arena nationala deține drepturile tv pentru liga 1

Să râdem cu cel care deține drepturile TV pentru Liga 1

Despre fotbalul românesc și ceea ce gravitează în jurul său se pot spune multe, dar nu că nu sunt amuzante. Zilnic, aproape, acest fotbal penibil îți oferă momente de amuzament maxim. Măcar atât, din moment ce fotbal nu există. Astăzi, comediantul a fost Orlando Nicoară, șeful firmei care deține drepturile TV pentru Liga 1.

Într-un interviu pentru Gsp, Nicoară s-a plâns de calitatea proastă a fotbalului românesc și de managementul prost din această industrie. Ați citit bine. S-a plâns de toate astea. Momentul de haz maxim a avut loc când Orlando Nicoară a certat cluburile pentru lipsa de interes în ceea ce privește atragerea fanilor la stadion.

Bineînțeles, discuția a plecat de la bani. Drama e că ei, cei de la firma eAD, care dețin drepturile TV pentru Liga 1, nu pot face un profit de pe urma fotbalului românesc, care e de prea proastă calitate. O mare tragedie. De fapt, adevărata tragedie a fotbalului românesc.

A apărut un nou titlu în România: Deținător al Drepturilor TV

Unii sunt doctori, alții sunt ingineri, dar foarte puțini se pot declara deținători ai drepturilor TV pentru Liga 1. De fapt, doar compania eAD. Pe site-ul lor, ei se laudă cu această realizare. Și poate că e o realizare, noi nu știm. Avem doar o întrebare: Dacă eAD deține drepturile TV, ce rost mai are LPF-ul?

Pentru că LPF asta a făcut. A vândut drepturile TV pentru Liga 1 către acest intermediar, eAD. Și s-a spălat pe mâini de tot. Gata, nu mai trebuie să facă nimic. Dacă eAD se ocupă de drepturile TV, cei de la LPF se pot ocupa liniștiți de grătare. Că de fotbal sigur nu se ocupă. Dacă s-ar fi ocupat, nu s-ar fi plâns Orlando Nicoară că nu face bani.

Și poate că vă gândiți acum că vom face legătura între acest subiect și Steaua, ca să propunem desființarea LPF, pentru ca să nu mai existe niciun obstacol în fața promovării Stelei. Da, asta vă propunem, desființarea LPF. Dar nu pentru Steaua, ci pentru întreg fotbalul românesc.

Este cât se poate de evident acum că LPF nu face nimic. Nu o spunem noi. O spune Orlando Nicoară, șeful firmei care deține drepturile TV pentru Liga 1 și care se plânge că nu face bani. Nu face bani în condițiile în care oamenii au stat în casă în ultimii 2 ani, din cauza pandemiei chinezești. De ce nu face bani? Pentru că LPF nu își face treaba și fotbalul românesc e la pământ.

Și atunci întrebăm din nou: Ce rost mai are să existe LPF? Doar ca să poată acorda titlul acesta de ”deținător al drepturilor TV pentru Liga 1” către cineva? Cluburile din Liga 1 pot face singure acest lucru. Nu au nevoie de încă un intermediar, de data asta între ele și intermediar.

Noi am făcut, alții nu fac

Domnul Nicoară a mers mai departe și s-a lăudat cu ceea ce, zice el, a făcut compania sa pentru fotbalul românesc: ”am construit un plan pe 7 ani! La momentul respectiv știam ce trebuie să facem pentru a crește, pentru atragere de spectatori, de schimbat imagine, marketing etc. Dar a venit pandemia, a dat totul peste cap și ne-a tras în jos.”

Pardon? Cum adică pandemia a dat totul peste cap?! Nicio televiziune nu se poate plânge că pandemia a fost bad for business. Pentru ele, n-a fost. A fost chiar foarte bună. Au reciclat la nesfârșit aceleași subiecte, la care oamenii au fost forțați să se uite, pentru că nu mai puteau ieși din casă. Da, fotbalul a fost suspendat o mică perioadă. Însă, când a început din nou, a început fără spectatori. Alt plus pentru televiziuni.

Și atunci de ce se plânge Nicoară? ”De când suntem noi implicați, practic noi dăm banii, dar nu vedem schimbări. Aceasta e cea mai mare problemă! Cluburile nu înțeleg schimbările pe care trebuie să le facă și ce se întâmplă cu timpul liber al unei persoane,” a spus acesta.

A fost atât de aproape. Atât de aproape! La un moment dat, chiar am crezut că s-ar putea să pună problema corect. Ne-am înșelat. Nici Orlando Nicoară nu știe fotbal. Și tindem să credem că nu știe nici business, dacă nu își dă seama care e problema.

Vrei să vină omul la stadion dar pui meciul marți, de la 14:00? Caută alt loc de muncă!

Vinovații principali pentru locurile libere din stadioane sunteți voi. LPF, FRF, eAD, cluburile, televiziunile, cu toții sunteți vinovați. E normal ca domnul Nicoară să nu se simtă. El e intermediar. În această calitate, poate pretinde că nu are nicio putere. Însă nu e așa.

Drepturile TV pentru Liga 1 au fost vândute prost. Au fost vândute la disperare. Au fost vândute, oferindu-le televiziunilor putere supremă. Așa am ajuns să avem meciuri programate în mijlocul săptămânii, la ore la care mulți oameni încă sunt la serviciu. S-a întâmplat asta pentru că televiziunea respectivă avea nevoie de ceva care să umple un loc liber din program. Știți deja mai multe exemple de astfel de cazuri: meciuri de-ale Stelei, din acest sezon.

