emil grădinescu

Să râdem cu profesorul Emil Grădinescu

Sau de Emil Grădinescu. Asta deoarece comentatorul a făcut show într-o ședință a CNA, la care a participat prin ZOOM. Ședința a fost, evident, despre Steaua București.

Meseria de comentator sportiv este una dificilă și periculoasă. Mihai Mironică a simțit asta chiar pe pielea lui, în urma meciurilor pe care le-a comentat recent și în care a făcut câteva gafe bune de tot. Suporterii și Revista Kamikaze l-au taxat bine de tot.

Suporterii l-au taxat și pe Emil Grădinescu, când acesta a încercat să sară peste niște decizii judecătorești și să sugereze că FC Fcsb este Steaua. Astăzi, din fericire, viața nu mai e la fel de ușoară ca pe vremuri, pentru cei care practică sportul ”mințim poporul cu televizorul”. Astăzi, cetățenii au înțeles că au putere asupra celor care apar la TV. Astfel, steliștii au făcut plângere la CNA și i-au dat o palmă destul de dureroasă domnului Grădinescu.

Un om matur ar fi înțeles că a greșit. Ar fi înțeles că nu e în ordine să minți oameni și ar fi înțeles că nu are rost să continui cu minciuna, dacă lumea știe deja că minți. Însă domnul Grădinescu suferă de aceeași boală de care suferă mai toți cei care apar la TV: se crede perfect.

În viziunea sa, cei care greșesc sunt suporterii. Așa că, Grădinescu s-a dus la CNA, pentru a le explica plebeilor de acolo de ce ar trebui să asculte de el, Emil Grădinescu, omul superior, Homo Comentatorius Sportivus, nu de suporterii ăia care oricum nu știu la fel de multe ca el. A urmat o mare comedie.

Profesorul Grădinescu ne învață

Astăzi, copiii fac școala online. Așa a făcut și Emil Grădinescu cu băieții și fetele de la CNA. Și-a pornit camera și microfonul și i-a educat. Așa am aflat că ”Dinamo n-a bătut-o pe FCSB în 1972, pentru că atunci era Steaua”. 

Ați înțeles lecția profesorului Grădinescu? Ce ne spune el e că dă-le dracului de decizii judecătorești, FC Fcsb e Steaua!

emil grădinescu

Profesorul Grădinescu și elevii de la CNA.

Adică domnul profesor Grădinescu și-a început lecția cu aceeași minciună care i-a adus plângerile la CNA. Atât a înțeles el. Acesta a fost scopul lui. Puțină manipulare pentru băieții și fetele de la CNA, ca să scape de amendă.

Evident că Dinamo n-a bătut-o pe FC Fcsb în 1972. Acest lucru e adevărat. Așa cum nici Liverpool n-a bătut-o pe FC Fcsb în 1972. Nici Real Madrid, nici FC Barcelona, nici FC Argeș, Petrolul sau Rapid. Nimeni n-a bătut-o pe FC Fcsb în 1972, pentru că FC Fcsb nu a existat în 1972. Clubul lui Becali s-a înființat de abia în 2003, cum arată chiar actele sale.

certificatul de identitate sportivă

Să încercăm acum să îi explicăm asta domnului Grădinescu? Nu are rost. Pentru că domnia sa știe deja acest lucru. Dar scopul său e altul, nu respectarea… Stelei București.

Emil Grădinescu ne minte pe față

”CSA Steaua s-a înființat în 2017”, a continuat profesorul Grădinescu lecția sa. Dar e oare adevărat ce a spus acest imens comentator sportiv? Păi, nu.

Și te-ai aștepta ca un COMENTATOR SPORTIV să știe trebușoare din ăstea atât de mici precum anul de înființare al celui mai important club sportiv din țară. Sau nu? La noi încă nu e clar care e rolul comentatorului sportiv. Noi credem că rolul său este să povestească ce se întâmplă la meci. Dar poate nu e așa. Poate că rolul său este de a ne spune nouă cum să gândim. În cazul acesta, domnul Grădinescu se descurcă de minune.

A existat CSA Steaua înainte de 2017? Evident. Doar că domnul Grădinescu este la fel de superficial ca mulți suporteri care au impresia că în România există un ”club mamă”, cu denumirea Clubul Sportiv al Armatei, care deține mai multe cluburi copii, toate denumite Steaua București. Spunem că e superficial pentru că nu am vrea să credem că domnul Grădinescu repetă propaganda mincinoasă a oilor fcsbiste. Nu, e doar superficial. Nu a avut timp și chef să se informeze.

Dacă ar fi făcut-o, ar fi văzut că există un singur club, CSA Steaua București, numit așa din 1961, când și-a schimbat numele în cel folosit astăzi, și că acest club este înscris la mai multe discipline sportive. Da, clubul Steaua este înscris la aceste discipline. Nu deține cluburi mai mici care să participe la ele. Nu. Participă chiar el.

Și dacă clubul Steaua își deschide astăzi secție de fotbal feminin, anul său de înființare tot 1947 va fi. Pentru că atunci a fost înființat clubul nostru, nu în 2017, cum minte domnul Grădinescu.

A greșit, bă!

Simțind cumva că lecțiile predate până atunci nu ar fi destul pentru a-i convinge pe elevii de la CNA, domnul profesor Grădinescu a utilizat și planul de rezervă: a fost o greșeală!

