fără de care nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat vreodată.

Însă e greu pentru presa din România să dea în favoriții săi, pe care chiar ea i-a creat. Și da, aici vorbesc despre Academia Partid, numită Rapid cu mult înainte să ia(a luat-o?!) marca, Mircea Lucescu, un antrenor mediocru, ridicat la rang de zeu, deși nu e unul din antrenorii români care și-au trecut în palmares Cupa Campionilor Europeni, sau Gigi Becali, un fost pușcăriaș care ține azi în viață ziarele și televiziunile din sport, cu prostiile pe care le debitează.

Oare cât timp va mai trebui să treacă până când presa lui Becali va reuși să spună adevărul?! Întrebarea e retorică, pentru că toată lumea știe răspunsul. Adevărul nu vinde și probabil că nu va vinde niciodată. Deci presa lui Becali va alege mereu să prezinte adevărul stăpânului său. El le plătește salariile, deci e normal să fie lăudat. Dar poate că-ntr-o zi nu o să le mai plătească. Aceea va fi o zi neagră pentru cei care știu să spună adevărul doar pe jumătate.

Cum rămâne cu Steaua?

Chiar dacă nu a spus tot adevărul, domnul Chirea a spus în articolul său niște bucățele de adevăr care nu trebuie ignorat. Da, conducerea Stelei nu e capabilă și poate că nici nu vrea să-i facă bine celui mai mare club sportiv din România. Da, statul e incapabil. Da, un club sportiv trebuie condus ca un club sportiv, nu ca o unitate militară. Și, atunci, ce să facem?

Putem să facem doar un lucru. Să cerem ca incompetenții și hoții să plece. Sigur, acum vor veni anumiți binevoitori care ne vor spune că tot nemulțumiți am fost și pe ”vremea” lui Becali. Pe el l-am schimbat, acum vrem să-i schimbăm și pe aceștia?

Da.

Unde e problema? Unde scrie că trebuie să te mulțumești cu răul mai mic? Unde scrie că n-ai voie să ceri ca clubul pe care îl iubești să fie condus de oameni competenți? Nu scrie nicăieri. Așa că o să cerem fix acest lucru. Și o să-l cerem până când clubul o să primească ceea ce merită, adică o conducere competentă și profesionistă.