În alte cazuri, însă, televiziunile vor să pună o partidă în prime time, ca să atragă foarte mulți privitori. Le merge, de cele mai multe ori. Problema e că, atunci când pui un meci duminică seara, la ora 22:00, e puțin probabil ca stadionul să mai fie plin. Cetățeanul, cum e și normal, alege să vadă partida de acasă. Asta spre disperarea domnului Nicoară, pe care stadioanele goale îl irită la ochi. Și pe bună dreptate. Ne-ar irita și pe noi, dacă ne-am uita la Liga 1, ceea ce nu facem.

Cine e de vină pentru că nu vine omul la stadion? Clubul, pentru că e foarte neserios și nu face fotbal de calitate, LPF, pentru că permite ca acest fotbal de rahat să existe, intermediarul, pentru că vinde fără să negocieze niște reguli clare, care să le impună televiziunilor să nu își bată joc de cei care vor să meargă la stadion, și televiziunile, pentru că promovează mizeria din fotbalul românesc. Toți sunt vinovați.

”Sunt cluburi care nu înțeleg noțiunea de suporteri, sunt cluburi care pur și simplu nu au suporteri…”

”Sunt cluburi care nu înțeleg noțiunea de suporteri, sunt cluburi care pur și simplu nu au suporteri. Sunt cluburi care nu înțeleg să cultive suporteri. Sunt cluburi care nu înțeleg că, în final, suporterul e cel care plătește pentru tot, tot, tot. El achită biletul de acces pe stadion.

El plătește la un abonament de cablu, iar acești bani se duc în drepturile TV. Suporterul își achită și impozitele, cu care Primăriile, unele dintre ele, finanțează multe dintre cluburile noastre. Dacă suporterul susține, direct sau indirect, atunci hai să avem grijă de el, nu să-l ignorăm!” a încheiat Orlando Nicoară, demonstrând fără să vrea ceea ce noi am spus de ani buni.

În România a fost promovat un fotbal fals, un fotbal al intereselor. Ei l-au promovat. Domnul Nicoară și colegii săi din LPF, FRF, televiziuni, presă. Ei au ales să se uite în alte părți când s-a dovedit că FC Fcsb a plătit din propriile conturi salariile jucătorilor de la Clinceni. Apoi tot ei au fost indignați că nu s-a uitat nimeni la FC Fcsb – Clinceni.

Dar de ce s-ar fi uitat cineva la așa meci? Ca să vadă cum Clinceniul se dă la o parte din fața echipei lui Becali? Ce fotbal e ăla? Nu e fotbal. Și atunci omul nu se uită.

Dacă FRF și LPF și-ar fi făcut treaba și ar fi exclus cele două echipe pe motiv de corupție, cetățeanul sigur s-ar fi uitat la Liga 1. Ar fi avut încredere în acest caz că se uită la un fotbal corect. Sau măcar la un fotbal care vrea să fie corect. Însă asta nu s-a întâmplat. FC Fcsb a fost lăsată să plătească în continuare alte echipe și chiar asta a făcut. A plătit și salariile celor de la Astra.

Lovitura decisivă a venit de la televiziuni și presă. În loc să spele pe jos cu aceste cluburi corupte, presa și televiziunile au preferat să tacă. L-au chemat în continuare pe Becali la interviuri, l-au pupat în fund și i-au permis să distrugă fotbalul mai departe. Și Becali asta a făcut. Nu avea de ce să facă altceva. Atât timp cât poate plăti alte echipe, de ce ar investi în fotbal? Nu are de ce.

Vă plângeți că nu sunt suporteri la stadion, dar ați distrus imaginea Stelei

În încheiere, să discutăm și despre Steaua. Televiziunile și presa au lucrat din greu în ultimii ani, ca să distrugă imaginea clubului nostru. Interesate doar de profit, acestea au mințit publicul din România. Au spus că altă echipă e Steaua și spun asta în continuare. E destul să asculți un meci de-al lui Grădinescu ca să te convingi că așa e. Sau măcar să îl urmărești pe Facebook. ”Imensul comentator” se plânge acolo destul de des pentru că tot primește plângeri la CNA, pe motiv că zice că FC Fcsb e Steaua.

În acest sezon, nu a existat meci în care comentatorii de la Look să nu spună că Steaua nu are drept de promovare în Liga 1. Ei nu știu sigur acest lucru. Nu știu ce i-ar interzice Stelei promovarea. Dar spun această minciună, pentru că au auzit-o la Becali și pentru că nimeni nu îl contrazice pe Becali. Nici LPF, nici FRF. Deși ar trebui să o facă.

Au distrus imaginea Stelei, au gonit suporterii steliști de la stadion, au făcut la fel cu alte echipe. În locul echipelor serioase, au băgat echipe de primării. Acestea sunt susținute puternic de FRF și LPF, care nici acum nu recunosc că echipele de primării sunt finanțate în cea mai mare parte sau chiar exclusiv din bani publici.

Despre aceste echipe de primării a zis domnul Nicoară că nu au suporteri. Și nu au. Până la urmă, de ce ar fi cineva suporter FC Voluntari? N-ar fi, că această echipă nu reprezintă nimic. Oamenii ar prefera să susțină Steaua, însă nu pot. Pentru că FRF, LPF, televiziunile, presa, comentatorii și toți ceilalți care conduc fotbalul românesc au decis că Steaua București nu are voie în Liga 1.

Stați atunci cu echipele voastre corupte sau de primării și plângeți că sunt stadioanele goale.