presa din italia fcsb nu e Steaua

Presa din Italia: FCSB nu e Steaua

Spre deosebire de presa din Romania, presa din Italia nu practica dezinformarea, propaganda sau jumatatile de masura, cel putin nu atunci cand scrie despre echipe straine. Astfel, dupa tragerea la sorti a meciurior din Europa League, unul dintre ziaristii sportivi cunoscuti in peninsula a scris un articol in care a spus foarte clar: FCSB nu e Steaua Bucuresti.

E vorba de Gianluca Di Marzio, jurnalist sportiv si reporter pentru Sky Sports. Pe site-ul sau, www.gianlucadimarzio.com, acesta a publicat un articol despre viitorul adversar al echipei SS Lazio. Articolul are un titlu care spune totul, „Steaua? Nu… FCSB”, si arata de ce presa din Italia e la ani lumina de cea din Romania.




Desi contine cateva greseli micute(aparute probabil din cauza cantitatii foarte mari de informatii), articolul sau e foarte bine documentat. Vorbeste despre faptul ca echipa lui Becali a pierdut procesele cu Steaua, ca a pierdut dreptul de a mai folosi marca sau numele Steaua, dar si ca echipa noastra a fost reactivata si ca acum joaca in Liga a IV-a. Mai mult, e mentionat si momentul in care FC Fcsb a jucat cu numele „FC Gazde”.

Iata cateva fragmente din text:

Am crezut, atunci cand urna de la Nyon a dat verdictul, ca Lazio va juca impotriva Stelei Bucuresti in saisprezecimile Europa League. Tragere buna, nu? Nu. La o cautare rapida pe internet, realizezi ca ai facut o greseala impardonabila. Presa din Romania a scris deja ca e Lazio va trece mai departe. Deoarece echipa pe care o va intalni nu e Steaua Bucuresti – care tocmai a fost reactivata, in Liga a IV-a din Romania – ci FCSB. In realitate, acest nume nu inseamna nimic, fiind rezultatul unei decizii din procesele cu Ministerul Apararii Nationale.

Steaua? Nu, FCSB

Da, asa e. Disputa dintre Becali, patronul celor de la FC Fcsb, care a fost condamnat deja de cateva ori la inchisoare, si militarii care au dat nastere Stelei a fost castigata de cei din urma. In martie 2017, au fortat FCSB sa-si schimbe emblema(pierduta in 2014), numele si culorile. La cateva zile dupa sentinta, echipa lui Becali s-a trezit ca joaca in fata celor de la CSMS Iasi fara identitate, cu un petic negru in locul emblemei, fara echipament oficial, cu crainicul anuntand-o drept „echipa gazda”.

„Ne vom intoarce la vechiul nume,” a zis Becali, dar a fost obligat sa se corecteze la scurt timp dupa: „Numele nou e mai frumos”.

Faptul ca un ziarist italian a scris intr-un singur articol mai mult decat a indraznit sa scrie intreaga presa din Romania in ultimii ani spune multe despre ziaristii romani. Insa trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca ziarele romanesti ne servesc doar cu minciuni si propaganda, adevarul nefiind destul de interesant pentru ele. Din fericire, presa straina nu are aceleasi porniri. Chiar daca informatia ajunge mai greu la ei, tot va ajunge, la un moment dat, iar ziaristii straini nu ii datoreaza absolut nimic lui Becali. Pe ei nu i-a dus cu avionul la meciurile din Europa, asa cum l-a dus pe Mironica, si nici nu e invitat permanent la emisiunile televiziunilor sportive din peninsula.

Putem doar sa speram ca marii nostri ziaristi urmaresc presa din Italia. Poate asa vor invata si ei ceva.