burleanu

Vreți să salvați fotbalul românesc? O puteți face doar cu Steaua în Liga 1

Muntenegru a trecut ca un tanc peste România, învingând în Giulești cu un 3-0 la care nimeni nu s-ar fi așteptat. În urma înfrângerii usturătoare, ”experții” din fotbalul românesc și-au dat din nou seama că fotbalul nostru e în criză. Acum, caută soluții. Doar că soluția pentru salvarea fotbalului românesc e fix în fața lor. Vreți să salvați fotbalul din țara noastră? Lăsați Steaua în Liga 1.

Nu am fi ajuns niciodată aici dacă fotbalul românesc nu ar fi fost unul interesat mai degrabă de umplerea buzunarelor unor foști sau viitori pușcăriași. Acesta este însă fotbalul nostru și s-a văzut destul de clar cât de mare e criza după România – Muntenegru, 0-3. Dar să identifici o criză e ușor. Mai greu e să o rezolvi.

Și aici e marea bubă, din păcate. Cei care conduc fotbalul românesc nu vor ca el să părăsească criza. Pentru ei, această criză înseamnă profit. Înseamnă mulți bani băgați adânc în niște buzunare care par fără fund. Și dacă țara noastră rămâne fără fotbal… asta este.

Este însă destul de clar că totul poate fi rezolvat foarte ușor. Iar primul pas este exact ceea ce am spus mai sus. Dacă lasă Steaua în Liga 1, cei care conduc acest fotbal pot să îl salveze.

De ce e nevoie de Steaua în Liga 1

Cel puțin în teorie, Liga 1 este cea mai importantă competiție fotbalistică din țara noastră. Am spus cel puțin în teorie pentru că, foarte multe sezoane, Liga 1 a părut să fie doar o competiție a comunelor din Ilfov.

A fost invadată de echipe de primării care au înlocuit echipele de tradiție. Acestea au arătat de la început că nu își doresc să facă sport pe termen lung. Mai degrabă pe termen scurt, nici măcar mediu. Un an sau doi în prima ligă, câțiva bani scoși din televizări, poate dintr-un transfer, foarte mulți bani scoși din bugetele locale, apoi retrogradare, faliment, desființare. Și reînființare, urmată de o reluare a procesului.

În acest mediu, plin de echipe de primării, FC Fcsb s-a prezentat drept Steaua și a încercat să se impună ca un lider al fotbalului românesc. Nu a putut. Și din cauza faptului că nu e Steaua, dar și pentru că e condusă de un om care nu știe fotbal și care caută doar să dea tunuri.

În ciuda faptului că în fiecare an e lăudată și dată drept favorită la titlu, FC Fcsb reușește doar să se facă de rușine. În cupele europene nu reușește nimic iar în campionat reușește doar să atragă asupra sa eticheta de echipă blatistă.

FC Fcsb e o glumă. Steaua e un lider

Liga 1 are astfel nevoie de Steaua. Are nevoie de un lider, de un club cu nume mare, capabil să producă un fotbal bun, capabil să muncească serios, să producă fotbaliști și să unească suporterii. FC Fcsb nu poate face aceste lucruri.

Având în conducerea sa oameni puși doar pe ceartă, FC Fcsb nu poate să fie un lider al fotbalului românesc. Cum antrenorul său stă în lojă, nu poate să producă un fotbal bun. De muncă serioasă nici nu are rost să vorbim. La FC Fcsb se întâmplă lucruri cât se poate de neserioase, de la abuzuri la care sunt supuși fotbaliștii, la scenarii pe care nu le vezi nici în filme.

Mai departe, FC Fcsb nu produce fotbaliști. FC Fcsb cumpără fotbaliști tineri și, dacă sunt pe placul patronului, le dă minute de joc. Dacă nu sunt pe placul patronului, sunt aruncați precum niște măsele stricate și carierele lor sunt distruse.

Și oare cum ar putea FC Fcsb să unească suporterii din România, când oficialii săi îi batjocoresc aproape zilnic. FC Fcsb este cea mai urâtă echipă din țara noastră, deși se laudă constant că are cei mai mulți urmăritori. O fi așa, însă adevărul e că cei mai mulți români urmăresc meciurile echipei lui Becali sperând că ea va pierde.

Cu Steaua în Liga 1, putem porni reconstrucția naționalei

Unul dintre punctele cele mai slabe ale FC Fcsbului este faptul că distruge fotbaliști. Deși se bate an de an la titlu, FC Fcsb nu reușește să producă 2-3 fotbaliști de adevărată valoare. Și aici nu e singură. La fel se întâmplă și cu celelalte echipe din România. Motivul? Fotbaliștii nu au încredere în propriile lor puteri.

