gsp nu știe fotbal

Când nu îți dai seama cât ești de ridicol

De ani buni tot spunem că presa sportivă din România nu știe sport. În ciuda faptului că vorba aia veche spune că românul se pricepe la două lucruri, fotbal și politică, ziaricii sportivi din țara noastră demonstrează aproape zilnic că fotbalul le e străin. O fac mai mereu deoarece doresc să se pună bine cu cei care au distrus fotbalul românesc. Tot din această dorință se fac de multe ori de rușine, cum a făcut și Gsp chiar azi.

Gsp, ziar care pe vremuri se numea Sportul Popular și era oficiosul Partidului Comunist Român, ziar care nu a avut niciodată în istoria sa nici măcar cea mai mică legătură cu ziarul din perioada interbelică, numit Gazeta Sporturilor, a publicat astăzi următoarea primă pagină:

gsp nu știe fotbal

Cu titlul ”7 ani degeaba”, Gsp a încercat din nou să facă o știre din nimic. ”Povestea se repetă mereu din 2015 încoace. FCSB are cel mai valoros lot la startul sezonului, dar campioana e mereu alta!”, explică Gsp.

Articolul poate fi găsit pe site-ul ziarului. Conține 10 paragrafe și 2 tabele. Cu toate acestea, a fost nevoie din nou de 3 jurnaliști pentru a-l scrie: Răureanu, Udrea, Crăițoiu. Cam ce putem înțelege de aici? Ori că cei trei sunt prieteni foarte buni, ori că sunt ziariști foarte slabi.

Presa din România folosește internetul atunci când scrie articole

Ascunzându-se în spatele unor cifre luate de pe site-ul Transfermarkt, site unde sunt prezentate știri, statistici dar și zvonuri despre fotbaliști și echipe de fotbal, articolul nu spune de fapt nimic. Mai mult, conține câteva contradicții amuzante:

Apoi, a urmat seria fabuloasă a CFR-ului. Cu 4 titluri la rând. Niciodată, la debutul niciunuia dintre aceste campionate, CFR nu a avut un lot superior valoric FCSB-ului. La startul lui 2017-2018, CFR pornea chiar în acest top de pe poziția a 5-a, peste ea fiind, în afară de FCSB, echipe precum Astra, Dinamo, Farul. Și iarăși, FCSB a terminat pe locul 2.

Dacă e greu de înțeles cum un ziarist ar fi putut scrie paragraful de mai sus, e imposibil de înțeles cum de 3 ziariști au lucrat la el fără ca măcar unul din ei să realizeze ridicolul situației. Dacă CFR Cluj a câștigat 4 titluri la rând, este evident că, în fiecare din cele 4 sezoane, echipa cu lotul cel mai valoros a fost CFR, nu FC Fcsb. Dar, așa cum am spus, Udrea, Crăițoiu și Răureanu încearcă să se ascundă în spatele unor cifre publicate pe un site care face presupuneri și care nu are nicio legătură directă cu cluburile despre care scrie.

S-au dus zilele în care ziariștii chiar făceau muncă serioasă de cercetare pentru articolele lor. S-au dus acele vremuri în care un ziarist nu se temea să pună mâna pe telefon și să sune la sursă, pentru a verifica o informație. Astăzi e destul ca o informație să apară pe internet. Dacă aceasta conține un cuvânt cheie care poate să aducă trafic, ziariștii din România sar imediat să scrie despre ea.

Să fi gândit puțin informația publicată mai sus, cei trei ar fi realizat că nu are sens. Așa cum și-ar fi dat seama și că degeaba îl cotează Transfermarkt pe Budescu la 1,3 milioane euro dacă FC Fcsb l-a dat afară. Prețul lui Budescu este în acest moment 0 euro. Și chiar dacă valoarea sa nu e 0, cu siguranță nu e nici 1,3 milioane euro. Iar Gsp ar trebui să știe acest lucru. Doar acum câteva săptămâni, băieții lui Tolo l-au distrus pe fotbalist prin articolele lor, în care au spus că acesta a avut o carieră ”eșuată” (exact cuvântul folosit de Gsp).

Cum e posibil ca un ziarist sportiv să nu știe fotbal?!

E amuzant dar și trist în același timp. Gsp pretinde că e ziar de sport, însă articolele sale nu prea au nimic de-a face cu sportul. Angajații săi pretind că sunt ziariști, însă… ei bine, ați văzut și voi.

Articolul de mai sus putea să fie despre Transfermarkt, despre cât de mare e diferența între zvonurile publicate acolo și realitatea ”din teren”. Putea la fel de bine să fie o scrisoare prin care ziariștii gsp-ului să își ceară scuze față de cititorii lor.

Asta deoarece, la începutul fiecărui sezon, cei care spun că FC Fcsb are cel mai bun lot sunt chiar ei, ziaricii. Ei se străduiesc să-i convingă pe oameni că un fotbalist care s-a făcut remarcat doar prin simulările grosolane chiar are valoare sau că un portar extrem de nesigur este ”Messi al portarilor”. Ei se chinuie să facă propagandă pentru ca fotbaliști care nu au demonstrat nimic, care au fost umiliți în cupele europene de echipe venite din Asia, să fie convocați la națională. Tot ei umflă prețurile acestor fotbaliști, repetând minciunile spuse de foști pușcăriași.

Gsp face aceste lucruri de ani buni. Le face din reflex. De asta a și ajuns să publice acest articol prin care se face de rușine, care arată că toate acele laude au fost degeaba, pentru că fotbaliștii lăudați au fost de fapt petarde.

Oare își dă seama acest ziar cât e de ridicol? Probabil că nu. Blocați în lumea lor, în care ei nu pot greși, ziaricii gspiști își privesc cititorii cu scârbă și îi înjură, pentru că nu au accesat în număr destul de mare cel mai nou articol despre Gigi Becali.