comunicat steaua libera

Comunitatea Steaua Libera ii cere public clubului Steaua Bucuresti sa ridice acreditarile pentru ziaristii de la Gazeta Sporturilor, Digi Sport, Pro TV si Pro X

Inca din prima zi cand a anuntat reactivarea sectiei sale de fotbal, clubul Steaua a fost atacat dur de presa de sport din Romania. Iar duritatea acestor atacuri a crescut in ultima luna, luna in care ziaristii de la Gazeta Sporturilor si Digi Sport au incercat atat sa rescrie istoria Stelei, atribuind-o altei echipe, cat si sa discrediteze intreg clubul.

In aceste 12 luni, ziaristii de la Gazeta Sporturilor au scris mai multe articole mincinoase despre Steaua, toate avand ca scop doar dezinformarea suporterilor stelisti. Va amintim ca, in acest an, Gazeta a publicat articole in care a spus urmatoarele minciuni:

  1. Steaua nu poate juca in liga a patra.
  2. Steaua nu poate juca in prima liga.
  3. Reactivarea sectiei de fotbal, care are un buget de 150 de mii de euro in acest sezon, aduce pierderi statului roman.
  4. A folosit expresiile „CSA” sau „Steaua Armatei”, doar pentru a nu mentiona numele echipei, Steaua Bucuresti.
  5. Continua sa spuna „Steaua”, atunci cand vorbeste despre echipa Fotbal Club Fcsb, numindu-i „stelisti” pe jucatorii acesteia.
  6. Ii atribuie echipei Fotbal Club Fcsb, echipa infiintata in 2003, palmaresul si istoria Stelei, echipa infiintata in 1947.
  7. De foarte multe ori, in articolele sale a prezentat cifre mult mai mici, pentru a nu dezvalui adevaratul numar de stelisti prezenti la meciurile Stelei. Stadionul nostru a fost in mare parte plin(1500 locuri), la meciurile din acest sezon. Dar GSP a publicat articole in care spunea ca la stadion au venit doar 300 de oameni.
  8. A rescris istoria Stelei. Un titlu folosit recent spunea ca: „Șumudică dezvăluie secretul titlului câștigat de FCSB în fața Rapidului în 1998”. FC Fcsb nu exista in 1998.

Acestea sunt doar cateva dintre minciunile aparute in Gazeta Sporturilor in acest an. Pe langa ele, au mai fost publicate si multe articole care atacau clubul sportiv pentru simplul fapt ca e detinut de stat.

Atacurile Gazetei sunt legate de reactivarea sectiei de fotbal. Pana sa aiba loc acest anunt, ziarul de sport nu s-a aratat niciodata deranjat de faptul ca Steaua e un club detinut de stat. Mai mult, de fiecare data cand vorbea despre performantele obtinute de sportivii  stelisti, folosea doar cuvintele „Steaua” sau „Steaua Bucuresti”. Expresiile „CSA” si „Steaua Armatei” au fost folosite doar in articolele care aveau ca tinta echipa de fotbal.

Din pacate, Gazeta Sporturilor nu a fost singurul ziar cu astfel de porniri. Digi Sport, televiziune de sport, a publicat pe site-ul sau dezinformari chiar mai grave. Acestia au scris ca: „CSA Steaua, echipa de fotbal înființată în vara acestui an, a reușit să termine prima jumătate de an din existența sa fără înfrângere.” Aceste minciuni sunt jignitoare atat pentru clubul Steaua Bucuresti cat si pentru suporterii stelisti.

Nu in ultimul rand, televiziunile Pro TV si Pro X dezinformeaza zilnic si incalca fara oprire decizia cu numarul 989A/2016 din data de 21 decembrie 2016 a Curţii de Apel Bucureşti, Secţia a IV-a Civilă, pronunţată în dosarul nr. 31705/3/2015. Decizia interzice echipei Fotbal Club Fcsb sa foloseasca denumirea Steaua in activitatea comerciala. Cu toate acestea, Pro Tv si Pro X folosesc fix aceasta denumire, atunci cand incearca sa faca reclama meciurilor acestei echipe. Este important de notat ca postul Pro TV nici nu rosteste numele „FCSB” in emisiunile sale, aceasta preferand expresia „stelistii”, expresie pe care o foloseste in mod repetat, cu scopul de a dezinforma.

Date fiind toate aceste insulte si atacuri odioase la adresa Stelei Bucuresti, noi, comunitatea Steaua Libera, o comunitate cu peste 17 mii de membri, cerem public Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti sa ridice acreditarile pentru ziaristii de la Gazeta Sporturilor, Digi Sport, Pro TV si Pro X, pentru toate sporturile si evenimentele sportive in care sunt implicati sportivii stelisti. Consideram ca aceasta masura este necesara. Nu ne temem ca vom avea parte de mai putine stiri si informatii despre Steaua Bucuresti. Publicatii precum Pro Sport au dovedit deja ca sunt capabile sa prezinte stiri corecte despre clubul pe care il iubim. 

Clubul Steaua Bucuresti trebuie sa ia aceste masuri impotriva ziarelor si televiziunilor mentionate mai sus. Trebuie sa mearga chiar mai departe si sa actioneze in judecata aceste companii private, in cazul in care ele continua minciunile si dezinformarile. Reamintim ca Constitutia Romaniei spune ca:

Art.31 (4) Mijloacele de informare în masă, publice şi private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice.

Cerem in acelasi timp ca clubul Steaua Bucuresti sa fie mai deschis cu suporterii si sa incerce sa comunice mai mult cu acestia. 

Asteptam un raspuns cat mai rapid din partea clubului Steaua si, mai ales, asteptam ca acesta sa ia masurile pe care le cerem. Steaua Bucuresti este cel mai mare club sportiv din Romania. Imaginea sa si numele sau trebuie protejate, fiind bunuri nationale.

 

Comunitatea Steaua Libera