Sigur, după multe meciuri vedem cum fotbaliștii români dau declarații războinice, în care se laudă cu progresul făcut, cu valoarea mare sau cu ambițiile personale. Doar că acestea sunt povești. Cei mai mulți fotbaliști români nu au încredere în ei. Acest lucru este un efect al fotbalului murdar din țara noastră.

”Oare am câștigat pe bune sau s-a dat adversarul la o parte?” – Când un fotbalist își pune această întrebare, e pe jumătate terminat. Dacă mai și vede după meci că, la TV, patronul său spune că ”Nu mă bate X pe mine niciodată, e prietenul meu” sau că ”X e finul meu, e normal să nu joace cu răutate”, totul se prăbușește în jurul său.

Iar partea cea mai proastă e că mulți fotbaliști vin și la națională cu această frică. Acesta este motivul pentru care un atacant necunoscut, precum Mugosa, care joacă în Coreea de Sud din 2018, a reușit să marcheze de 3 ori în poarta naționalei noastre, chiar în România. În teorie, avem fundași care l-ar putea opri. Însă aceștia ori nu cred că sunt capabili să îl oprească, ori se așteaptă ca el să se oprească singur, așa cum văd că se întâmplă de multe ori în blaturile din campionat.

Steaua în Liga 1 ar rezolva această problemă. De la înscrierea în Liga 4 și până acum, echipa noastră a demonstrat că se ține cât mai departe posibil de aranjamente și meciuri necurate. La fel ar face și în Liga 1, unde ar deveni o forță. Și Steaua poate deveni o forță, având în vedere că dispune de toate uneltele necesare pentru a face acest lucru. Însă trebuie să poată să joace în Liga 1.

Ce oferă Steaua vs. Ce oferă alte echipe

Despre ce unelte e vorba? Un stadion propriu, un complex sportiv de top, o academie care e tot mai puternică de la lună la lună și care a și produs deja câțiva juniori pentru naționalele de tineret, baze de pregătire la munte și mare, stabilitate financiară, corectitudine în relația cu angajații – acestea sunt uneltele Stelei. Sunt exact uneltele cu care construiești un fotbal sănătos.

Fotbalul românesc e orice numai nu unul sănătos. E un fotbal corupt, plin de echipe finanțate din bani publici, care însă folosesc acei bani pentru a-i îmbogăți pe groparii fotbalului românesc. Cum s-a ajuns aici? S-a ajuns aici din cauza măsurilor luate de Burleanu.

Președintele FRF insistă ca în Liga 1 să joace doar echipe organizate ca Societăți pe Acțiuni sau Asociații fără Scop Patrimonial. Luna trecută ne-a mințit, spunându-ne că aceasta este rețeta pentru un fotbal sustenabil. Între timp, am văzut cât de sustenabil e fotbalul românesc. A întâlnit trei echipe slabe, în patru meciuri. A pierdut 3 meciuri și a câștigat chinuit unul. Fotbal sustenabil? Deloc!

Burleanu insistă însă cu acest artificiu care face ca echipele deținute de stat să se poată ascunde de ochii cetățenilor. În spatele acestui paravan, băieții deștepți fură banii care ar trebui să ajute fotbalul românesc.

La Steaua nu există acest paravan. Cei care vor să afle cum sunt folosiți banii Stelei o pot face foarte ușor. Trebuie doar să solicite această informație. Așadar, Steaua nu oferă doar un stadion propriu, un complex sportiv de top, o academie puternic, stabilitate financiară și salarii plătite la timp. Oferă și transparență, lucru pe care nicio altă echipă din Liga 1 nu îl oferă.

Reconstrucția fotbalului românesc va începe odată cu intrarea Stelei în Liga 1. Nici mai repede, nici mai târziu. Cât timp federația lui Burleanu îi va pune piedici clubului nostru, să nu vă așteptați ca naționala să aibă rezultate. Nu, nu vorbim aici de vreun blestem, ci despre normalitate.

Este normal ca Steaua să joace în Liga 1, mai ales dacă a demonstrat pe teren că merită acest lucru. Nu este normal să îi fie interzis accesul la acest nivel, pe motiv că nu are o formă de organizare care să fie pe placul celor care nu știu fotbal.

„Să vorbească Edi și apoi putem să vorbim și noi, nu? Nu trebuie să vorbească Edi prima oară? Să ne explice Edi!”, le-a spus Stoichiță reprezentanților presei, în momentul în care a coborât la vestiare alături de Răzvan Burleanu. Nu, nea Mihaie. Nu Edi trebuie să explice. Explicați voi de ce insistați să distrugeți fotbalul românesc. Explicați voi de ce e mai important ca Steaua să fie organizată altfel, decât să joace un fotbal bun.

Am glumit, nu trebuie să explicați. Rezultatul de aseară a explicat totul.