pompiliu stoica

Cum au ajuns jucătorii Stelei la Becali

Nebăgat în seamă și chinuit probabil de izolarea impusă de pandemia de coronavirus, Pompiliu Stoica s-a apucat să vorbească despre Steaua. S-a apucat să vorbească prostii despre Steaua.

Nu e neapărat doar vina lui. În ziua de azi, orice interviu făcut cu un individ cu legături prin sport include și întrebarea „FCSB e Steaua?”. De cele mai multe ori, întrebarea e pusă celor care habar nu au despre ce s-a întâmplat cu clubul nostru. De fiecare dată, aceștia dau răspunsul greșit.

Așa s-a întâmplat și cu Pompiliu Stoica. Acesta a declarat pentru ProSport:

”Consider că Gigi Becali a investit foarte mulți bani. Eu cred că FCSB e continuatoarea Stelei. Din câte văd mai sunt și alte echipe în aceeași situație. Până nu se dă verdict final, vorbim degeaba.”

Din acest paragraf, doar o singură frază e corectă. Cea în care Stoica spune că și alte cluburi trec prin probleme legate de identitate. În rest, s-a dat deja un verdict final, în decembrie 2014, iar acel verdict a spus foarte clar că FC Fcsb nu e Steaua. E ciudat că, la 6 ani distnață de la acel proces, Pompiliu Stoica încă mai crede că el se judecă. Dar asta e mai puțin important. E un subiect pe care l-am dezbătut deja de prea multe ori.

Nu am vorbit, însă, despre primul lucru pe care Pompiliu Stoica l-a spus în declarația sa: ”Consider că Gigi Becali a investit foarte mulți bani.” 

Ești sigur, Pompiliu? Ești foarte, foarte sigur? Nu ar trebui să fii.

Chiar Becali l-a contrazis pe Pompiliu Stoica

La începutul lui 2017, la GigiSport, Gigi Becali se lăuda: ”Păi ce, credeți că Pompiliu Stoica a costat doar 150 de mii, cât e în acte?” A fost un autodenunț pe care presa vândută nu a vrut deloc să îl bage în seamă. A fost un autodenunț care a arătat cum acest individ și-a bătut joc de Steaua, un autodenunț care îl pune la locul său pe Pompiliu Stoica.

În actele vremii, Pompiliu Stoica a fost vândut la Steaua pe suma de 150 de mii de euro. În presa vremii a apărut o sumă între 400.000 și 500.000 dolari. Evident, prima sumă era cea corectă. Pompiliu Stoica a fost un jucător de banda stângă ok, unul care nu a impresionat, dar nici nu a dezamăgit crunt. Și atunci, de ce a dat presa altă sumă de transfer?

Răspunsul este unul simplu. Așa și-au bătut Becali și cei ca el joc de Steaua. Asta a fost tactica lor, pentru a pune mâna pe jucătorii Stelei.

În acte, un fotbalist costa o sumă mică, una acceptabilă. Însă, suma pe care Steaua o plătea pentru el era mai mare. Unde se duceau acești bani? Nu știm. Poate înapoi în buzunarele celor care îi dădeau. Ce știm e că non-profitul AFC Steaua București, pentru a putea plăti aceste sume, se împrumuta de la Becali.

Așadar, dacă Astra a cerut 150 de mii pentru Pompiliu Stoica, AFC-ul condus de Păunescu a luat cu împrumut 500 de mii de la Becali și apoi a făcut banii nevăzuți. La Steaua au ajuns un fotbalist de 150 de mii de euro și o gaură în buget de 500 de mii.

Contractele jucătorilor au acoperit împrumutul

Azi, ”presa foarte bine informată” ne spune că Becali ar fi primit clubul Steaua în contul datoriei pe care AFC-ul o avea la el. Afirmația e de o inepție rară, Păunescu recunoscând singur că nu putea da clubul Steaua, pentru că nu îl deținea. În schimb, Păunescu a putut da jucătorii care aveau contracte cu AFC-ul lui. Și chiar i-a dat.

Astfel, dând bani împrumut pentru achiziționarea unor fotbaliști ieftini, precum Pompiliu Stoica, Gigi Becali a aju

lotul stelei

ns să dețină contractele unor fotbaliști foarte buni, precum Rădoi. Acesta a fost și scopul său, de altfel.

Cei care au prins acea perioadă își vor aminti de disperarea cu care Becali încerca să îl vândă pe Rădoi pe o sumă cât mai mare. Când i-a venit pe masă o ofertă de 3 milioane euro, de la Spartak Moscova, Becali a cerut 6 milioane. Când Portsmouth s-a interesat de Rădoi, Becali a cerut 9 milioane euro. Practic, acesta a cerut pe Rădoi mai mult decât a avut vreodată AFC Steaua, non-profitul lui Păunescu, datorie la el.

La sfârșitul lui 2002, Becali a făcut scandal și a cerut ca AFC-ul lui Păunescu să îi plătească pe loc datoria. Nu știm azi cu siguranță cât a fost această datorie. Presa susține că ar fi fost între 4 și 5 milioane euro. Oameni care au trăit atunci în jurul echipei vorbesc de doar 400 de mii de euro.

Cert este că Păunescu nu a vrut să plătească. Astfel, Becali a primit contractele unor fotbaliști steliști. Știți însă care e partea tristă? Pompiliu Stoica nu se regăsește pe această listă.

Adică Becali nu l-a considerat destul de valoros, ca să ceară să primească și contractul său. Accidentatul Bălan, eterna rezervă Nae sau puștiul Orac au fost considerați de fostul pușcăriaș mai importanți ca Pompiliu Stoica.

Însă Pompiliu Stoica a semnat și el cu SC FC Fcsb SA. A semnat chiar atunci, în iarna lui 2003. A trecut, practic, gratuit la echipa lui Becali.

Din lotul Stelei din acea perioadă, doar el, Mieilă, Panc, Mutică, Paraschiv și Alexandru Pițurcă au fost în această situație. Iulian Miu a refuzat să semneze cu FC Fcsb, mergând la FCM Bacău.

De ce se luptă Pompiliu Stoica astăzi atât de tare pentru omul care, la propriu, nu a dat niciun ban pe el? Nu știm. O să ne spună, poate, Pompiliu Stoica. Iar noi o să îi spunem lui despre țepele pe care Becali le-a dat fără reținere atât fotbaliștilor, cât și suporterilor.

Să vedem dacă, la sfârșit, va mai considera că Becali ”a investit foarte mulți bani”.