
Muscelul Câmpulung – Steaua București, 15.03.2025
Steaua București a încheiat sezonul regulat fără nicio înfrângere, reușind să se impună în ultima etapă cu scorul de 1-0, în deplasarea de la Muscelul Câmpulung. Astfel, Steaua a intrat în play-off pe locul 2 și începe a doua fază a campionatului la 3 puncte distanță de prima clasată, Csikszereda.
AFC Câmpulung Muscel: Silveanu – Andr. Stelea, Andr. Radu, Celestin, L. Stancu (Ciurea 86′) – Dedechko (I. Jenaru 46′), Al. Răuță (cpt.), Bg. Vasile (Ntamack 63′) – Bustea (Dabney dos Santos 63′), Diop, Ed. Dănilă (Brumă 63′)
Rezerve neutilizate: Raf. Munteanu – Coșereanu, R. Nistor, Dar. Nistor
Antrenor: Sorin Colceag
Steaua București: Frănculescu – Vîrtej, Kereki, Ad. Ilie – Răsdan (Enceanu 63′), Dav. Matei (Dav. Păcuraru 63′), Rober Sierra, Dani Iglesias, St. Drăghici (cpt.) – Măgerușan (Nacho Heras 70′), Chipirliu (Ad. Popa 87′)
Rezerve neutilizate: H. Iancu – Val. Bărbulescu, Bobaru, Ad. Pop, Nedelea
Antrenor: Daniel Oprița
Ultima în clasament, dacă nu le luăm în considerare pe Mioveni și Viitorul Tg. Jiu, ambele retrase, Muscelul Câmpulung s-a dovedit a fi un adversar mai enervant decât s-ar fi așteptat orice urmăritor al fotbalului din Liga 2. Trebuie spus însă că, în meciul cu Steaua, muscelenii au avut parte de un aliat extrem de puternic: terenul foarte, foarte prost.
Plin de bălți, gropi și noroi, gazonul stadionului Muscelul a arătat mai degrabă ca o zonă de război. Din fericire pentru noi, ”militarii” steliști nu se tem de zone de război sau de lupta în tranșee. Oamenii lui Oprița au fost atenți și foarte concentrați. Acest lucru s-a văzut foarte bine încă din minutul 15, când Frânculescu a respins în corner șutul tras de Diop, de la 16 metri.
Întreg meciul a fost unul de luptă. Și nici nu se putea altfel, dată fiind starea terenului de joc. Cele două echipe au încercat cu disperare să își creeze avantaje. Câștig de cauză au avut aici un pic mai mult muscelenii, ei fiind obișnuiți cu gazonul de acasă. Chiar și așa, la pauză, scorul a fost 0-0.
În a doua repriză, Steaua a fost puțin mai hotărâtă. Reușind să se obișnuiască în sfârșit cu terenul prost, băieții lui Oprița au trecut la controlul partidei. Așa a venit și primul și singurul gol al meciului. La o fază de atac a Stelei, Sierra a trimis de pe dreapta lung, până în careul Muscelului. Acolo, Chipirliu s-a duelat cu Celestine pentru minge. Simțind că pierde duelul, fundașul Muscelului s-a folosit de mână, sperând probabil că arbitrul Lăstun nu o să îl vadă. Nu a avut însă noroc. Centralul partidei a văzut hențul și a fluierat imediat penalty. Chipirliu a luat balonul, l-a păcălit pe portar, a trimis în partea opusă și a înscris. Muscelul Câmpulung – Steaua București, 0-1.
Steaua putea să facă 2-0 în minutul 79, când ierra a trimis cu capul din centrul careului. Execuția sa s-a dus însă peste poartă.
Meciul Muscelul Câmpulung – Steaua București s-a terminat cu scorul de 0-1. Steaua a intrat astfel în play-off ca singura echipă din primele două ligi din România care nu a pierdut încă niciun meci. Mai are 10 partide, cu Csikszereda, Metaloglobus, Reșița, CFC Argeș și Voluntari. La finalul lor, vom vedea dacă Steaua va reuși sau nu să rămână singura echipă din România fără înfrângere în sezonul 2024-2025. Ar fi o performanță importantă, una foarte potrivită pentru Steaua.
Gherge de la Voluntari nu doarme din cauza Stelei
A fost păcat că Csikszereda și-a băgat picioarele (expresie mai bună nu cred că poate fi folosită pentru a descrie acest meci) în ultima etapă, permițându-le catastrofalilor ”fini” din Voluntari să câștige cu 2-1. Însă, chiar dacă ciucanii ar fi bătut, ilfovenii tot ar fi intrat în play-off, datorită faptului că FCU Mititelu și Afumații au pierdut meciurile lor.
