cristoph daum

Intotdeauna sunt altii vinovati

In aceasta seara, Romania, condusa de Cristoph Daum, a terminat la egalitate, 0-0, meciul jucat impotriva Danemarcei, la Cluj. Cum rezultatul e unul cum nu se poate mai prost pentru noi, comentatorii de la TVR s-au apucat repede sa arate cu degetul catre vinovati. Din pacate, la fel ca alti jurnalisti romani, ei i-au ignorat fix pe vinovatii adevarati.

Emil Hossu-Longin si Marian Olaianos au comentat meciul pentru TVR. La final, cei doi au cazut de acord ca Romania mai are sanse mici de a se califica la Campionatul Mondial din Rusia. Asa ca, au sarit sa il intepe pe Cristoph Daum. Pentru cei doi comentatori, alegerea antrenorului german a fost o greseala, ei considerand ca echipa Romaniei trebuie antrenata de cineva care e implicat „sentimental”.

Ca sa fie clar, Hossu-Longin si Olaianos nu au acuzat jucatorii, pe care i-au considerat foarte buni. Nu au acuzat nici fotbalul romanesc, care este de o calitate incredibil de slaba. Nu i-au acuzat nici macar pe sefii fotbalului romanesc, care sunt niste incompetenti incredibili, sau pe hotii care au capusat echipele de fotbal din Romania. In mintile lor, vinovat a fost doar Daum, un antrenor care a fost adus ca sa faca bici dintr-unul din cei mai mari rahati fotbalistici existenti acum pe planeta aceasta.

Vocile lui Olaianos si Hossu-Longin nu sunt singurele care striga impotriva lui Daum. Acesta a fost atacat destul de dur de presa, inca din momentul in care a pus piciorul in tara noastra. Ovidiu Ioanitoaia, de exemplu, nu a spus nici macar un cuvant bun despre el. Chiar daca echipa nationala nu joaca nimic, iar rezultatele sale sunt slabe, neamtul nu merita, totusi, acest tratament. Nu il merita pentru ca nu e vina lui. El este, de fapt, chiar ultimul vinovat de situatia fotbalului romanesc.

Un antrenor bun poate aduce un plus important unei echipe. Nimeni nu neaga acest lucru. Insa, oricat de bun ai fi ca antrenor, nu poti sa faci minuni. In acest moment, fotbalul romanesc are nevoie de minuni. Doar asta il mai poate salva.

Antrenorul nu conteaza. Ca e Daum, Hagi sau Mourinho, nu conteaza. Pentru ca nimeni nu il poate transforma pe Keseru in Van Nistelrooy, ca acesta sa nu rateze din interiorul careului asa cum a ratat in acest meci. Nimeni nu-l poate transforma pe Pintilii in Lampard. Si cu siguranta Stanciu nu va ajunge niciodata macar la acelasi nivel la care este Eriksen acum. Indiferent cine o sa-i fie antrenor.

Daum nu e vinovat pentru asta. Pentru asta sunt vinovati cei care au distrus fotbalul romanesc. Pentru asta sunt vinovati sefii din fotbal care se opun cu tarie acelei reguli care cere ca echipele din Liga 1 sa aiba un anumit numar de jucatori tineri in primul 11.

Oricat ar urla Hossu-Longin si Olaianos, oricat s-ar plange Ioanitoaia, de vina pentru situatia fotbalului romanesc sunt oamenii despre care ei refuza sa vorbeasca, nu Daum. Becali, omul despre care jurnalistii lui Ioanitoaia refuza sa scrie de rau, este unul din acesti vinovati. Borcea, Copos, Sandu sau Dragomir sunt altii.

Ani intregi, fotbalul romanesc a fost condus de hoti si de prosti. La nationala au fost adusi antrenori pe sentimente, pe prietenii, pe pile. Ca asa au ajuns acolo diletanti precum Razvan Lucescu. Despre el Gazeta a scris doar de bine, ca era fiul lui Mircea Lucescu, iar fotbalul romanesc s-a afundat si mai mult in mocirla.

De cand a venit la FRF, Burleanu a avut o singura idee buna, cea cu prezenta obligatorie a tinerilor in teren. Iar presa l-a atacat pentru asta, mintind ca, cica, aceasta regula ar interzice dreptul la munca.

Nu, fratilor, nu! Regula aia nu interzice nimanui dreptul la munca. Pentru ca un fotbalist nu e platit doar ca sa joace un meci. E platit si sa se antreneze, sa participe la evenimentele echipei sale, etc. Nu trebuie sa fie titular neaparat, ca sa isi ia banii.

Dar fotbalul romanesc are nevoie ca tinerii sa joace. Are nevoie ca echipele de fotbal din Liga 1 sa investeasca si in centre de copii si juniori. Are nevoie ca hotii sa dispara din fotbalul nostru, sa il lase in pace, ca sa se poata reface.

Ce vreti voi, Ioanitoaia, Hossu-Longin sau Olaianos? Vreti sa vina Mircea Lucescu sau Reghecampf la nationala? De ce? Ca sa poata Anamaria Prodan sa dea lovituri dupa lovituri? Sau ca sa ii scrieti cate o oda pe zi lui nea Mircea? Nu asa salvati fotbalul romanesc!

Daum nu e vinovat! Si, daca salariul sau e de 50 de mii de euro pe luna, foarte bine. FRF e o organizatie privata, nu foloseste bani de la stat. Deci nu ia bani Daum de la mine sau de la voi. Lasati-l pe Daum in pace. Daca aveti ceva de spus, uitati-va intai la adevaratii vinovati. Asta daca aveti curaj, bineinteles. Ca ma indoiesc ca va indrazni sa vorbeasca vreunul dintre voi despre faptul ca Becali isi bate joc de fotbal, facand oferte pentru jucatorii adeversarelor fix inainte de meciurile directe, sau ca fotbalistii din Romania sunt mai interesati de imagine decat de fotbal.