digi sport

Drept la replica: DigiSport

Astazi, dupa publicarea articolului „DigiSport nu are voie sa transmita meciurile Stelei” si, probabil, dupa toate mesajele trimise de stelisti catre respectiva televiziune, am fost contactati de un reprezentant al postului, care a cerut un drept la replica. Echipa Steaua Libera cauta intotdeauna sa prezinte adevarul si toate informatiile de interes pentru stelisti. Asa ca, am cerut sa facem un interviu cu reprezentantul postului DigiSport.

Mircea Sai este manager de proiect, director de achizitii si programe, si unul dintre cei doi oameni care hotarasc politica editoriala a postului DigiSport. El a dorit sa prezinte punctul de vedere al postului sau si a fost de acord sa ne raspunda la intrebari.

Steaua Libera: A achizitionat DigiSport drepturile de televizare a meciurilor Stelei?

Mircea Sai: Nu. Clubul nu detine aceste drepturi TV. Inteleg ca sunt la o asociatie. (n.r. Asociatia Municipala de Fotbal Bucuresti, AMFB)

SL: Gazeta Sporturilor a anuntat ca televiziunea dumneavoastra a achizitionat aceste drepturi. De la club sau de la AMFB, asta nu mai conteaza acum. Dumneavoastra de ce nu ati dezmintit acele zvonuri?

MS: Cum sa le dezmintim?

SL: Printr-un comunicat simplu, in care sa spuneti ca Gazeta a publicat informatii false.

MS: La cate se scriu si se spun, ar trebui sa stam numai in comunicate. Ceea ce pot sa va spun este ca au existat discutii cu AMFB. Problema cea mare este ca meciurile se desfasoara pe un teren de unde noi nu putem filma.

SL: Totusi, camerele dumneavoastra au fost prezente la meciuri. Exista rezumate facute si prezentate in emisiunile dumneavoastra.

MS: Asta incerc sa va spun. Nu avem niciun fel de problema cu echipa pe care o sustineti dumneavoastra. Am trimis echipe de filmare acolo, am facut stiri, am prezentat imagini pe site si la emisiuni. Dar, ca sa transmiti un meci, este necesar sa filmezi cu un car TV. Acesta are nevoie de o anumita infrastructura. Locul unde se pun camerele TV trebuie sa aiba o anumita inaltime, o sursa de energie, un panou electric.

SL: Ati vorbit la club pentru a va pune la dispozitie aceste lucruri?

MS: Locatia unde se disputa meciurile in acest moment nu permite transmisia. I-am intrebat de ce nu joaca pe stadionul Ghencea si mi-au raspuns ca o sa intre in renovare pentru CE din 2020.



SL: Complexul sportiv Steaua are mai multe terenuri de unde sunt transmise mai multe meciuri. Un exemplu ar fi terenul de rugby, de unde sunt transmise meciuri in fiecare luna. Cum se face ca in acest, caz, o alta televiziune poate transmite?

MS:  Dumneavoastra sustineti ca joaca pe acelasi teren?

SL: Nu. Dar o fac in acelasi complex sportiv. Terenurile nu sunt la mare distanta unul de celalalt. Ce e posibil pentru un teren, nu ar trebui sa fie imposibil pentru altul.

MS: Din acelasi complex am transmis atatia ani meciurile din Liga 1, eu va spun ca fotbalul se joaca pe un teren de unde nu s-a mai transmis pana acum.

SL: Sport.ro a transmis chiar in aceasta vara un meci de-al Stelei. Revin, asadar, la intrebarea de mai sus. Ati vorbit la club pentru a-i ruga sa va puna la dispozitie toate cele necesare?

MS: Cum as putea sa vorbesc la club daca ei nu detin drepturile TV?

SL: Cine detine aceste drepturi?

MS: AMFB.

SL: Cat au cerut pe ele?

MS: Era un pachet mai mare, nu presupunea doar meciurile Stelei.

SL: Care era pretul?

MS: Nu stiu.

SL: Au fost achizitionate de cineva?

MS: Nu stiu. Inteleg ca Rapidul (n.r. Academia Rapid) a fost transmis in prima etapa.

SL: Daca aceste drepturi ar fi achizitionate, atunci clubul Steaua ar trebui sa ii ajute pe cei care le-au cumparat cu tot ceea ce e necesar pentru transmiterea meciurilor, nu?

