Steaua Bucuresti

Sa mai distrugem un mit: Echipele departamentale

Acum ca justitia a decis ca echipa Fotbal Club Sportiv Becali nu mai are voie sa se numeasca Steaua Bucuresti, putem sa trecem mai departe si sa ne concentram la treburile noastre. Si anume la reactivarea sectiei de fotbal a clubului sportiv.

Inca din momentul in care a fost anuntata aceasta initiativa, toti cei care au sustinut-o au fost atacati de catre presa si de catre oamenii de fotbal. Se pare ca, dintre acestia, nimeni nu doreste ca Steaua sa aiba echipa de fotbal. De aceea, absolut de fiecare data cand a fost discutat subiectul, stelistii erau intrebati acelasi lucru: Echipele departamentale nu pot juca in prima liga si in cupe europene, deci are voie armata sa detina o echipa?

Raspunsul e simplu. E da. Si in randurile urmatoare va vom demonstra ca e asa.

Mitul echipelor departamentale

Acest mit a aparut in 1998, atunci cand a avut loc faimoasa trecere a Stelei de la clubul sportiv la asociatia non-profit. De atunci ni s-a spus ca acel lucru trebuie sa se intample, pentru ca UEFA nu mai accepta ca Steaua sa joace in cupele europene daca e detinuta de stat. Atunci ni s-a spus ca FRF nu mai accepta ca Steaua sa fie detinuta de stat, dar nu ne-a explicat nimeni de unde are FRF puteri asa mari, incat sa poata obliga pe cineva sa renunte la un bun.

Ideea este insa corecta. Banii statului nu trebuie sa mearga la fotbal, ci la lucruri mai bune. Drept urmare, Steaua a incheiat o asociere cu non-profitul AFC Steaua Bucuresti, iar acesta din urma a devenit noul administrator al echipei de fotbal. Problema era astfel rezolvata, jucatorii Stelei fiind din acel moment platiti doar de catre non-profit.

Au urmat lucruri pe care lumea le stie foarte bine. De aceea, vom mai sta un pic la acest moment, anul 1998, si la acele reguli despre care ni s-a tot zis atat de mult.

Desi toate presa stie despre aceste reguli, nimeni nu ne-a aratat niciodata, nici macar o propozitie din ele. Regulamentele UEFA sunt expuse si pot fi accesate de oricine. Cu toate astea, nu am gasit nicaieri vreun paragraf care sa spuna ca „UEFA nu primeste echipe departamentale.” De altfel, aceasta expresie, „echipe departamentale”, a fost inventata de presa de la noi, deci e normal sa nu fie pomenita de UEFA. Dar ceva tot ar trebui sa existe. O referire la echipele detinute de stat, orice!

Nu exista. Exista in schimb o alta regula, care spune ca echipele profesioniste care participa in cupe europene nu trebuie sa fie finantate cu nesimtire de stat. Aceasta este regula de aur, cea despre care vorbesc toti, care e folosita de toti pentru a distruge proiectul clubului Steaua Bucuresti. E de fapt regula fair play-ului financiar.

Si de asta a reactionat presa asa de rapid la conferinta lui Lacatus, sarind repede sa il traga la raspundere atunci cand acesta a anuntat bugetul de 300 de mii de euro al echipei. Banii nu vor veni de la stat, ci din veniturile clubului sportiv. Dar, daca ar fi venit, cu siguranta presa ar fi sarit sa arate ca nu e voie. Desi regulile fair play-ului financiar spun ca nu e in ordine sa cheltuiesti cu mult mai mult decat castigi. Daca Steaua le-ar respecta, nimeni nu ar avea ce sa ii bage de vina. Dar nu conteaza.

Cand vine vorba sa il apere pe Becali, presa e foarte harnica, foarte vigilenta. Pacat, insa, ca nu au pus aceleasi intrebari si cand CSMS Iasi, o echipa finantata de stat, a jucat in Europa in acest an. Nu au intrebat nici de Pandurii si nici de celelalte echipe care primeau bani de la primarii.

Distrugerea mitului echipelor departamentale

Cum distrugi cel mai bine un mit? E simplu. Doar demonstrezi ca nu e adevarat. Noua ni se spune ca o echipa detinuta de stat nu are voie in Europa. Asa ca, am cautat cateva exemple de echipe detinute de stat, care au jucat in Europa.

Din cauza comunismului, exista o foarte mare diferenta intre fotbalul vestic si cel estic. De aceea ne-am oprit asupra unei foste tari comuniste, pentru a gasi exemple. Am ales Rusia si ne-am uitat la trei dintre cele mai importante cinci echipe ale campionatului.

1. FC Lokomotiv Moscova

Lokomotiv e Rapidul rusilor. A castigat campionatul de 2 ori, in 2002 si 2004. Stiti cine detine echipa? CFR-ul! A se citi „Caile Ferate Rusesti.” Caile Ferate Rusesti sunt astazi o companie detinuta in totalitate de guvernul rus. Putem astfel sa tragem concluzia ca, FC Lokomotiv Moscova este o echipa departamentala.

2. FC Dynamo Moscova

Daca am avut Rapidul, acum trecem la Dinamo. Adica Dynamo Moscova. Aceasta echipa, care nu a mai castigat deloc campionatul dupa caderea URSS-ului, e detinuta de VTB Bank, o banca care, la randul ei, e detinuta de, poate ati ghicit deja, federatia Rusa. Aceasta detine 60,9% din actiunile bancii.

3. Zenit Sankt Petersburg

Am lasat la sfarsit cel mai bun si mai frumos exemplu. E vorba de echipa care azi e antrenata de cel mai mare antistelist din istorie, Mircea Lucescu. Zenit a castigat de mai multe ori campionatul in Rusia, dar, cel mai interesant e faptul ca a castigat cupa UEFA, in sezonul 2007-2008. Si Supercupa Europei in 2008. Aceste performante sunt ciudate, dat fiind faptul ca proprietarul echipei e o entitate numit Gazprombank. La randul sau, Gazprombank e detinuta de Gazprom, care are 35,5% din actiuni. Iar Gazprom este, asa cum bine stie toata lumea, detinut de federatia Rusa. Asadar, o echipa departamentala nu numai ca a jucat in Europa, dar a si castigat o cupa europeana. Si asta recent.

In concluzie

Steaua are voie sa detina o echipa de fotbal. Mai mult, Steaua o sa poata juca in cupe europene, singura conditie fiind sa nu fie ajutata cu nesimțire de stat. Si asta se poate rezolva, cu ajutorul suporterilor si al fostelor glorii. In momentul de fata, se pare ca atat suporterii cat si fostele glorii vin in ajutorul proiectului, iar asta e semn bun. Depinde doar de noi sa vedem unde mergem de acum inainte.

Cat despre toate informatiile care apar in presa de la noi, acestea trebuie obligatoriu verificate. Avem de-a face cu multa rautate si multa dezinformare. Nimeni nu doreste sa faca un articol documentat, toti scriu dupa ureche. Informatiile pe care le-am gasit despre cele trei echipe rusesti se gasesc pe internet. Le gasesti imediat cu ajutorul oricarui motor de cautare. Trebuie doar sa vrei sa cauti. Ziaristii romani cu siguranta nu au vrut.