frf baraj steaua

De ce FRF a furat Steaua, când nu a lăsat-o să meargă la baraj

FRF a comis un mare abuz atunci când a refuzat să programeze Steaua București la meciul de baraj cu Chindia Târgoviște, pentru promovarea în Liga 1. În următorul articol vom explica de ce Steaua se poate considera furată și de ce ar trebui să meargă la TAS cu o plângere în acest caz.

Steaua București nu are nevoie de licență pentru a juca barajul de promovare

În această săptămână, ziaristul Marius Anghel a publicat în liga2.prosport.ro un articol în care a anunțat că Silvicutorul Maieru și Gloria Băneasa sunt primele echipe promovate în Liga 3. Acestea au promovat fără a mai juca meciurile de baraj, pe motiv că adversarele lor au decis că nu vor să mai joace aceste meciuri.

Viitorul Borș (Bihor) – Silvicultorul Maieru (Bistrița Năsăud) și Viitorul Murighiol (Tulcea) – Gloria Băneasa (Constanța) sunt meciurile care nu vor mai avea loc. Acestea erau programate pentru datele de 18 iunie (ieri) și 25 iunie. Însă, Viitorul Borș și Viitorul Murighiol au decis că nu are rost să își încerce norocul. Motivul e unul simplu: nu au bani de Liga 3.

Decizia le aparține, bineînțeles, și e dreptul lor dacă nu vor să joace la baraj. Totuși, de aici se naște o întrebare: De ce nu au intrat la baraj echipele de pe locurile 2?

Conform FRF, așa ar fi trebuit să se întâmple. Dacă Viitorul Borș și Viitorul Murighiol nu au fondurile necesare pentru a juca în Liga 3, adică nu îndeplinesc toate condițiile de promovare, ar trebui ca echipele de pe locurile imediat următoare, care îndeplinesc aceste condiții, să meargă la baraj. Însă asta nu s-a întâmplat. De ce? Motivul este unul simplu: Acele echipe nu dețin meritul sportiv pentru a juca la baraj.

FRF ia măsuri împotriva fotbalului românesc

Să ne mutăm acum în Liga 2, la Steaua București. Steaua a terminat pe locul 4 sezonul recent încheiat. A prins așadar ultimul loc care duce la barajul de promovare în Liga 1. În mod normal, ar fi trebuit să meargă și să joace contra celor de la Chindia. FRF a refuzat însă să o programeze, trimițând acolo echipa de pe locul 5.

FRF a motivat această decizie spunând că Steaua nu a primit licența pentru Liga 1. Problema e că barajul de promovare în Liga 1 nu e organizat de LPF, ci de FRF. Pentru a participa la baraj, nu ai nevoie de nicio licență specială. E destul să ai licența de Liga 2, pe care Steaua București a primit-o de la FRF anul trecut.

Departamentul Competiții al FRF, in calitate de for organizator al barajului de menținere/promovare in Liga I, va efectua tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii de disputare a primului meci (acasă sau deplasare).

ROAF, ARTICOLUL 29, 2.5

Ceea ce te duce la baraj e meritul sportiv, nu altceva. Steaua București s-a calificat la barajul pentru Liga 1 când a terminat pe locul 4 în play-off-ul Ligii 2. Chindia Târgoviște a câștigat acest drept când a terminat pe locul 7 în play-out-ul Ligii 1. Și da, a câștigat acest drept, pentru că vorbim aici de o ocazie de a rămâne în prima ligă în ciuda unui sezon foarte slab..

La fel ca în cazul celor 4 echipe care ar fi trebuit să lupte pentru un loc în Liga 3, Chindia și Steaua ar fi trebuit să se întâlnească, să joace meciurile pe teren, apoi să existe o discuție în ceea ce privește ce echipă merită să joace în Liga 1.

Meciurile dintre Concordia și Chindia nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată, pentru că încalcă principiul meritului sportiv.

Să presupunem că echipa din Chiajna ar fi fost învingătoare la baraj. Am fi avut în față un caz ciudat, în care o echipă care nu a câștigat pe teren dreptul de a juca la barajul de promovare în Liga 1 ajunge să joace în Liga 1. Este o situație în care cel care pierde este fotbalul românesc, care se trezește în prima sa divizie cu o echipă foarte slabă, care nu are ce să caute acolo.

FRF a modificat din nou regulamentele pentru a bloca Steaua

Totuși, cum s-a ajuns aici? FRF, ca întotdeauna, se ascunde în spatele unor regulamente:

”În toate cazurile în care o echipă situată pe loc promovabil sau care dă dreptul la barajul de promovare nu deține licență pentru Liga 1 sau nu îndeplinește cerințele statutare și regulamentare de participare în Liga 1, locul respectiv va fi ocupat de următoarea echipă, cel mai bine clasată, din Liga 2 ce îndeplinește condițiile de participare în Liga 1.”

În data de 18 august 2020, la aproape 2 săptămâni după ce Steaua a promovat în Liga 3, FRF, prin comitetul executiv, a introdus această modificare în ROAF.

Este cât se poate de evident că modificarea este făcută cu dedicație pentru Steaua. Motivul este unul simplu: Niciodată nu s-a întâmplat ca FRF să nu acorde o licență de Liga 1.

Cazul Turris

În 2020, Turris Turnu Măgurele era să nu primească licența de Liga 1. În acel an, aceasta a fost singura din cele 6 care au participat la play-off-ul de promovare care, în primă fază, nu a primit licența de liga 1.

