afiliere fotbal club fcsb

Ne întoarcem la cenzură

În decembrie 1989, oameni au murit ca noi să putem vorbi. La peste 3 decenii de la acel moment, în România, tot nu ai voie să spui ce crezi. Cenzura e tot la ea acasă.

Ca să fim mai exacți, în fotbalul românesc nu ai voie să vorbești. Nu ai voie nici să gândești. Ai voie doar să respecți instrucțiunile venite de la șefi. Mai departe, degeaba ai fost tu un mare sportiv, degeaba ai făcut performanță, degeaba ai câștigat trofee internaționale și degeaba ai adus cinste țării și fotbalului românesc. Dacă nu ești măcar un șefuț, ține-ți gura închisă și părerile pentru tine.

Acesta este mesajul pe care Adrian Bumbescu l-a primit de la FRF. Recent, pentru realitateasportiva.net, ”Coloneul” a îndrăznit să spună că la FRF „nu sunt oameni de fotbal, ci numai ciudați”. O afirmație cât se poate de corectă, dar una care nu le-a căzut bine ciudaților de la FRF care nu au făcut nimic pentru fotbalul românesc.

Așa că, unul dintre oamenii care nu au avut niciodată vreo legătură cu fotbalul, necunoscutul Radu Vișan, secretar general al FRF, i-a făcut o plângere lui Bumbescu, la comisii. Este vorba despre comisiile FRF, care, așa cum bine știți, acționează ca tribunal personal al celor care conduc federația. Când cineva îi supără, ei îl cheamă imediat la comisii și îl amendează. De parcă amenda lor valorează măcar hârtia pe care e scrisă sau de parcă deciziile lor au vreo putere.

Însă, din păcate, în fotbalul românesc, cluburile au acceptat această formă de dictatură, care încalcă în mod cât se poate de clar legile țării. Pentru cei care nu știu, cetățeanul Răzvan Burleanu este președinte al FRF, nu al României. El nu are puterea să numească judecători și să stabilească tribunale. Comisiile lui sunt poate abilitate să judece dacă un cartonaș galben a fost dat corect sau nu, însă nu pot stabili dacă declarațiile unui fost fotbalist au produs sau nu prejudicii de imagine. Pentru asta e nevoie de un tribunal adevărat, cu judecători adevărați! 

Dar să ne întoarcem la Adrian Bumbescu, despre care mulți ar spune că și-a câștigat pe teren dreptul de a vorbi despre fotbalul românesc, deci și despre ciudații de la federație. Ca o paranteză, prin această chemare la comisii, ciudații tocmai i-au dat dreptate lui Bumbescu, arătând întregii țări că sunt niște ciudați. Când tu, un nimeni, te simți jignit pentru că un fost imens fotbalist al României a criticat felul cum este condus fotbalul românesc, ești nu doar cât se poate de ciudat, ci și cât se poate de prost.

O critică venită de la un om ca Bumbescu ar trebui să intre pe o ureche și să rămână în tărtăcuțele celor de la FRF, nu să părăsească încăperea pe cealaltă ureche. O critică venită de la un astfel de om ar trebui să îi ambiționeze pe cei de la FRF, să îi facă să vrea să aibă rezultate, să fie mai bine, să fie fotbalul românesc mai sănătos. O critică venită de la Bumbescu nu ar trebui să declanșeze cenzura!

Steaua Liberă

Hoții vor liniște, ca să poată fura fără să fie deranjați

Cum era de așteptat, Colonelul Florin Talpan, singurul stelist adevărat din conducerea clubului Steaua, a sărit în apărarea celui poreclit ”Coloneul”. Talpan a trimis o întâmpinare la FRF, în care a explicat că, conform documentelor oficiale, Radu Vișan nu ocupă funcția de secretar general. În Registrul Special, emis de către Tribunalul București (un tribunal adevărat) la data de 30 iulie 2020, secretar general apare Gheorghe Chivorchian. 30 iulie 2020, adică acum foarte puțin timp. Ce înseamnă asta? Doar ceea ce știam de foarte mult timp. FRF funcționează ilegal.

Și, pentru că funcționează ilegal, își permite să acționeze ca un tribunal, își permite să cenzureze oameni, își permite să facă ce vrea. Nimeni nu poate trage federația la răspundere.

Din fericire, există oameni ca Florin Talpan, care să îi aducă pe acești ciudați cu picioarele pe pământ. Și e bine că există și oameni ca Bumbescu, care nu se feresc să spună adevărul despre ei.

În 2020, atotputernica Federație Română de Fotbal se teme de cei care îndrăznesc să o critice. Atât de fragili sunt cei de acolo încât, deși au de partea lor presa, televiziunile, bani, etc., simt nevoia mereu să le pună pumnul în gură celor care nu fac așa cum zic ei sau care îndrăznesc să îi critice. De ce sunt așa? Un răspuns ușor ar fi faptul că ei știu că ceea ce au construit acolo este ilegal și că stă să cadă. Astfel, e normal să se sperie de cea mai mică adiere. Într-o lume normală, la declarația lui Bumbescu, cei de acolo ar fi plecat captele. La noi, însă, iluzia trebuie protejată și fostul mare fotbalist redus la tăcere.

Iar Bumbescu nu e singurul. La fel a pățit și Florin Talpan, pe care cei de la FRF s-au trezit să îl amendeze pentru că și-a făcut treaba și a trimis notificări către UEFA. Talpan i-a făcut însă și acolo. Ca să scape cu onoarea intactă (nu că ar avea așa ceva), FRF i-a dat atunci lui Talpan doar un avertisment. De parcă ar fi putut să îi dea ceva mai mult. De parcă l-ar fi putut amenda și l-ar fi putut pune să plătească. Ca să fie foarte clar, entitatea privată FRF nu poate da amenzi nimănui și nu îi poate impune nimănui să plătească o eventuală amendă primită. Plătesc doar cei care acceptă jocul.