Ocupantă a locului 6, echipa pesedistă din Voluntari, care a primit în perioada 2018-2023 nu mai puțin de 15 milioane de euro din bani publici, plânge acum după promovarea în Liga 1. Spunem plânge pentru că un club serios ar căuta să promoveze corect, prin merit sportiv. Nu și ”finii” din Voluntari. Ei se bucură că FRF o să îi refuze Stelei promovarea și speră să beneficieze de acest lucru.
O echipă cu puternice legături fecesbiste, FC Voluntari urăște Steaua. Și, de la FC Voluntari, nimeni nu urăște Steaua mai mult decât jenantul său președinte executiv, Robert Gherghe. Deoarece clubul nostru îi provoacă nopți nedormite, acesta a vorbit din nou despre el:
”Va fi un play-off mai încins ca oricând. Se pare că din echipele care merg în play-off, cinci au drept de promovare. Cei de la CSA Steaua și-au acontat biletele. Din punct de vedere sportiv își fac treaba, problema e prin birouri, prin acel management catastrofal de care dau dovadă.
Nu reușește… după patru ani să reușească… Cât de simplu este să rezolve această problemă, dar, mă rog, poate sunt interese, poate e mai călduț să stea la Liga 2. Sunt mult mai puțin monitorizați la nivelul cheltuielilor uriașe care se fac din bugetul Ministerului Apărării Naționale… Probabil sunt interese să rămână la nivel de eșalon secund.”, a spus Robert Gherghe.
Este interesant ce spune Gherghe. Acesta acuză șefii Stelei că nu vor în Liga 1, pentru că le-ar fi mai ușor să fure în Liga 2. Este o acuzație gravă. De fapt, nu este o acuzație. Acel ”poate” salvează turma și transformă acuzația jignitoare într-o presupunere. Sigur, și presupunerea e jignitoare, dar măcar Robert Gherghe nu mai trebuie să își facă griji că o să fie chemat prin instanță de cei despre care ar vrea să se creadă că fură. Așa se face când ți-e ciudă că o echipă e mai bună ca tine la fotbal și când nu poți face nimic. O acuzi de tot felul de prostii. Poate o acuzi chiar de prostiile pe care le faci tu. Poate.

Mai sus puteți vedea acționariatul clubului FC Voluntari. Vorbim așadar despre un club deținut în proporție de 100% de către stat, mai exact de către orașul Voluntari și comuna Petrăchioaia. Însă FC Voluntari susține că e club privat. Pe hârtie, este. În realitate nu e.
Și atunci vine întrebarea: E nevoie de toată această schemă complicată doar pentru promovarea în Liga 1?
Unii spun că da. Noi zicem că nu. Când tragi atât de tare ca să faci transparența să dispară, parcă nu o faci doar pentru a juca fotbal. În perioada 2018-2023, FC Voluntari a primit 15 milioane de euro din bani publici. S-au dus toți către fotbal? Nu știm. Fiind un club ”privat”, acesta nu este obligat să fie transparent. Nu e la fel ca Steaua, care este o instituție publică și care e obligată să arate unde se duce fiecare bănuț, fie că el vine din fonduri publice sau private.
Deși nu e imposibil, la o instituție precum Steaua este destul de greu să furi. Este mult mai greu să furi decât la un club precum FC Voluntari, care se dă drept club privat, dar care e deținut de stat. Sau era deținut până recent. Că acum a intrat și Nețoiu în schemă. Deși Nețoiu a fost adus de eternul primar, deci… În fine. Nu ne pierdem vremea cu Voluntariul.
Așadar Gherghe cam minte când spune că la Steaua se poate face ce vrea el să sugereze că se poate face. Și mai minte și când spune că Steaua ar putea face la fel ca FC Voluntari. Îl informăm așadar pe domnul Gherghe că, dacă orașul Voluntari și comuna Petrăchioaia pot înființa societăți pe acțiuni, clubul Steaua nu poate să o facă.
În plus, înființarea unei noi persoane juridice care să joace în locul Stelei în Liga 1 înseamnă fix asta: o nouă persoană juridică ar juca în locul Stelei în Liga 1. Sigur, asta nu e o problemă pentru un club în totalitate irelevant, precum FC Voluntari. Doar că Steaua nu e FC Voluntari. Steaua București este cel mai important club sportiv din România, nu jucăria unui primar.
