CNA

Mizeria CNA a decis: Legile din Romania nu conteaza!

Ati dorit vreodata sa furati un milion de euro? Poate vreun Ferrari? Sau poate v-ati gandit cat de multa bucurie v-ar aduce uciderea unui politician corupt? Daca da, sa stiti ca puteti sa faceti toate aceste lucruri. Cel putin asta a decis Consiliul National al Audiovizualului. In sedinta de astazi, CNA a decis ca legile din Romania nu conteaza si ca pot fi ignorate, mai ales daca voi stiti mai bine.

Judecatorii si cetatenii nu conteaza in fata membrilor CNA

Dupa cum bine stiti, satui de minciuni si jigniri, suporterii stelisti au facut acum cateva luni plangeri la CNA impotriva televiziunilor care incalcau decizia data de judecatorii Curtii de Apel la sfarsitul anului trecut si continuau sa-i spuna „Steaua” echipei Fotbal Club Fcsb. Cum era de asteptat, membrii consiliului au amanat cazul luni bune, din iunie, cand a fost facuta prima sesizare, si pana acum. Marti, 10 octombrie, acestia au analizat in sfarsit plangerile. La final, au decis cu 4 voturi la 4 ca televiziunile pot sa-si bata joc de justitie si pot sa minta telespectatorii din Romania.

Paginademedia.ro a facut un reportaj foarte bun, in care a prezentat cazul, publicand si interviuri cu anumite personaje cheie, atat membri ai CNA cat si oameni din televiziune. Dar haideti sa vedem ce s-a intamplat.

Radu Călin Cristea, membru CNA, a propus ca televiziunilor sa li se interzica sa mai spuna Steaua, atunci cand se refera la Fotbal Club Fcsb.

„Nu mi se pare un titlu de glorie ca un comentator să folosească, în aceeași frază, și Steaua și FCSB. Sunt extrem de supărat că văd că sunt chiar și comentatori cu mare experiență, de la care aveam alte așteptări, și care folosesc fără niciun fel de ezitare cuvântul Steaua. Chiar nu suntem capabil să acceptăm o schimbare de nume? Voi propune o decizie de intrare în legalitate. Dacă se vor observa perseverențe în această eroare infantilă voi propune sancțiuni foarte drastice”, a spus acesta pentru Paginademedia.ro. 

Reactia sa este una normala si de bun simt. Daca judecatorii au decis ca Fotbal Club Fcsb NU ARE VOIE sa foloseasca numele Steaua, asta nu inseamna ca alte entitati pot sa o faca. Asa cum s-a vazut deja, UEFA a facut imediat schimbarea. Nu a dat doi bani pe ce a zis Becali si a trecut imediat noul nume: Fotbal Club Fcsb. Nu FCSB, nu FC Steaua Bucuresti, nu FC Steaua, ci Fotbal Club Fcsb. Nu au schimbat palmaresul la ei pe site, sigur. Dar asta nu tine de UEFA. Asta tine de FRF, adica de alta adunatura de hoti.


Alaturi de Radu Calin Cristea au mai fost alti trei oameni din consiliu: Monica Gubernat, Radu Herjeu, Răsvan Popescu. Din pacate, alti patru membri au hotarat ca legile din Romania nu conteaza chiar asa mult. Cei care au votat impotriva interzicerii televiziunilor de a mai minti oamenii au fost: Valentin Jucan, Orsolya Borsos, Viorel Vasile Buda și Dorina Rusu.

Viorel Vasile Buda are un nume care ii descrie perfect caracterul. Iata ce a spus acesta pentru Paginademedia.ro:

„Nu confuzează pe nimeni. Eu care ma uit la fotbal și mă uit la Steaua și știu în cupele europene joacă Steaua și joacă steliștii. De aia sunt cap de serie chiar și după turul trei, pentru că au palmaresul. Așa cum zice cineva care spune că are pensie 6 milioane, știu că nu are 6 milioane de ron, ci 600 de lei, dar așa vorbește. Pe informare corectă ar fi dacă pe mine m-ar deruta. Eu chiar mă uit la meci. Înalta curte i-a interzis lui Becali ca în numele echipei să fie Steaua. Clubului i s-a interzis să se cheme Fotbal Club Steaua București. Nu le-a interzis televiziunilor, comentatorilor sau mie.(…) Serios acum. Nu este nicio confuzie. Eu care mă uit la meci. Știu cine e Steaua, cine a câștigat campionatul. Nu voi vota nici un fel de sancțiune. Nu este ilegal. Nu este nicio lege care îi interzice unui comentator care să spună noi, steliștii.”