La înfățișarea de ieri, în apărarea lui Adrian Bumbescu, Florin Talpan a cerut ca plângerea să fie respinsă de către Comisia de Disciplină sau ca Federația Română de Fotbal să facă dovada calității lui Radu Vișan ca reprezentant al FRF. În caz contrar, acesta a amenințat că va cere chiar înscrierea în fals a documentului și redirecționarea către Parchet. Către cel adevărat, nu vreunul inventat de FRF.

Această încercare de cenzură a unui fost mare fotbalist ar trebui să revolte presa sportivă din România

Interesant este că presa din România nu a zis nimic despre acest subiect. Le place să facă interviuri cu Bumbescu, să facă emisiuni, să vorbească și să scrie despre el, adică să facă bani de pe urma sa, dar nu vor să-l apere în fața unui abuz, a unui atac penibil. Nu o fac, pentru că banii vin nu doar din articolele despre Bumbescu, ci și de la FRF. Așa că prietenii noștri tac și se fac că nu văd. Ba, mai grav, iau partea celui care greșește.

Într-un articol pentru Sportul Popular, Alin Buzărin încearcă să îl umilească pe Florin Talpan, sugerând că nu e normal că acesta își face treaba. Așa cum știți deja, Talpan a trimis în această săptămână la FRF și LPF o solicitare prin care cere ca drepturile Stelei să fie respectate. Ei bine, acest lucru l-a enervat la culme pe Buzărin, cel care se laudă că se refugiază des în amintirile despre fotbaliștii ca Bumbescu, în apărarea căruia nu a zis nimic.

Și poate că vă întrebați ce ar fi putut să spună Buzărin în apărarea lui Bumbescu. Nimic mult, doar că are și el dreptul să își spună părerea, că doar a făcut ceva pentru fotbal, nu ca Burleanu sau Vișan.

Sau să vorbească împotriva cenzurii, un subiect care ar trebui să ne sperie pe toți. Dar nu. Buzărin face propagandă și ne spune că Talpan ”trage focuri fără armă”. Focuri fără armă? Dacă da, înseamnă că Talpan e magician. Pentru că, și așa, fără armă, tot a câștigat niște procese care au dat foc monstrului fabricat chiar de presă, adică de cei precum Buzărin, care își lingeau buzele de fericire când creația lor le intra în emisiune.

”Spunem FCSB și nu Steaua pentru că așa ni s-a impus printr-o hotărâre judecătorească. Instanțele au decis actuala stare de lucruri și, pe baza lor, forurile sportive, FRF și LPF, au stabilit că FCSB evoluează în prima ligă, uneori chiar și în Cupele Europene. E o structură afiliată și colo, și dincolo, și nu poate să fie dezafiliată pentru că pe site, într-un concurs, nu s-a folosit chiar cea mai juridică terminologie. A cere dezafilierea doar pentru asta e absurd,” a spus Buzărin, evitând să amintească că Talpan nu cere dezafilierea FC Fcsb-ului pentru că ar fi scris prostii LPF-ul pe Facebook. O cere pentru că FC Fcsb a fost afiliată ilegal, în locul Stelei.

Și știm deja că FC Fcsb a fost afiliată ilegal, în locul Stelei. Avem documente care arată acest lucru. Documente pe care ”jurnalistul” Buzărin nu le-a găsit, despre care nu a scris. Păi cine ”trage focuri fără armă” în acest caz, dragă Buză?

afiliere fotbal club fcsb

Talpan a băgat din nou frica în hoți

În încheierea articolului său, Buzărin a scris că ”Talpan e în contradicție cu mai toți comandanții din ultima vreme (și au fost destui!) ai CSA Steaua, din pricina faptului că își depășește frecvent atribuțiile de jurist, devenind ideolog și predicator practicant al absurdului”. Încearcă cumva să sugereze că Talpan nu are dreptate, tocmai pentru că toți acești comandanți ai Stelei (nu s-a întrebat în nicio secundă de ce au fost atât de mulți, într-o perioadă atât de scurtă, deși a observat numărul lor) i-au lăsat în pace pe Becali, FRF și LPF. De parcă noi nu știm cum stau lucrurile.

Talpan e singurul din club care vrea binele Stelei. E singurul care luptă pentru Steaua. De asta e atacat de toți dușmanii Stelei și criticat de toți acești comandanți, cu care dușmanii Stelei se înțeleg chiar foarte bine. Și dacă nu credeți acest lucru, priviți doar declarația dată chiar astăzi de Dumitru Dragomir, unul din marii gropari ai fotbalului românesc, care a mers până acolo încât să dea legi împotriva suporterilor.

După aceste cereri formulate de Talpan către FRF, eu consider că el nu poate să conducă niciodată un club de talia celor de la Steaua. El a vrut, dar e bine că acolo a ajuns în fruntea clubului un om ca Mădălin Hâncu,” a declarat Dragomir pentru ProSport. 

Mai e nevoie de vreo explicație? Dușmanii Stelei sunt fericiți că Mădălin Hîncu conduce clubul nostru și nu vor ca Talpan să ajungă comandant. De ce nu vor ca Talpan să ajungă comandant? Pentru că știu că această mutare ar însemna sfârșitul lor.

Într-adevăr, niște ciudați!

Steaua Liberă