decizie palmares steaua talpan

Decizia de la palmares explicată: Talpan a bătut din nou FC Oaia

Curtea de Apel București a dat astăzi decizia în dosarul pentru palmares. Foarte pe scurt, decizia de azi reprezintă o mare victorie pentru Steaua București. Florin Talpan și-a făcut din nou treaba exemplar și a umilit din nou FC Fcsb, club care a pierdut în acest moment TOTUL!

În rândurile următoare, vom explica în detaliu decizia dată astăzi de Curtea de Apel București. Înainte de a merge mai departe, e foarte important ca voi, cititorii, să înțelegeți că decizia spune concret trei lucruri diferite. Pe două le spune direct iar al treilea lucru se înțelege indirect.

Iată așadar ce au decis astăzi judecătorii de la Curtea de Apel București:

1. Conform CAB, Steaua București nu poate emite pretenții asupra palmaresului realizat de AFC Steaua București

”Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantului CSA în privinţa cererii având ca obiect dreptul la palmares pentru perioada 1998-2003 şi respinge această cerere în consecinţă. Respinge excepţiile inadmisibilităţii, a lipsei de interes, a lipsei calităţii procesuale active şi pasive invocate în legătură cu cererea conexă, ca neîntemeiate.”

Aceasta este prima decizie importantă comunicată astăzi de Curtea de Apel București. Conform acesteia, clubul Steaua nu are niciun drept asupra palmaresului realizat de nonprofitul AFC Steaua București, entitate înființată în 1998, care s-a asociat cu clubul Steaua în perioada 1998-2003.

Acest lucru a fost dezbătut deja și nu este neapărat o noutate. Ce e important de înțeles de aici e că e destul ca o terță parte să conteste dreptul unui club asupra palmaresului realizat de alt club pentru că primul club să piardă acest drept.

Pentru că fix asta s-a întâmplat în cazul nostru. Steaua a cerut să i se recunoască dreptul asupra palmaresului realizat de AFC Steaua între 1998 și 2003. FC Fcsb a contestat acest lucru, spunând că Steaua nu are calitate procesuală activă pentru a revendica palmaresul AFC-ului. Iar judecătorii le-au dat dreptate fcsbiștilor.

ATENȚIE! Asta nu înseamnă că palmaresul realizat de AFC Steaua ar ajunge la FC Fcsb. Nu. Acesta îi aparține doar AFC-ului. FC Fcsb nu doar că nu are niciun drept asupra acestui palmares, lucru care dovedește că FC Fcsb nu este și nu a fost niciodată continuatoarea AFC-ului, dar prin această acțiune a știrbit practic palmaresul Stelei, lăsându-l fără un titlu, o cupă și o supercupă. Acesta este un nou motiv foarte bun pentru ca steliștii să urască FC Fcsb, dar și pentru ca Steaua să nu mai intre vreodată în relații de orice fel cu echipa din Berceni.

Din această decizie e important însă să înțelegem că nu e bine ca Steaua să intre în asocieri care să ducă la clonarea clubului și apariția unei noi entități. Fiecare persoană juridică are propriul său palmares. Dacă Steaua va repeta greșeala făcută în 1998, așa cum mulți chiar își doresc, va fi destul ca o terță parte să conteste în instanță dreptul Stelei asupra palmaresului realizat de noua clonă pentru ca Steaua să îl piardă.

2. Conform CAB, FC Fcsb nu a avut niciodată dreptul de a folosi palmaresului clubului Steaua București

Respinge cererea conexă privind constatarea dreptului de a utiliza, în perioada 2003-2017, palmaresul fostei echipe de fotbal profesionist ,,Steaua Bucureşti”, ca neîntemeiată. Menţine dispoziţiile sentinţei referitoare la soluţia în privinţa constatării că palmaresul echipei de fotbal Club Sportiv al Armatei „Steaua Bucureşti” din 1947 şi până în 1998 aparţine reclamantului CSA şi referitoare la soluţia dată cererii conexe vizând perioada 1947-2003.”

Evident, această a doua decizie este cea mai importantă. Prin ea, Curtea de Apel București a respins cererea conexă formulată de cei de la FC Fcsb, prin care aceștia solicitau să le fie recunoscute continuitatea și dreptul de a se folosi de palmaresul Stelei.

