Steaua Bucuresti

Nu CSA, ci Steaua Bucuresti

A spus cineva, odata, ca SUA e tara tuturor posibilitatilor. Nu stia ce vorbeste. Intr-o singura tara de pe aceasta planeta e posibil sa faci tot ce-ti trece prin cap. Iar acea tara e Romania.

Subiectul „numele Steaua Bucuresti” este peste tot zilele acestea. Clubul nostru a castigat procesul si a obligat echipa lui Becali sa nu mai foloseasca in denumirea sa numele „Steaua” si „Steaua Bucuresti” sau alte semne similare.

A fost o mare victorie pentru Steaua Bucuresti, o mare victorie a justitiei, dar a fost degeaba. Pentru ca doar in Romania e posibil ca o decizie judecatoreasca sa nu fie luata in considerare nici de cei care sunt direct afectati de ea, dar nici de cei care ar trebui sa promoveze dreptatea si fair play-ul. Colac peste pupaza, nimeni nu vrea sa-i recunoasca partii care a castigat procesul dreptul de a-si folosi propriul nume.

Clubul Sportiv al Armatei „Steaua” Bucuresti

Sunt curios cati suporteri stelisti cunosc intreaga denumire a clubului cu care tin. Daca intrebi pe strada, cu siguranta primesti doar doua raspunsuri: „Steaua” sau „Steaua Bucuresti”. Amandoua sunt corecte, evident. Pentru ca amandoua descriu echipa care a castigat Cupa Campionilor Europeni in 1986. Insa numele „din buletin” al clubului nostru e Clubul Sportiv al Armatei „Steaua” Bucuresti.

In 1947, cand am luat nastere, ne-am numit Asociatia Sportiva Armata. ASA, pe scurt. In anul imediat urmator, ne-am schimbat numele in Clubul Sportiv Central al Armatei. Si l-am mai schimbat din nou in 1950, devenind Casa Centrala a Armatei.

Ultima schimbare de nume a avut loc in 1961. Astfel, Casa Centrala a Armatei a devenit Clubul Sportiv al Armatei, primind in acelasi timp si denumirea „Steaua”. Ce a urmat este deja istorie. Performantele obtinute de sportivii stelisti au facut ca numele „Steaua Bucuresti” sa fie cunoscut in intreaga lume. Si nu doar pentru fotbal, cum ar crede unii, ci pentru o multime de sporturi diferite, de la handbal, la tenis, la gimnastica, atletism si multe altele.

Pentru ca era mai usor, presa si suporterii au ales sa foloseasca un nume mai scurt atunci cand vorbea despre acest club imens. Denumirea despre care vorbesc e „Steaua Bucuresti”. Si, de multe ori au prescurtat-o si pe aceasta, folosind doar „Steaua”. Insa, indiferent ca foloseai „Steaua” sau „Steaua Bucuresti”, intodeauna era vorba despre Clubul Sportiv al Armatei „Steaua” Bucuresti.

Numele este parte din marca

Echipa lui Becali trebuia sa isi schimbe numele in decembrie 2014, in acel moment in care judecatorii au decis ca Steaua Bucuresti este singurul proprietar al marcii Steaua. Dar si atunci traiam in tara tuturor posibilitatilor. Asa ca, desi in prima faza echipa lui Becali a jucat cu numele „Gazde”, acestia au ales in cele din urma sa ignore decizia judecatorilor ICCJ. Cateva interviuri si inca 2-3 urlete pe la televizor au transformat rapid marca intr-un „desen”, iar echipa lui Becali a continuat sa foloseasca fara nici un drept numele „Steaua”.

Presa ar fi trebuit inca de atunci sa ii taxeze, sa le spuna suporterilor adevarul. Dar a ales sa taca, desi stiau cu totii ca marca nu e doar un desen. Echipei lui Becali i-au zis „Steaua” in continuare, iar Stelei i-au zis „CSA”, o prescurtare a Clubului Sportiv al Armatei.

Pana atunci, de fiecare data cand vorbea despre clubul nostru, presa ii zicea „Steaua”. Sportivii erau „stelisti”, nu „CSA-isti”. Insa totul s-a schimbat in acel Decembrie. Presa a vrut sa traga o linie intre cei care aveau si cei care nu aveau dreptul sa foloseasca numele Stelei, alegand in acelasi timp sa puna numele fix in traista partii care l-a pierdut. In Romania, judecatorii nu au contat niciodata. Deciziile lor nici atat. In Romania conteaza doar banii.

Un proces care nu trebuia sa fie

Pentru ca echipa lui Becali continua sa foloseasca abuziv marca „Steaua”, Steaua Bucuresti, nu „CSA”, asa cum i-a zis presa, a ales sa porneasca un nou proces. Acest nou proces nu ar fi trebuit sa inceapa niciodata, nu si daca FRF si LPF si-ar fi respectat regulamentele.

In momentul in care echipa lui Becali a jucat cu numele FC Gazde, ea trebuia dezafiliata. Asta spun regulamentele FRF. Dar nu s-a intamplat nimic, pentru ca cei de la conducerea fotbalului romanesc au decis ca e tot una daca o echipa se numeste Steaua Bucuresti sau SC Fotbal Club Steaua Bucuresti SA. In tara tuturor posibilitatilor, regulile sunt doar pentru cei care vor sa le respecte.

Si asa a inceput procesul castigat recent de clubul nostru. Echipa lui Becali nu mai are voie sa foloseasca numele „Steaua”, „Steaua Bucuresti” sau orice alte semne similare. Nu mai are voie sa se dea drept Steaua Bucuresti si sa pretinda ca e Steaua Bucuresti. Nu a fost niciodata Steaua Bucuresti. Si nu va mai fi niciodata Steaua Bucuresti.

Presa sportiva?

Rautatea si coruptia din presa sportiva a facut ca, desi echipa lui Becali nu mai are dreptul legal de a folosi numele „Steaua”, acestia sa continue sa ii spuna astfel. Faptul ca Stelei ii spun „CSA” nu ar trebui sa ne surprinda. In tara tuturor posibilitatilor, acest lucru este cat se poate de normal.

Astazi, in Romania, nici numele tau nu mai e al tau. Daca aduce profit, atunci este normal sa apartina celor care au tupeul necesar ca sa ti-l ia. Legile nu-si au locul in tara tuturor posibilitatilor. Si bunul simt nici atat.

Dreptatea e in mainile suporterilor

Doar suporterii stelisti pot sa faca dreptate in acest caz. Puteti sa folositi „CSA”, nu e nici o problema. Insa clubul se numeste „Steaua Bucuresti”. Pana in 2003 asa i-am zis. Si nu doar noi, suporterii, ci toata lumea. Nu va fie frica sa ii spuneti asa si de acum inainte.

Steaua Bucuresti e a noastra. Noi avem dreptul sa ii folosim numele. De ce sa-i spunem altcumva?!

Steaua Bucuresti este cel mai important club sportiv din Romania si unul dintre cele mai importante din Europa. Trebuie sa ne mandrim cu asta. Trebuie sa ne laudam cu faptul ca am fost, suntem si vom fi mereu superiori.

Urlati, fratilor, cat puteti de tare: Steaua Bucuresti! Asa ne cheama!