Fumegă Lumînare

Total neașteptat pentru AMFB, Steaua a făcut ieri cerere pentru a fi desemnată câștigătoarea acestui sezon al Ligii 4. Cererea e una firească, care are ca scop protejarea fotbaliștilor și a antrenorilor în această perioadă periculoasă, în care țara noastră e lovită de o pandemie de coronavirus. Însă, în ciuda acestui fapt, cererea a provocat nervi și scandal la AMFB, unde președintele Lumînare a luat foc.

Pentru că Talpan a anunțat și în presă că a făcut această cerere, Lumînare a ținut și el neapărat să dea un răspuns. A contactat ProSport și a oferit un punct de vedere manipulator, cu câteva sferturi de adevăr, prin care a încercat să influențeze părerea generală.

Am aflat astfel de la Lumînare că:

„O să răspund solicitării domnului Talpan în cursul acestei zile. Am avut o discuție cu acesta, e prietenul meu. I-am spus că-l înțeleg. E un militar care luptă pentru CSA Steaua. Dar acum nu putem lua o decizie la cald din dorința domnului Talpan sau a Clubului Sportiv al Armatei Steaua. Avem niște recomandări făcute de FRF, chiar dacă avem autonomie. Condițiile actuale sunt mai greu de îndeplinit de echipele din Liga 4. Am avut o ședință cu echipele de pe primele șase locuri.

E posibil ca în momentul în care vom relua competițiile măsurile să fie mai relaxate și costurile să nu mai fie atât de mari. E posibil să reîncepem în luna iulie, până atunci se pot modifica multe. Avem un scenariu și pentru luna iunie. Dar nu le pot da celor de la Steaua titlul de campionat. I-am spus și domnului Talpan că mi-ar fi mai simplu să dau titlul Stelei fără bătăi de cap.

Noi nu ne putem compara cu Suceava. Toate cluburile de la noi vor să joace. Nu pot ține cont doar de părerea echipei de pe primul loc”, a declarat Marian Lumînare pentru ProSport.

Încă de la început, domnul Lumînare încearcă să ne mintă. Nu este și nu a fost niciodată prieten cu Florin Talpan. Evident, nu a fost niciodată nici vreun prieten de-al Stelei. De altfel, sursele noastre din AMFB ne-au dezvăluit că Marian Lumînare nu doar că a fost nervos, la aflarea veștii că Steaua a făcut această cerere, ci și surprins. Nu s-a așteptat să o primească. A crezut că Steaua va accepta, la fel ca până acum, orice decizie de-a AMFB, fără să protesteze. În ultimii ani, toate deciziile AMFB au fost împotriva Stelei!

Lumînare vorbește despre decizii la cald, pentru că nici măcar nu a luat în calcul măsura înghețării campionatului și promovării echipei de pe primul loc. Pentru AMFB, e mai important să se țină play-off-ul, decât să fie sănătoși fotbaliștii și antrenorii! Dar vom discuta despre acest aspect puțin mai târziu.

Minciuna cea mai mare spusă de Lumînare este faptul că toate echipele din Liga 4 bucureșteană vor să joace. Acest lucru nu este adevărat! În afară de FC R 2, nimeni nu-și dorește să joace. Și acesta este și motivul pentru care Lumînare a ales probabil să vorbească în ProSport. Declarația sa are rol de amenințare, pentru a informa echipele participante de direcția în care ar trebui să voteze, la un eventual vot.

Adevărul este însă unul singur. În afară de FC R2, toate celelalte echipe se opun restartării campionatului. Motivele sunt simple. Aceste echipe de Liga 4 nu dispus de mijloacele necesare pentru a respecta măsurile impuse de guvern. A reîncepe campionatul ligii 4, chiar și sub forma unui play-off, fără a respecta aceste măsuri poate duce la dosare penale. Nimeni nu vrea să își asume acest risc.

Marian Lumînare ne spune că la București nu e ca la Suceava. Are dreptate. Sunt șanse mult mai mari să te infectezi cu un virus într-o aglomerare urbană precum zona Bucureștiului, decât într-un județ ca Suceava, cu o populație totală de 600 de mii de locuitori, adică de 3 ori mai mică decât cea a capitalei. 

Reluarea campionatului în iulie ar fi cea mai mare prostie!