Pe scurt, domnul Buda stie mai bine ca judecatorii cum stau lucrurile in fotbalul romanesc. Acei judecatori de la Curtea de Apel sunt niste prosti, iar decizia data de ei nu-l afecteaza pe domnul Buda, care-i poate spune echipei Fotbal Club Fcsb cum vrea el. O sa-i spuna si FC Barcelona, daca vrea. De ce nu? Exista vreo lege care sa-i interzica? Nu. Si el stie doar ca Barcelona joaca in rosu si albastru, ca Fotbal Club Fcsb. Deci sunt clare lucrurile, nu mai are rost sa discutam.

„Serios acum”, ca sa il citez pe domnul Buda, infricosator nu e faptul ca acest individ se crede mai destept decat un judecator, ci ca el crede ca poate decide pentru o tara intreaga daca exista sau nu confuzie. El spune ca pentru el nu e nicio confuzie, dar uita de cele 386 de reclamatii primite de la oameni, care acuzau chiar acest lucru. Nu, nu Buda decide daca se face confuzie sau nu. Cei care decid sunt judecatorii, care au decis deja, si clubul Steaua, care a dat in judecata Fotbal Club Fcsb tocmai pentru ca exista confuzia aceasta. Clubul Steaua este in masura sa decida daca exista confuzie sau nu, pentru ca pierde bani daca un sponsor precum NetBet se foloseste de imaginea sa, dar vireaza bani in contul celor de la FC Fcsb. Iar asta nu e o presupunere, asa cum face domnul Buda, ci o realitate. NetBet chiar sustine ca e sponsor oficial al Stelei, desi are contract cu echipa Fotbal Club Fcsb. Confuzie exista, domnule Buda. Daca nu credeti, scoateti-va capul din buda si va veti convinge.


Televiziunile au dat dovada de aceeasi lasitate ca intotdeauna

Paginademedia.ro a facut o miscare excelenta, cerand si parerile televiziunilor reclamate de catre suporteri. Punem mai jos declaratiile acestora, ca sa va convingeti ce fel de oameni controleaza informatia in aceasta tara:

Vera Secrieru, reprezentant Digi Sport și Digi24:

„Pot spune că la Digi 24 sau Digi Sport nu au existat situații în care echipa să fie numită Steaua. Pe toate burtierele sau caroanele cu clasamente, cu palmares, a aparut scris FCSB. Au existat situații în care jucătorii au fost numiți roș-albaștri sau steliști, pentru că mai sunt și scăpări în timpul unor comentarii. Într-un meci de fotbal cât de des poți să spui FCSB-iști?”

Cei de la Digi sunt plini de scapari. Asa cum a fost si baiatul acela, Filoti, care a recunoscut ca i-a scapat „Fcsb”-ul.

Felix Drăghici, din partea Pro TV:

„Cred că totuși spectrul destul de larg al erorilor arată faptul că este doar o tranziție pentru că problema este puțin mai complicată. Sunt 56 de ani de istorie care brusc se anulează. Mutarea nu a fost contestată vreme de 14 ani și s-a întâmplat oarecum dintr-o dată. În același timp, palmaresul Stelei este în dreptul celor de la FCSB la UEFA. Ceea ce face ca orice referință la trecută să fie la Steaua. E o nouă dimensiune a actualității românești. E o străduință. E o tranziție pe care încercăm să o respectăm. Nu e atât de ușor.”

La fel ca domnul Buda, Felix Draghici nu da doi bani pe justitia din Romania. Pentru el, cuvantul celor de la UEFA, care nici macar nu s-au pronuntat in ceea ce priveste acest subiect, este mai important decat o decizie judecatoreasca. Eu sper ca cei de la UEFA sa nu publice niciodata pe site-ul lor vreo stire cum ca e legal sa-i dai in cap cui vrei. Ca s-ar putea sa ne trezim ca suntem vanati de Felix Draghici, inarmat cu un satar.

Adelina Sandu:

„Ați văzut în monitorizare doar titrările și știrile unde se spunea Steaua, dar nu ați văzut multitudinea de titrări unde foloseam FCSB. Asta în susținerea ideii de perioadă de tranziție și totodată pentru un telespectator care nu este consumator de fotbal nu este ușor să spui FCSB.”

Doamna Sandu, poate nu stiati, dar Becali a facut puscarie pentru ca a incalcat legea, chiar daca „a facut case la oameni”.

Cristina Gurău, din partea TVR:

„Această denumire este notorie conform legislației române și chiar și legislației internaționale. Același exemplu îl putem utiliza și cu denumirea „xerox” sau în emisiuni și filme cu „adidas”. Se poate utiliza ca și terminologie notorie”

Doamna Gurau, legea ii interzice echipei FC Fcsb sa foloseasca numele Steaua. Ce ati spus dumneavoastra, nu se aplica.