Da, a greșit, ne spune domnul profesor. I-a scăpat. N-a vrut. Dar așa s-a întâmplat. I-a zis ”Steaua” unei echipe care nu e Steaua. I se poate întâmpla oricui. Culmea e că asta se întâmplă doar cu Steaua. Că nu l-am văzut pe profesorul Grădinescu să le spună ”Rapid” celor de la Dinamo București.

Bat-o vina! Eroare asta se întâmplă mereu doar cu FC Fcsb. Din nou, fără să vrea.

Problema pentru domnul profesor e că se contrazice. Dacă la punctul 1 a încercat să ne spună că FC Fcsb e Steaua, la punctul 2 ne-a spus că e o greșeală să spui că FC Fcsb e Steaua. Domnule profesor, hotărâți-vă! E sau nu e?

Domnul profesor Grădinescu, doctor în drept, expert în proprietate intelectuală

”Decizia judecătorilor se adresează doar clubului”, le-a povestit mai departe profesorul Grădinescu elevilor săi. Adică, ca să înțeleagă și cei mult mai proști ca el, dacă el n-a fost parte în proces și dacă judecătorul nu i-a interzis să îi spună ”Steaua” echipei lui Becali, atunci el poate să o facă.

Are sens? N-are. Chiar deloc. Pentru că judecătorii nu i-au interzis profesorului Grădinescu nici să fure mașini, dar nu o face.  În lumea matură, chiar nu e necesar ca un judecător să îți spună ce ai voie și ce nu ai voie să faci. Dacă un club sportiv, de exemplu, se numește FC Fcsb, îi spui FC Fcsb. Nu îi spui FC Liverpool. Nu are sens să îi spui Liverpool.

”Nu se face referire la ziare. E o decizie care privește clubul Fcsb”, a continuat Grădinescu. Și, în sfârșit, unul din elevi a ridicat mâna și a pus o întrebare.

Eleva Cristina Pocora a spus: ”Dacă există această interdicție pentru club, nu înseamnă că presa o poate folosi, pentru că bulversează. ”

Au urmat secunde bune de tăcere apăsătoare, în care domnul profesor și-a căutat răspunsul. N-a găsit unul, așa că a schimbat subiectul:

”Povestea e lungă. Dacă intru în amănunte, plictisesc. Este vorba despre acel prejudiciu de 37 de milioane, constatat de o casă privată de evaluare a prejudiciilor, între timp doamna aceea a făcut și pușcărie, dar asta e altceva. E vorba de un prejudiciu de 37 milioane euro, pentru folosirea neautorizată a mărcii de către Becali, prejudiciu care putea fi încasat doar dacă exista o nouă echipă. Acesta e motivul pentru care a fost înființată CSA Steaua în 2017. În altă ordine de idei, înființarea unui club finanțat de MAPN este un fapt unic în Uniunea Europeană. Astea sunt lucruri care țin de esența conflictului dintre cele două cluburi.”

Te-ai gândi că un comentator sportiv, un om care își câștigă existența vorbind, poate să fie coerent. Cumva, însă, domnul profesor a fost pus în dificultate de răspunsul elevei. Așa că, a revenit la minciunile pe care le spun oile fcsbiste peste tot. Că nimic din ce-a spus nu are legătură cu ceea ce se discuta până atunci, asta nu contează. Important e că s-a spus.

Ministerul apărării din Franța finanțează CSA

csa kickboxingȘi am vrea să îl lăsăm în pace pe domnul profesor, să nu arătăm că minte, dar nu putem. A spus că nu există în UE cluburi sportive finanțate de ministerele apărării? MINTE! Există.

Pentru cei care iubesc denumirea ”CSA”, vă prezentăm clubul francez CSA. Adică Club Sportif et ArtistiqueCum vine asta? E simplu. Vrei să te bagi în Legiunea Străină Franceză dar în același timp ești un kickboxer foarte bun, cu șanse la centuri? Nu e nicio problemă. Poți să te faci legionar și poți să și continui cu cariera sportivă. Finanțat de stat.

CSA din Franța

Și când te gândești că e atât de simplu să folosești Google. Dar, evident, domnul profesor Grădinescu nu l-a folosit.

Domnul profesor Grădinescu le dă lecții de drept și judecătorilor

Inevitabil, discuția s-a dus și către palmaresul Stelei, unde domnul profesor Grădinescu s-a grăbit să atragă atenția că ”încă se judecă”. Dar nu s-a oprit aici. După ce i-a educat pe băieții și fetele de la CNA, domnul profesor a pornit o lecție și pentru judecători, cărora le-a explicat că ei, de fapt, nu au specializarea necesară pentru a judeca. Nu se pricep la drept sportiv, ne-a zis profesorul Grădinescu.

”E clar că e o instanță care nu are specializarea necesară”, a tras concluzie profesorul Grădinescu, punând capăt lecției. S-a sunat. Profesorul a plecat. Elevii rămân acum să discute între ei. Dar ce ar fi de discutat?!

Mai e oare surprinzător că, în România lui 2021, un comentator sportiv se crede mai deștept ca niște judecători? Mai e oare surprinzător că, în România lui 2021, un comentator sportiv crede că are dreptul să spună chiar orice, fără a păți ceva?

Nu, nu e. Tot ce ne rămâne este să dăm televizorul pe mute în timpul meciului, să ne informăm singuri și să îi taxăm la CNA pe acești indivizi care cred că nu pot fi trași la răspundere atunci când mint.

Puteți urmări întreaga lecție a profesorului Grădinescu mai jos.