Avancronică Muscelul Câmpulung – Steaua București, 15.03.2025
Ultima etapă din sezonul regulat al Ligii 2 este aici. Steaua București se joacă la Muscelul Câmpulung, echipa care, dat fiind faptul că CS Mioveni și Viitorul Pandurii s-au retras din campionat, ocupă în acest moment ultimul loc din clasament. Pentru Steaua, ar trebui să fie o victorie ușoară.
Cu o etapă înainte de startul play-off-ului, clasamentul arată astfel:
- Csikszereda, 44 puncte
- Steaua, 38 puncte
- Metaloglobus, 35 puncte
- CFC Argeș, 31 puncte
- ACSM Reșița, 31 puncte
- FC Voluntari, 30 puncte
Un mic semn de întrebare rămâne doar în ceea ce privește ocupanta locului 6. FC Voluntari joacă acasă cu Csikszereda, deci va avea parte de un meci greu. FC Mititelu și Afumați au ambele 27 de puncte. În teorie, ar putea să îi fure echipei finilor locul. În sezonul regulat, FC Voluntari a pierdut cu Afumați și a terminat la egalitate cu FC Mititelu.
Dacă FC Voluntari pierde cu Csikszereda și Afumați bate CSM Slatina, echipa de pe locul 11, locul 6 ajunge la Afumați. Sunt șanse ca acest lucru să se întâmple. În ceea ce privește FC Mititelu, clona olteană are șanse mai micuțe. Și asta deoarece Voluntari are un golaveraj de 10, în timp ce FC Mititelu are doar 1 la golaveraj. În plus, FC Mititelu joacă în această etapă la Metaloglobus, echipă care sigur nu va dori să intre în play-off la 6 puncte distanță de locul 2.
V-am făcut această prezentare pentru a vedea care scenariu e cel mai bun pentru Steaua.
- Primul scenariu ar fi cel în care FC Voluntari reușește să păstreze locul 6. Asta ar însemna o victorie sau un egal cu Csikszereda. Pentru Steaua, acest scenariu ar fi benefic deoarece i-ar permite să se apropie la 3 sau 4 puncte de Csikszereda. Adică ar avea șanse mai bune de a termina pe primul loc.
- Al doilea scenariu interesant este cel în care Afumați reușește să se califice în Play-off. Asta ar însemna ca Csikszereda să bată FC Finii Voluntari. Ar fi un scenariu mai degrabă bun pentru fotbalul românesc, decât pentru Steaua. Asta deoarece Finii din Voluntari nu ar fi în play-off, deci nu ar mai avea șanse să fure și să se întoarcă în Liga 1. În plus, în play-off ar intra 2 echipe cu forme de organizare neacceptate de FRF, Steaua și Afumați. Ar fi o mare durere de cap pentru FRF, care ar avea de-a face din nou cu un play-off destul de neinteresant, în care lupta s-ar da între Metaloglobus, CFC Argeș și Reșița, echipe total neinteresante, pentru locul 3, nici măcar 2.
Obiectiv vorbind, al doilea scenariu ar fi cel mai bun pentru Steaua, deoarece i-ar permite să își atingă obiectivul de a încheia sezonul neînvinsă.
Să vorbim însă acum și despre adversara din această etapă. În ceea ce privește forma de joc, Muscelul Câmpulung este în acest moment fix opusul clubului Steaua București. Dacă Steaua e cea mai în formă echipă din Liga 2, având 4 victorii și un egal în ultimele 5 partide jucate, Muscelul e echipa cu cea mai slabă formă. În ultimele sale 5 partide, a pierdut de 4 ori și a câștigat un meci, în deplasare, la Metalul Buzău. Are un atac foarte slab, cu doar 7 goluri marcate tot sezonul, și o apărare extrem de slabă, cu 43 de goluri primite. Pe scurt, nu ar trebui să fie o problemă pentru Steaua.
Oprița ar putea să folosească în meciul cu Muscelul Câmpulung următorul 11:
Steaua București: Frănculescu – Beța, Vîrtej, Ad. Ilie (cpt.) – Răsdan, Rober Sierra, Dani Iglesias, Dav. Matei, Nedelea – Chipirliu, Nacho Heras
Dată fiind însă calitatea slabă a adversarului, nu e exclus ca Daniel Oprița să le dea șanse și jucătorilor utilizați mai puțin în acest sezon.
Meciul Muscelul Câmpulung – Steaua București este programat pentru data de sâmbătă, 15 martie, de la ora 13:30. Partida nu va fi transmisă la TV. Va fi transmisă însă în format livestream, pe FRFTV.
Forza Steaua!
Felicitari Steaua București!