mititelu becali

Actele prezentate de Mititelu nu spun nimic nou

Asa cum a anuntat, Adrian Mititelu a aratat astazi o serie de documente despre care multi s-au grabit sa spuna ca il vor ajuta pe Becali in razboiul cu Steaua. Insa, asa cum ne asteptam, actele nu spun absolut nimic nou.

Mititelu a prezentat o Nota cu punctul de vedere al Ministerului Justitiei cu privire la organizarea FRF si a echipelor de fotbal. Le atasam si noi, mai jos.

Din aceasta nota, este important de urmarit punctul b), din chiar prima pagina a Notei. Acesta spune ca:

 ” Din cuprinsul notei rezulta ca FRF are in vedere urmatoarele posibilitati:
…..
b) Transformarea cluburilor si asociatiilor sportive cu profil fotbalistic, in special a celor profesioniste, in societati comerciale conform Hotararii Guvernului nr. 537/1991 sau, dupa caz, posibilitatea ca aceste cluburi si asociatii sa se asocieze cu persoane fizice sau alte persoane juridice in vederea consituirii de societati comerciale conform Legii nr. 31/1990.”

Asadar, este vorba despre niste posibilitati pe care FRF le lua in considerare pentru trecerea la fotbalul profesionist. Aceasta trecere era normala, dar nu aducea cu ea, asa cum sustine gresit si presa din Romania, moartea acelor cluburi numite „departamentale”.

Nu atragea moartea lor pentru ca gasim chiar in nota calea lor de a scapa de desfiintare, si anume „posibilitatea ca aceste cluburi si asociatii sa se asocieze cu persoan fizice sau alte persoane juridice in vederea constituirii de societati comerciale conform Legii nr. 31/1990.”

Steaua, de altfel, chiar a facut asta. S-a asociat in 1998 cu o asociatie non-profit, numita AFC Steaua Bucuresti (numele nu conteaza aici. Asociatia se putea numi oricum, insa a ales acest nume din motive evidente.). Din 1998 si pana in 2003, echipa de fotbal a Stelei a functionat sub aceasta forma, recunoscuta si acceptata de federatie.

In 2003, insa, locul ei a fost preluat abuziv de societatea lui Becali, societate comerciala, infiintata chiar atunci, in 2003, si care nu a incheiat nici un contract de asociere cu Steaua Bucuresti. Societatea lui Becali a incheiat contracte de asociere cu non-profitul AFC Steaua Bucuresti, adica cu entitatea cu care era asociata Steaua. Din acest motiv, nici un judecator nu i-a dat pana acum dreptate lui Becali in procesele cu numele si marca. Neincheiand vreo asociere cu Steaua, fostul puscarias nu avea cum sa preia vreodata bunurile Stelei. Iar aceste bunuri nu au apartinut niciodata non-profitului AFC Steaua Bucuresti.

Mititelu a mers mai departe si a mai prezentat o serie de documente. E vorba de regulamentul FRF.

Insa si acest regulament intareste ceea ce stiam deja. Primele trei puncte ale Articolului 3 spun foarte clar ceea ce era spus si in cealalta serie de documente.

„Articolul 3

Organizarea Clubului

  1. Cluburile de fotbal se pot organiza potrivit Legii nr. 21/1924 ca asociatii dara scop lucrativ sau patrimonial si in conformitate cu prevederile Decretului 31/1954 privind persoanele juridice.
  2. Cluburile de fotbal profesioniste se pot organiza ca societati comerciale in conformitate cu Legea nr. 31/1990. Acestor cluburi li se aplica dispozitiile art. 9 din Legea nr. 12/1991, privind impozitul pe profit.
  3. Cluburile de fotbal constituite conform art.3 alin.1 se pot asocia cu persoane fizice sau alte persoane juridice in vederea constituirii de societati comercial potrivit legii nr. 31/1990.”