”Instanța de fond a respins cererea de acordare a licenței formulată de Asociația Fotbal Club „Turris-Oltul” Turnu Măgurele și a refuzat acordarea licenței de Liga 1, pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. 6, de la criteriul de personal și administrație din RNLC&FPF și a sancționat cu penalitate financiară totală de 200 mii lei pentru încălcarea art. 28, 33, 35, 36, 37 și 38 de la criteriul de personal și administrație și pentru încălcarea art. 43, de la criteriul juridic din RNLC&FPF”

Comunicat FRF

Așadar, Turris a încălcat destul de multe puncte din regulamentul de acordare a licenței de Liga 1. Doar că acest lucru nu a contat. La apel, a primit licența.

”În cazul apelului formulat de clubul Asociația Fotbal Club „Turris-Oltul” Turnu Măgurele, Comisia de apel a constatat că sunt îndeplinite cerințele art. 28, 33, 35, 36, 37 și 43, fiind depuse la dosar documentele justificative necesare. De asemenea, comisia a constatat că sunt îndeplinite cerințele art. 39 alin. 6, la dosar fiind depuse adeverințele de la Comisia de Disciplină și Etică a FRF. Comisia de apel a constatat că nu sunt îndeplinite cerințele art. 38. În consecință, Comisia de apel a schimbat în parte hotărârea instanței de fond, a acordat licența de Liga 1 pentru sezonul 2020-2021 clubului Asociația Fotbal Club „Turris-Oltul” Turnu Măgurele și a menținut sancționarea clubul cu penalitate financiară de 20 mii lei, pentru încălcarea art. 38 din RNLC&FPF”

Administrația de licențiere a FRF

Și atunci de ce a mai insistat FRF să introducă acea modificare în ROAF? Doar ca să se blindeze împotriva Stelei.

Nu e prima dată când FRF face acest lucru. În 2016, spre exemplu, regulamentul său spunea că o echipă organizată ca Steaua, adică organizată ca instituție publică, poate juca în Liga 1 fără probleme. În 2017, însă, articolul care prevedea acest lucru a fost schimbat, fiind introduse cerințele de organizare ca societate pe acțiuni sau asociație non-profit. Ce a dus la această decizie din partea FRF? Un singur lucru: la finalul lui 2016, Steaua și-a reactivat secția de fotbal și a anunțat că vrea să se înscrie în Liga 4.

Mai jos aveți diferența între varianta 2016 a Articolului 11, punctul 1, și varianta 2017 a aceluiași articol. Este articolul de care FRF s-a folosit pentru a-i refuza Stelei licența de liga 1.

Steaua București trebuie să meargă la TAS

Aceste abuzuri sunt cât se poate de evidente. Se vede de la o poștă că FRF și-a schimbat regulamentele având în vedere o singură echipă: CSA Steaua București. Federația e disperată să țină Steaua cât mai departe de Liga 1.

Steaua București trebuie neapărat să meargă la TAS și să facă o plângere în ceea ce privește acest abuz. Până acum, clubul nostru nu a făcut nicio plângere la TAS. Deși presa a anunțat că Steaua a făcut o plângere și că i-a fost respinsă, acest lucru nu e adevărat. CSA Steaua București încă nu a făcut o plângere oficială la TAS! Altcineva a făcut o plângere în numele Stelei. A făcut o plângere slabă, care a fost respinsă ușor. A făcut-o cu scopul de a induce suporterii în eroare.

Clubul Steaua București își exprimă indignarea față de decizia Federației Române de Fotbal, care a anunțat, printr-un comunicat pe site-ul www.frf.ro, că echipele participante la barajul pentru promovare în Liga 1 sunt echipele Universitatea Cluj și Concordia Chiajna.

Considerăm că decizia Federației Române de Fotbal este nedreaptă față de clubul nostru, care a terminat play-off-ul Ligii a 2-a pe poziția a 4-a a clasamentului, câștigându-și astfel dreptul de a participa la barajul pentru promovarea în prima ligă, conform principiului meritului sportiv, reglementat și de articolul 70 din statutul Federației Române de Fotbal. (Art 70-Dreptul unui club de a participa la campionatele naționale depinde de meritul sportiv al acestuia).

Potrivit UEFA nu există nicio reglementare în regulamentele de licențiere, prin care este interzisă participarea cluburilor de drept public într-o competiție națională și internațională. Mai mult, Steaua București a depus în timp oportun dosarul complet de licențiere și considerăm că suntem printre puținele cluburi din România care beneficiază de o bază sportivă la cele mai înalte standarde.

Nu în ultimul rând, este curios cum Federația Română de Fotbal a ales să anunțe echipele participante la barajul de promovare în prima ligă, fără nicio înștiințare oficială prin care să argumenteze interzicerea dreptului echipei Steaua București de a evolua în partidele de baraj și credem că o asemenea decizie, care nemulțumește întreaga suflare stelistă, trebuia fundamentată pe baza regulamentelor în vigoare ale UEFA și FRF.

Steaua București așteaptă cu interes motivarea Federației Române de Fotbal prin care trebuie să ni se aducă la cunoștință care sunt regulamentele, aprobate și actualizate conform statutelor, care ne interzic disputarea meciurilor de baraj

Comunicat dat de Steaua în luna mai

În ciuda comunicatului de mai sus, Steaua nu a luat nicio măsură împotriva FRF. A anunțat că va lua măsuri, dar nu a luat. A lăsat ca timpul să treacă, ca lumea să uite. Acum, nimeni nu mai spune nimic. Nici clubul, nici suporterii.

Rămâne însă un singur lucru. Steaua București a fost furată de FRF. Dreptul pe care l-a câștigat pe teren i-a fost încălcat. Și, din păcate, nimeni nu vrea să ia măsuri.