Ajax

Regula Ajax

Regula Ajax s-a văzut aseară. E o regulă foarte simplă și bătută în piatră, la fel ca regula de trei simplă. Dacă o respecți, fotbalul te va răsplăti. Daca nu, nu.

Mulți se miră acum că Ajax a reușit o asemenea performanță cu jucători tineri, în cea mai mare parte crescuți în propria curte. De ce? Nu e o noutate. Astfel de performanțe au mai avut loc, chiar la Ajax. E vorba de aplicarea regulii Ajax. Ce e această regulă? E o dovadă clară că fotbalul este doar pentru cei care fac fotbal.

Ajax e o echipă conservatoare. De la înființarea sa, în 1900, clubul a avut aceeași filozofie, aceleași idei, aceleași obiective. Și asta deoarece acestea funcționează. De-a lungul anilor, Ajax a făcut mai multe performanțe asemănătoare cu cea de aseară. Iar de multe ori chiar a câștigat competiția, cu jucători tineri, în mare parte crescuți în propria curte.

Ajax respectă regula Ajax. Într-o lume în care majoritatea cluburilor preferă să arunce cu bani, pentru soluții rapide, echipa olandeză face planuri pe termen lung. Nu aruncă cu bani pe transferuri. În schimb, îi investește în tineri. Ajax știe că poți scoate doar 1, 2, maxim 3 jucători de nivel înalt dintr-o generație întreagă. Știe și acceptă acest adevăr. Dar nu vede investiția în tineri drept o pierdere de bani. Și nici nu e. Doar din transferul lui Frenkie De Jong, clubul și-a acoperit probabil toate cheltuielile cu academia din ultimii 20 de ani. Așadar, a meritat.

Dar Ajax nu investește doar bani în tineri. Investește și suflet. Spun asta pentru că la academia Ajaxului tinerii învață fotbal. Atenție, nu anti-fotbal. Nu fotbal modern. Ci fotbal, fotbal adevărat, din acela pe care îl iubim cu toții. Drept urmare, la fiecare câțiva ani, această echipă face performanțe care impresionează. Asta e regula Ajax.

Steaua București trebuie să respecte regula Ajax

Din păcate pentru noi, clubul nostru a fost faultat rău de tot de corupția și mizeria din România. Ne vedem astfel nevoiți să o luăm aproape de la zero, din Liga 4. O să fie greu, dar nu e imposibil să ne întoarcem acolo unde e locul. Trebuie doar să facem ca Ajax.

Și mulți vor spune acum că e ușor de spus dar greu de făcut. De ce? E oare chiar atât de dificil să investești în tineri?! Hagi a făcut-o și a ajuns să ia titlul. Steaua poate să o facă și ea.

Modelul Ajax este perfect pentru clubul nostru. O echipă bazată pe tineri, cu câțiva jucători cu experiență, care să dirijeze jocul din teren, fix de asta are nevoie Steaua pentru a se întoarce rapid acolo sus. Investiția nu ar fi una mare. În orice caz nu ar fi mai mare decât achiziționarea pe sume nesimțite a unor africani sau sudamericani necunoscuți sau a unor ”vedete” expirate.

Avem doar de câștigat dacă investim în fotbal, dacă îl respectăm și dacă îi învățăm pe tineri fotbal, nu șmecherii, ”fotbal modern”, joc la rezultat și nu mai știu ce. Asta nu e o presupunere. E un adevăr. E o regulă care și-a arătat puterea aseară. Iar dacă vă faceți griji că Ajax va vinde la vară și își va pierde din puteri, nu trebuie. Peste 3-4 ani, olandezii vor reveni în vârf, așa cum au făcut de fiecare dată.

Fotbalul făcut cu cap e singura soluție pentru noi

Steaua trebuie să facă fotbal cu cap. Trebuie să gândească pe termen lung. Trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că nu face la fel ca cei pentru care fotbalul este doar o oportunitate de a țepui. Ăsta e drumul pe care merge fotbalul românesc. E un drum greșit, pe care noi trebuie să îl evităm.

Mai sunt 2 zile până la sfărșitul perioadei de transferuri. Steaua încă are timp să aducă jucători care să o ajute la promovarea în Liga 2, nu doar Liga 3.

Ajax a demonstrat aseară că fotbalul e pentru cei care fac fotbal, nu afaceri. Acum, în această săptămână, vom vedea pe care din cele două opțiuni au ales-o conducătorii Stelei.