justin ștefan

Justin Ștefan, fostul angajat al FC Fcsb, explică…

După ce Florin Talpan a zguduit FRF și LPF, cu notificarea pe care a trimis-o ieri, Justin Ștefan, fost angajat al FC Fcsb, angajat al LPF, a dat un răspuns. Având în vedere că Ștefan e de profesie avocat, răspunsul dat de el e unul cât se poate de halucinant.

A fost o discuție în ultimele zile, am primit și eu notificare de la CSA Steaua. Am făcut și eu o analiză juridică cu colegii mei. Cred că ar trebui să ne amintim cu toții că trebuie să respectăm toate deciziile judecătorești din România. Categoric că, în momentul de față, acea decizie spune cine este Steaua București și cine este FCSB, însă, în același timp, refuz să accept ideea că nouă, ca suporteri, ni se poate confisca istoria unui fenomen. Nimeni nu mă împiedică ca, în cadrul unui concurs, să adresez întrebări despre istoria fotbalului românesc”, a declarat Justin Ștefan, la ProSport Live.

După cum se poate observa, răspunsul are două părți. În prima parte, Justin Ștefan recunoaște că FC Fcsb nu este Steaua București și că deciziile judecătorești trebuie respectate. Totuși, în a doua parte a răspunsului ne transmite că nu o să țină cont de prima parte… pentru că e suporter.

Noi nu știm al cui suporter este Justin Ștefan. Observăm însă că acesta își însușește istoria Stelei, pe care o vede drept un bun public, care ne aparține tuturor. Ne spune că nimeni nu îl împiedică să pună întrebări despre istoria fotbalului românesc, într-un concurs, și are parțial dreptate.

Dacă vorbeam despre un concurs de cultură generală, era totul în ordine. Însă concursul LPF nu era unul de cultură generală. Nici măcar nu era pentru toți suporterii. Acesta a fost adresat doar fanilor FC Fcsb. Lor li s-a spus că trebuie să dea răspunsuri despre echipa lor, pentru a câștiga un joc de 3 lei. Însă întrebările nu au fost despre echipa lor, ci despre Steaua.

A fost, evident, o încercare plină de lașitate de a sugera că FC Fcsb e Steaua. A fost o încercare plină de lașitate de a se folosi de imaginea Stelei, pentru promovare, pentru a atrage oameni, comentarii, participanți la concurs.

Dar această mentalitate pungașo-comunistă nu trebuie să ne surprindă. Această mentalitate este, din păcate, des întâlnită în România. După aproape jumătate de secol de comunism, la care s-au adăugat încă 3 decenii de furt și corupție, românului șmecheraș nu i se pare deloc nepotrivit dacă se poate folosi de cineva sau de proprietatea cuiva pentru a face bani sau pentru a avea un anume câștig.

Această atitudine se vede din plin la Liga Profesionistă de Fotbal, care, deși nu a făcut niciodată nimic pentru Steaua București, simte că realizările Stelei București îi aparțin. E doar o chestiune de timp până când LPF va avea și alte pretenții. Va cere, probabil, să i se dea noul stadion. Va solicita ca banii câștigați de Steaua din bilete și abonamente să intre în conturile sale. Și probabil că va încerca să își tragă partea și dintr-un eventual transfer pe care Steaua l-ar putea face pe bani buni, în anii următori.

De ce nu? Cine să-i oprească? Justin Ștefan ne-a explicat deja. ”Refuz să accept ideea că nouă, ca suporteri, ni se poate confisca istoria unui fenomen.” Dacă el refuză, așa o fi. Se termină totul aici. Sau nu?

Nu. Dacă LPF refuză să respecte drepturile Stelei, Steaua trebuie să ia măsuri în instanță.

Steaua Liberă