În perioada 2003 – 2017, FC Fcsb s-a folosit de palmaresul Stelei București, pretinzând că este Steaua București și chiar folosind ILEGAL numele Fotbal Club Steaua București, nume pe care instanța a obligat-o să îl schimbe. Astăzi, CAB a decis că FC Fcsb nu avea niciun drept să folosească acest palmares în perioada 2003 – 2017. S017 este anul ales ca limită superioară deoarece aceasta a fost perioada trecută în documente la startul acțiunii în constatare. Nu înseamnă însă că FC Fcsb ar avea voie după 2017 să se folosească de palmaresul Stelei.

Este însă importantă aici și formularea utilizată: ”palmaresul fostei echipe de fotbal profesionist Steaua București”. Aceasta este formularea utilizată de avocații fcsbului. Aceștia au încercat cumva să sugereze că la Steaua ar fi existat două tipuri de echipe de fotbal iar că clubul lor este continuatorul ”echipei de fotbal profesionist”.

Prin folosirea exact a acestei expresii și prin respingerea cererii privind dreptul FC Fcsbului de a folosi palmaresul Stelei, CAB nu doar că spune clar că FC Fcsb nu a deținut vreodată palmaresul Stelei, dar și că FC Fcsb nu este și nu a fost niciodată continuatoarea Stelei. Nici măcar a presupusei ”fostei echipe de fotbal profesionist Steaua București”.

Nu în ultimul rând, tot în această parte, CAB spune din nou că cele mai importante trofee, Cupa Campionilor din 1986 și Supercupa Europei din 1987, se află doar în palmaresul clubului Steaua.

3. Indirect, CAB spune că FC Fcsb nu deține niciun palmares

Dacă primele două puncte au făcut referire la lucruri spuse direct de către decizia Curții de Apel, în încheiere trebuie să discutăm și despre ceea ce această decizie spune indirect. Este vorba despre palmaresul clubului FC Fcsb, care nu este menționat deloc în această decizie.

Neincluderea sa în decizie poate însemna doar un singur lucru: FC Fcsb nu a adus nicio dovadă pentru a i se recunoaște acest palmares.

În decizia sa, Curtea de Apel vorbește despre palmaresul Stelei. Vorbește și despre cel al AFC Steaua București. Nu vorbește însă deloc despre palmaresul FC Fcsbului.

Poate că motivarea deciziei va explica mai bine și această parte. Până la publicare sa, însă, din punct de vedere legal, Fotbal Club Fcsb are palmares 0.

Felicitări Florin Talpan pentru munca depusă!

Ne dorim ca munca lui Florin Talpan să fie răsplătită pe măsură și sperăm ca cei din conducerea MApN să facă acest lucru. Nu încape îndoială că Talpan a pregătit acest proces foarte bine. A câștigat tot ce putea să câștige pentru Steaua și, indirect, a arătat și că FC Fcsb nu e continuatoarea Stelei și că a activat ilegal în Liga 1.

Din păcate, conducerea clubului Steaua a tratat această muncă și aceste rezultate obținute de Talpan cu dispreț. În niciun moment, nu i-a oferit vreun sprijin pentru ca acesta să poată câștiga procesele. Ba, mai mult, i-au pus piedici.

Contabilul-șef al clubului a refuzat să îi pună la dispoziție fondurile necesare pentru a munci. Astfel, Talpan a fost nevoit să plătească anumite cheltuieli din propriul buzunar. Adică, în loc să își plătească ratele, Talpan a plătit pentru ca clubul Steaua să bifeze acest succes în instanță. Și, din păcate, acei bani nu i-au fost încă returnați.

Conducerea clubului Steaua refuză să achite cheltuielile necesare pentru ca Florin Talpan să câștige în instanță procesele pe care Steaua le are cu FC Fcsb. Și știm de ce se întâmplă acest lucru. Se întâmplă deoarece cei care condu clubul Steaua nu vor ca Steaua să câștige și ca FC Fcsb să piardă.

Vor fix inversul, așa cum au demonstrat deja, când au făcut tot posibilul ca FC Fcsb să joace în Ghencea. Secretarul de stat Eduard Bachide și comandantul interimar Bichir trebuie să ia imediat măsuri pentru ca Talpan să își primească înapoi banii cu care a împrumutat clubul Steaua, dar și să îl recompenseze pe acesta pentru munca depusă. Dacă cei doi vor refuza să facă acest lucru, atunci nu rămâne decât să își înainteze demisiile. Deoarece este clar că cei doi nu au ce căuta nici în MApN, dar nici în viața Stelei.

Florin Talpan, felicitări din nou pentru munca depusă și rezultatele obținute!