dușmanii stelei

De ce insistă dușmanii Stelei ca Steaua să își schimbe forma de organizare

Vă spunem de la început că știm că titlul ales e unul greșit. L-am ales pentru a transmite mai bine care este ideea principala a acestui articol. Știm că Steaua București nu poate, din punct de vedere legal, în acest moment, să își schimbe forma de organizare. Însă acest subiect este unul despre care dușmanii Stelei vorbesc aproape fără oprire.

Conform propriului său regulament de organizare și funcționare, Clubul Sportiv al Armatei „STEAUA” este persoană juridică de drept public, înfiinţată ca instituţie publică reprezentativă în domeniul activităţii sportive de performanţă, în subordinea Ministerului Apărării Naţionale. De aici, se poate vedea foarte ușor care este forma de organizare a clubului Steaua. O persoană interesată, poate folosi această informație pentru a verifica legile și pentru a vedea dacă există vreo șansă ca Steaua să își schimbe/poată schimba forma de organizare. Cei care vor face acest lucru, vor afla repede că nu există nicio șansă ca așa ceva să se întâmple.

În acest caz, poate că unii se vor întreba de ce tot vorbesc dușmanii Stelei despre schimbarea formei de organizare a clubului nostru. Și da, le putem spune dușmani celor care cer acest lucru, deoarece intențiile lor în ceea ce privește Steaua sunt doar negative.

Dușmanii Stelei nu vor de fapt schimbarea formei de organizare, ci înființarea unei clone pe care să o poată controla

Noi știm că Steaua nu își poate schimba forma de organizare, dar probabil că și cei mai mulți din dușmanii Stelei știu acest lucru. Când cer asta, în presă și la TV, ei cer de fapt înființarea unei societăți noi, care să fie introdusă în campionat în locul Stelei, căreia să îi spună Steaua București, dar pe care să o poată controla ei.

Pe scurt, ei vor o repetare a ceea ce s-a întâmplat în 1998, când un non-profit pe nume AFC Steaua București a fost prezentat drept Steaua București, deși nu avea cum să fie Steaua București. Cei care au înființat AFC-ul au știut la rândul lor că Steaua nu poate fi privatizată/vândută/cedată și că nu își poate schimba forma de organizare.

Și niciodată nu s-a pus problema ca ”privatizarea Stelei” să se facă legal. În primul rând, cei care au vrut neapărat să facă bani de pe urma Stelei nu și-au dorit niciodată să dea bani pentru asta. Varianta privatizării pică astfel chiar de la început. Apoi, ar fi durat mult prea mult până când ar fi obținut o schimbare a legilor, în așa fel încât o instituție publică precum Steaua să poată fi privatizată.

Dar au avut posibilitatea de a face această clonă, pe care să o controleze ei. Și fix asta au făcut. Au înființat o firmă nouă, au băgat printre membrii săi niște foști sportivi steliști, au făcut câteva înțelegeri cu clubul Steaua, și-au pus omul lor la conducere și au zis că e Steaua. Restul e istorie.

Asta vor dușmanii Stelei și acum. Vor ca clubul nostru să se dea la o parte și să lase locul unei societăți noi, care să pretindă că e Steaua. Această societate nouă ar fi, evident, controlată de unul de-al lor.

Cine ar fi noul Păunescu și care ar fi scopul său?

Cine ar conduce această nouă societate care ar pretinde că e Steaua? Vreun stelist? Ar fi puțin probabil să fie așa. Nici în 1998 nu a fost numit președinte un stelist, ci un individ care nu a avut niciodată legătură cu Steaua. Păunescu și-a bătut joc de imaginea Stelei, și-a bătut joc de înțelegerile pe care le avea cu clubul Steaua și, în cele din urmă, a contribuit la apariția FC Fcsbului.

Păunescu i-a făcut doar rău Stelei. Așa ar face și un nou Păunescu, al anilor 2020. În primul rând, ar face tot posibilul să pună mâna pe banii echipei. Ar vinde jucătorii buni, ar băga banii în buzunar, ar transfera petarde și le-ar preda fanilor un club mediocru. Iar dacă lucrurile ar merge foarte prost, ce l-ar opri dacă i-ar veni ideea să facă o înțelegere cu FC Fcsb?!

Și o astfel de idee i-ar veni foarte ușor. Deja sunt mulți care fac chiar presiuni ca Steaua să facă page cu FC Fcsb, ba chiar să îi dea echipei lui Becali dreptul să folosească gratuit marca și numele Steaua. Un nou Păunescu, pe care nu l-ar putea controla nimeni din clubul Steaua, ar putea face ce ar vrea el.

Dacă li s-ar îndeplini dorința și dacă Steaua ar fi de acord să facă acest pas, dușmanii Stelei, din presă și din fotbal, l-ar impune la conducerea acestei noi societăți pe acest nou Păunescu. Fără îndoială!

Steaua nu trebuie să își schimbe forma de organizare pentru a juca în Liga 1

Pentru ca Steaua București să poată juca în Liga 1, e nevoie doar ca echipa noastră să termine pe un loc promovabil. Da, dușmanii Stelei insistă că LEGEA nu-i permite, dar mint. Nu există nicio lege care să îi interzică Stelei sau vreunui club precum Steaua să joace în Liga 1.

De altfel, Steaua București n-ar fi prima echipă deținută și finanțată de stat în actuala primă divizie a fotbalului românesc. Sunt deja acolo multe astfel de cluburi: Voluntari, Clinceni, UTA, Argeș, Gaz Metan. În cazul celei din urmă, chiar în această săptămână a votat consiliul local Mediaș pentru a-i trimite 200 de mii de euro. E vorba despre 200 de mii de euro din bani publici, care ar merge la ceea ce FRF și LPF ne spun că e un club privat.

Doar că nu e. Dacă ar fi, nu ar lua bani publici de la stat. E vorba de acel tip de finanțare despre care FRF și LPF ne-au dat asigurări că  nu există în Liga 1. Există, chiar în cantități mult prea mari.

De aici, e evident că Steaua nu trebuie să își schimbe forma de organizare pentru a juca în Liga 1. Trebuie doar să facă ce a spus și Florin Talpan, la începutul acestui sezon. Echipa noastră trebuie să câștige meciuri și să termine pe un loc promovabil. Dacă o face, la anul vom juca în Liga 1, fără schimbarea formei de organizare și indiferent de cât de tare vor urla dușmanii Stelei.