Sevilla

34 de ani de la Sevilla

Astăzi se împlinesc 34 de ani de la cel mai fericit moment al fotbalului românesc, de la singurul moment cu adevărat fericit al fotbalului românesc. În seara de 7 Mai, la Sevilla, Steaua București învins FC Barcelona și a devenit Regina Europei, câștigând cel mai râvnit trofeu din fotbal, Cupa Campionilor Europeni. La 34 de ani distanță, această performanță nu a fost încă egalată.

Sevilla

Cel mai probabil, nu va fi egalată niciodată. E trist să spunem acest lucru, dar aceasta este astăzi realitatea. România fotbalistică a a regresat enorm în acești 34 de ani. De la un fotbal de calitate, am ajuns astăzi la un spectacol rușinos, care nu prea mai are nicio legătură cu fotbalul. Acest lucru face ca Sevilla 86 să fie astăzi o amintire și mai valoroasă.

Cei care au prins pe viu acel meci vă vor spune că a fost un moment în care ne-am depășit condiția. Nu doar ca echipă, ci ca nație. Niștie necunoscuți din Europa de est au făcut legea în vest, adică într-un loc la care ”estul” doar visa.

E important să înțelegem acest aspect. Oamenii care trăiau sub teroarea regimului comunist doar visau la viața din vest. Și, ca orice vis prea frumos, acesta provoca mai degrabă teamă decât plăcere.

Și steliștii noștri s-au temut atunci. S-au temut ca visul să nu se dovedească prea frumos. S-au temut că se vor trezi din vis și vor reveni la o realitate comunistă, rece, urâtă. Dar nu a fost așa.

Atunci, în acea seară de 7 Mai, steliștii prezenți la Sevilla, prin voința lor, au transformat visul în realitate. Nu l-au lăsat să se risipească în ceață, odată cu venirea dimineții. Nu, l-au prins puternic și l-au tras din lumea viselor, în lumea reală. Au adus apoi acasă acel vis, sub forma unei cupe, a unei cupe simple, dar de o frumusețe cum numai în vis vezi.

Sevilla, cea mai mare realizare

”Suntem finaliști”, a urlat în acea seară Teoharie Coca-Cosma, pentru că nici el nu a crezut că visul poate să devină realitate. Și-a revenit însă repede, pentru că Steaua nu era doar finalistă, ci câștigătoare a trofeului. Văzându-l pe regretatul Ilie Bărbulescu, care ne-a părăsit chiar în acest an, cum s-a năpustit asupra cupei, Teoharie Coca-Cosma a înțeles că acest vis a devenit realitate: ”Am câștigat cupa!”

Am câștigat cupa!

Am câștigat cupa!

Am câștigat cupa!

Steaua a câștigat Cupa Campionilor Europeni, pe care a adus-o la București, pentru a da speranță unui popor căruia sperața îi era străină.

Păcat că nu am reușit să continuăm ceea ce Steaua a început în 1986. Acesta este și va fi mereu cel mai mare regret al iubitorilor fotbalului românesc.

Vă mulțumim pentru tot, domnilor!

Astăzi, de 7 Mai, trebuie să ne aducem aminte de toți cei care au pus umărul la această uriașă performață. Ion Alecsandrescu, Emeric Ienei, Puiu Iordănescu, Victor Pițurcă, Gabi Balint, Marius Lăcătuș, Ladislau Boloni, Tudorel Stoica, Mihail Majearu, Lucian Bălan, Ilie Bărbulescu, Miodrag Belodedici, Ștefan Iovan, Adrian Bumbesc, Helmut Duckadam, Dumitru Stângaciu, Anton Weissenbacher, Constantin Pistol, Marin Radu II, Valentin Ceaușescu, dar și ceilalți oameni din staff și din conducerea clubului ne-au făcut atunci un mare cadou.

Pentru asta, nu o să-i uităm niciodată. Din păcate, unii dintre ei nu mai sunt astăzi cu noi și nu mai pot sărbători această zi frumoasă de 7 Mai. În gândurile noastre, însă, eroii de la Sevilla vor avea mereu locuri speciale.

Vă mulțumim, domnilor! Vă mulțumim pentru tot!

Mesaj din partea lui Florin Talpan

Colonelul de justiție al Stelei, Florin Talpan, a ținut și el să transmită un mesaj de 7 Mai, un mesaj pentru toți steliștii și pentru clubul pe care îl iubește:

”Astăzi, de 7 Mai, vreau să le urez toate cele bune tuturor steliștilor din țară. 7 Mai e o zi specială pentru noi, e ziua în care echipa de fotbal a Stelei a cucerit poate cel mai râvnit trofeu dintre toate trofeele existente, Cupa Campionilor Europeni. A fost o realizare care a ridicat România fotbalistică din anonimat și a pus-o pe harta lumii. Acesta este motivul pentru care trebuie să le fim mereu recunoscători erilor de la Sevilla.

La mulți ani, steliști! Forza Steaua!”