MS: Asta incerc sa va spun. Nu e vorba de ajutor.

SL: Clubul Steaua, ca participant la competitia organizata de AMFB, probabil ca primeste o parte din banii din televizari…

MS: Pentru o transmisie TV este nevoie de un contract in care aceste lucruri trebuie sa apara.

SL: Am inteles asta, dar voiam sa stim daca clubul este dispus sa ajunte sau nu.

MS: Noi nu am ajuns niciodata la acest nivel al discutiilor. Din acest motiv v-am abordat, ca sa va spun ca ceea ce ati sustinut in articol nu este adevarat.

SL: Asadar DigiSport si-a dorit sa transmita meciurile Stelei dar singurul impediment in momentul de fata este reprezentat de stadionul pe care joaca echipa meciurile acasa. E corect?

MS: Partial. Noi ne-am interesat de drepturile TV insa au fost mai multe impedimente, printre care si locatia. La momentul acela, noi nu aveam drepturile pentru Liga a II-a de fotbal. Intre timp, am castigat licitatia si transmitem acea competitie.

SL: Asadar, acum nu va mai intereseaza sa dati meciurile Stelei?

MS: Din moment ce am castigat drepturile pentru Liga a II-a, nu mai avem cum sa producem atatea meciuri. Cei de la AMFB si-au dorit sa vanda un pachet mai mare de meciuri. Nu doar meciurile Stelei. Dumneavoastra ati plati pentru meciuri de Liga a IV-a, in locul nostru?

SL: Totusi, Rapidul a fost si va fi televizat. Si asta fara sa fi fost inclus in vreun pachet. De asta ne dorim sa stim unde sunt problemele in televizarea meciurilor Stelei. Daca e ceva ce tine exclusiv de infrastructura, daca exista alte probleme ce tin de club.

MS: Nici eu nu inteleg foarte bine cum merg lucrurile in Liga a IV-a. Pentru ca e ceva nou si pentru noi.



SL: Noi, cat am fi de subiectivi, am face tot posibilul sa dam meciurile Stelei. Nu cunoastem cifrele de rating ale partidelor din Liga a II-a, insa interesul pentru Steaua este urias, inclusiv la noi. Primim sute de mesaje cand joaca echipa, toata lumea intreaba de televizare. Suntem siguri ca Steaua e mult mai atractiva decat Liga a II-a. Si aici suntem obiectivi. Ne bazam pe mesajele primite plus reach-ul urias pe Facebook si Youtube al postarilor noastre, de la meciuri.

MS: Sa stiti ca in Liga a II-a, acolo unde transmitem, exista un minim de infrastructura. E stipulat in contract.

SL: L-a contactat Gigi Becali pe Radu Naum pentru a-i cere sa nu transmita meciurile Stelei?

MS: Eu stiu ca nu. Dar oricum, nu Radu Naum hotaraste politica editoriala a DigiSport.

SL: Puteti sa ne spuneti cine?

MS: Eu, impreuna cu colegul de birou. Iar noi doi nu am vorbit niciodata cu domnul George Becali. Nici direct si nici prin intermediari.

Intrebari care au dat nastere altor intrebari

Din pacate, interviul cu domnul Sai ne-a facut sa ne punem si mai multe intrebari. Daca ceea ce a spus dansul e adevarat, atunci AMFB este responsabil pentru situatia aceasta, in care meciurile Stelei nu sunt transmise deloc.

Este neclar cum si de ce a AMFB a reusit sa vanda meciurile Academiei Rapid, o echipa care nici macar nu e Rapid Bucuresti, nu inca. Si nu intelegem de ce meciurile Stelei trebuie vandute la pachet cu meciurile celorlalte echipe din liga.

Mai mult, din ce stim noi, AMFB nici nu ar avea voie sa vanda aceste drepturi, nefiind organizati pentru asa ceva. In Liga a II-a, a fost nevoie aparitia unei Ligi Profesioniste de Fotbal 2 (LPF2), pentru a putea vinde drepturile TV.  Asadar, in perioada urmatoare vom incerca sa ii contactam si pe cei de la AMFB, pentru a afla si partea lor de poveste.

De un singur lucru putem sa fim siguri in acest moment. Cineva minte. Tot ce ne ramane acum de facut e sa aflam cine. Si sa ii facem sa plateasca.