Neuronii sunt o pasare rara la CNA

In incheiere, va las cateva din declaratiile date de acei membri ai consiliului ale caror cutii craniene sunt folosite pentru a proteja creiere, nu pe post de haznale.

Monica Gubernat, membru CNA:

„Nu puteți să mă convingeți că ați titrat din greșeală sau neștiință Steaua pe ecran, nici TVR, nici Pro TV. În mod intenționat ați titrat pe ecran Steaua, ați făcut o pentru audiență, încălcând dreptul la informare corectă.”

Radu Călin Cristea, membru CNA:

„Am văzut că afișați chiar și la scor FC Steaua (în cazul TVR – n.r.). Eu rămân înmărmurit. Vă atrag atenția că termenul de FCSB este funcțional din ianuarie 2015. Erau doi ani și jumătate timp pentru tranziția despre care vorbește dânsul (reprezentantul Pro TV – n.r.). Vă atrag atenția că în liga a patra joacă clubul sportiv al armatei, Steaua, care are toate drepturile asupra moștenirii Stelei. Ori în clipa în care comentatorii dumneavoastră continuă să folosească acest termen, mi se pare că creează o zăpăceală totală la audiențe pentru că nu mai știu exact ce se întâmplă.

Nu mi se pare un titlu de glorie ca un comentator să folosească, în aceeași frază, și Steaua și FCSB. Sunt extrem de supărat că văd că sunt chiar și comentatori cu mare experiență, de la care aveam alte așteptări, și care folosesc fără niciun fel de ezitare cuvântul Steaua. E ca și cum lui Constantinescu, la doi ani după ce a câștigat alegerile, îi spui Iliescu.

Chiar nu suntem capabil să acceptăm o schimbare de nume? Voi propune o decizie de intrare în legalitate. Dacă se vor observa perseverențe în această eroare infantilă  voi propune sancțiuni foarte drastice. Vă rog să transmiteți colegilor pe care îi reprezentați. Pot să fiu îngăduitor cu fotbaliștii, care sunt mai tinerei, unii nu prea înțeleg, dar pe partea de comentariu, pe partea unde poți să iei notă de o realitate care este atât de evidentă, cred că este impardonabile aceste confuzii. Chiar mi se pare un lucru infantil să discutăm despre povestea asta”, a încheiat Radu Călin Cristea.

Radu Herjeu, membru CNA:

„Dacă pe Ion îl cheamă Ion și voi îi spuneți Vasile, eu o consider o dezinformare. Vorbesc de articolul de lege nu ca altceva. Eu trebuie, ca membru CNA, să verific ca informațiile prezentate de dumneavoastră să fie în conformitate cu realitatea. Și informația în conformitate cu realitatea este că echipa lui Gigi Becali se cheama FCSB. Din acest punct de vedere privim noi lucrurile. Din acest punct de vedere privim noi lucrurile nu că vă interzicem unui invitat să spună Steaua. Nu am ce să-i fac invitatului, sub nicio formă. Eu nu i-aș face nimic nici moderatorului că mai spune din când în când Steaua. Dar în momentul în care titrezi pe ecran Steaua București te referi la altă echipă.”

CNA apara minciuna

In acest moment, concluzia e una singura. CNA apara minciuna. Decizia luata astazi nu are absolut nicio acoperire. Este doar o interpretare proprie a unei situatii, in acelasi timp ignorand o decizie judecatoreasca.

CNA a dat astfel nastere unui precedent periculos. Daca televiziunile au acum voie sa ignore deciziile judecatoresti, ce le va opri pe celelalte persoane juridice sa o faca? Poate ca, in viitor, alte echipe din Romania vor decide ca sunt Steaua Bucuresti. Vor putea sa isi spuna asa si sa pretinda ca sunt Steaua. Daca televiziunile au voie sa decida cui ii apartine o anumita identitate, de ce sa nu aiba si altii puterea asta?! Daca ei au voie sa incalce legea, noi de ce am respecta-o?

Nu, noi vom respecta legile. Noi nu ne vom bate joc de justitie. Si chiar daca mizerabilii acestia au ales astazi sa isi bata joc de Steaua si de suporterii stelisti, nu inseamna ca ne-au batut. Continuati sa faceti plangeri, de fiecare data cand vedeti ca televiziunile isi bat joc de echipa noastra. Faceti plangeri, pentru ca CNA-ul va fi obligat sa le analizeze.