Punctele 1 si 3 spun tot ce e de spus. Accentul este pus insa pe un singur cuvant: POT! Si pe asta punem si noi accent. Pentru ca presa si „oamenii de fotbal” ar fi vrut sa lase de inteles ca acest cuvant e „trebuie”. Nu, nu e asa.

Cluburile sportive nu erau obligate de nimeni sa se asocieze cu vreun privat. Puteau sa faca asta, dar nu erau obligate sa ajunga automat pe mana lui Becali, a lui Mititelu sau a oricarui alt investitor.

Era la alegerea cluburilor cu cine vor face asocierea. Si lucrul asta l-au spus si judecatorii, chiar in dosarul care i-a dat o lovitura dura lui Mititelu, dosarul „marca Universitatea Craiova”.

Cititi cu atentie aceste patru documente din motivarea deciziei in cazul marcii Universitatea Craiova.

In cele patru documente judecatorii explica faptul ca Fotbal Club Universitatea Craiova si Asociatia Fotbal Club Universitatea sunt doua entitati distincte. Este vorba de un caz asemanator cu al nostru. Steaua Bucuresti este o entitate, in timp ce FCSB este alta.

Mai mult, judecatorii chiar mentioneaza in motivare faptul ca:

Mentionarea in cuprinsul cererii de constituire a asociatiei a faptului ca scopul asociatiei vizeaza si „continuitatea traditiei de mai multe decenii a fotbalului studentesc doljean” ori prezenta in consiliul de administratie al acestei asociatii ori in cadrul membrilor fondatori a unor glorii ale fotbalului craiovean in nici un caz nu confera asociatiei nou create, care dobandeste personalitate juridica in 1994, in baza sentintei, calitatea de continuatoare a Fotbal Club UNiversitatea Craiova, desprinsa din cadrul Clubului Sportiv Universitatea Craiova, aflata in subordinea Ministerului Educatiei Nationale si nici nu poate fi consideat, asa cum a afirmat reclamanta si intervenientii, ca Fotbal Club Universitatea Craiova s-a reorganizat in Asociatia Sportiva „Fotbal Club Universitatea Craiova”. 

Puteti gasi acest exact paragraf la mijlocul primei pagini atasate aici. Daca veti citi mai departe, veti vedea cum judecatorii ajung la concluzia ca:

„Prin urmare, reclamanta initiala Fotbal Club U Craiova SA si intervenientii nu pot invoca cum ca ar fi continuatori ai Clubului Sportiv Universitatea Craiova.”

Aceste explicatii sunt destul de simple si destul de usor de inteles de cetateni, dar mai ales de judecatori. Iar judecatorii s-au pronuntat deja in aceste doua cazuri. Concluziile lor au fost ca atat FCSB cat si societatea lui Mititelu nu sunt Steaua Bucuresti, respectiv Universitatea Craiova.

Intoxicarea continua

Toate aceste lucruri sunt foarte bine cunoscute, atat de judecatori, cat si de oamenii ca Becali sau Mititelu, dar si de presa. Insa acestia din urma aleg sa continue sa dezinformeze, prezentand aceste stiri cu titluri senzationale, facute doar ca sa atraga clickuri si trafic.

Singurul lucru pe care il putem face noi, suporterii, e sa ne informam. Nu va grabiti sa credeti minciunile pe care le arunca acesti indivizi. Vorbim, totusi, despre infractori, despre oameni care au facut sau sunt pe cale sa faca puscarie. Vorbim despre oameni care au furat de la stat. Acesti oameni nu pot fi de incredere. Iar faptul ca au pierdut deja in instanta aceste procese ar trebui sa fie destul pentru a observa ca ei mint.

Documentele prezentate de Mititelu nu vor schimba nimic. Nu vor ajuta echipa FC FCSB Mogosoaia sa puna din nou mana pe numele si marca Stelei si nici nu vor impiedica Steaua sa reajunga acolo unde ii e locul.