Planul AMFB-ului este să reia campionatul în luna iulie. Asta înseamnă că, pe o perioadă de 4 săptămâni, vor avea loc două play-off-uri. În primul vor participa primele 6 echipe din campionat. În al doilea vor participa primele 4 din primul play-off. Presupunând că nu se va juca tur-retur, tot vom avea nu mai puțin de 8 partide în 4 săptămâni. Adică două pe săptămână.

Va fi un ritm imposibil pentru niște fotbaliști care nu au jucat fotbal timp de aproape 4 luni. Șansele să apară accidentări vor fi mari, iar șansele ca echipa câștigătoare să facă față mini-turneului de baraj pentru promovarea în liga 3 vor fi scăzute.

Imaginați-vă acest scenariu. Steaua va juca în cele două play-off-uri și le va câștiga. Va avea 8 meciuri într-o lună. Apoi, la startul lui august, va avea cele 2 meciuri din mini-turneul de promovare. Acolo este posibil să dea peste echipe care vor fi mult mai odihnite, fie pentru că nu vor juca atâtea meciuri sau pentru că vor fi trimise direct la baraj, de AJF-urile lor. Mai poate fi vorba aici de o competiție corectă?

ÎN NICIUN CAZ!

Asta își dorește însă Marian Lumînare, care ne spune că nu vrea bani:

”Este o taxă de participare…”, ne spune Marian Lumînare cu lejeritate. Vorbește de parcă această taxă nu înseamnă nimic. E vorba însă de 13.000 lei. 13.000 lei pentru fiecare echipă care participă în play-off. Aceasta era suma anul trecut. Rămâne de văzut dacă nu cumva s-a schimbat în acest an. Dacă s-a schimbat, cu siguranță a crescut.

Cum în play-off participă 4 echipe, suma totală se ridică la 52.000 lei. Acesteia i se adaugă însă și încasări din drepturi de televizare și sponsorizări.

Iar aici vorbim despre play-off-ul de 4 echipe. Este destul de evident că și cel cu 6 echipe va fi taxat. Istoria ne-a demonstrat deja acest lucru. În ultimii ani, AMFB a încasat sume foarte mari de pe urma unor play-off-uri care nici nu ar trebui să aibă loc.

De altfel, acest play-off al AMFB nu e altceva decât o bătaie de joc. Nu e necesar deloc, campionatul Ligii 4 fiind unul lung, cu 30 de meciuri pe sezon, adică destule meciuri ca să poți stabili o campioană.

Play-off-ul e doar o modalitate pentru AMFB de a colecta bani în plus și de a stabili echipa care promovează. În play-off, dacă nu vrei să promoveze o anumită echipă, poți să o rezolvi ușor de tot.

Speriat, Lumînare încearcă acum destabilizarea Stelei

Oamenii noștri din AMFB au venit în ajutorul nostru cu un document important, care demonstrează că Lumînare și ai lui s-au speriat de cererea făcută de Talpan. Astfel, Lumînare a trimis astăzi către clubul Steaua următoarea scrisoare:

muie lumînare

Este vorba despre o încercare penibilă de a obține sancționarea lui Talpan și, evident, întoarcerea lui Mădălin Hîncu împotriva sa.

Sperăm totuși ca Mădălin Hîncu să nu se sperie de acest Lumînare și să rămână ferm pe poziții. Florin Talpan trebuie susținut în continuare. Cererea făcută de el este atât în interesul Stelei, cât și a fotbalului bucureștean. Înghețarea campionatului și trimiterea Stelei la barajul de promovare este singura soluție adevărată, care respectă atât principiul meritului sportiv cât și măsurile de protecție cerute de guvern în această perioadă dificilă.

Așteptăm cu nerăbdare să vedem poziția domnului Hîncu. Sperăm ca acesta să nu ne dezamăgească și să nu procedeze la fel ca ceilalți comandanți de-ai Stelei, care au lăsat AMFB-ul să calce clubul nostru în picioare și care au ratat promovări.

Steaua trebuie să fie unită în aceste momente. Este destul de clar că adversarii noștri vor să facă jocurile celor de la FC R 2. Dacă cedăm, dacă nu rămânem uniți și dacă nu ne apărăm clubul, nu vom promova nici în acest sezon.