Viorel Mazilu

Ce aveti de gand sa faceti cu clubul nostru, domnule Petrea?

Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti a ajuns intr-un nou scandal. In centrul sau se afla comandantul interimar, Cristian Petrea, care, in mai putin de jumatate de an, a reusit sa fie acuzat de doi subordonati ca nu ii lasa sa munceasca.

Viorel Mazilu, fost capitan al echipei noastre de handbal, e cel care a tinut sa atraga atentia asupra acestor abuzuri. Intr-un comunicat dat pentru ProSport, acesta a povestit lucruri foarte greu de inteles.

”Conform contractului pe care l-am semnat, trebuia să prind o calificare în cupele europene până în 2019. Pentru lotul pe care l-am avut în sezonul 2014-2015, ne-am fixat, drept obiectiv, ca echipa să nu retrogradeze, ulterior urmând să ne întărim şi să creştem ca performanţă sportivă. Proiectul făcut pe 5 ani a fost să renaştem handbalul. Am făcut toate transferurile posibile pentru sezonul 2015-2016, dar, cu o săptămână înainte de a începe campionatul, m-au anunţat că nu voi mai fi eu antrenorul principal (n.r. la vremea respectivă, Mazilu a fost schimbat cu Ovidiu Mihăilă, actualul antrenor). Explicaţia verbală primită atunci a fost aceea că am pierdut cu Dinamo în ultimul meci amical la 9 goluri diferenţă, noi jucând în acea partidă fără şase handbalişti. Dar ca să găsească un motiv, mi-au spus că nu acceptă niciodată să pierdem cu Dinamo. Clubul m-a dat afară doar verbal, pentru că nu mi-a dat nimic în scris, nu am semnat nimic. M-a trimis în altă parte, la copii şi la echipa de fete, să mă ocup de două proiecte pe care eu le propusesem. Mi-am dat acceptul, am strâns copiii, am strâns fetele, s-a pus treaba în mişcare.”

Mazilu a explicat si de unde crede el ca a inceput totul.

„Eu am fost chemat după incidentul cu antrenorul spaniol (n.r. Javier Cabanas la Steaua), eu tot le-am spus şefilor că ne-am făcut de râs. Mi-au găsit motiv, Cristian Petrea şi Iulică Ruican, cei cu care am stat de vorbă, mi-au spus ceva de genul: să nu mai dai atât din gură, că până la urmă eşti militar înainte de toate. Şi o să vezi tu ce înseamnă milităria. Eu am susţinut că, pentru mine, clubul Steaua reprezintă ceva mai presus decât orice şi nu am jucat pentru a fi militar. Au început cu ameninţări de genul că o să cazi de sus şi o să-ţi spargi capul, astfel că după ce am ieşit din birou, mi-am depus demisia din funcţia deţinută în cadrul Armatei. Nu am mai vrut să fiu angajatul lor în Armată, dar contractul sportiv de antrenor mergea mai departe.”

Viorel Mazilu avea grad de sergent inainte de a trece in rezerva.

„Fiind militar, nu puteam vorbi. Dar după demisie au început să se agite, <<stai că Mazilu vorbeşte>>. Şi sunt multe de spus, dar toate treptat.

După ce mi-au trimis notificarea asta (n.r. o notificare privind rezilierea contractului de antrenor al lui Mazilu), mi-am dat seama de următorul lucru: tu, clubul Steaua, eşti mai tare decât orice instanţă de judecată! Tu, ca instituţie publică, poţi să rupi un contract aşa că vrei tu? Mi s-a luat dreptul de la muncă, nu am avut nicio mustrare, niciun avertisment, absolut nimic. Am acceptat chiar şi îndeplinirea altor atribuţii decât cele pentru care aveam contract semnat şi în baza căruia eram plătit. În plus, am fost la dispoziţia Clubului zi de zi, nu am acceptat alte oferte de antrenorat şi am demarat proiecte incontestabile pentru clubul Steaua atât la juniori, cât şi la seniori, pentru care nu am fost plătit. Şi dintr-o dată s-au trezit că nu mai au nevoie de Mazilu, că nu mă place cineva. Notificarea semnată de Cristian Petrea, Iulică Ruican şi Florin Talpan este de toată batjocura. Ba spui că nu mi-aş fi îndeplinit obiectivul, ba că mi-aş fi îndeplinit obiectivul, dar mă zbăteam la retrogradare. Cel mai mult m-a deranjat că Steaua, instituţie bugetară, mare brand face abuzuri de neimaginat. Nu m-au chemat niciodată măcar să discutăm, să negociem, să-mi spună că nu mai putem colabora şi să găsim o soluţie să ne despărţim. Să poţi să schimbi aşa destinul unui om? Am 28 de ani petrecuţi la Steaua, am trei operaţii pentru clubul acesta, am nopţi pierdute, am stres, am câştigat cupe, campionate. Bun, nu îmi fac treaba din motivele lor, nu suntem pe aceeaşi lungime, dar să mi se spună că nu mă mai vor pentru asta, pentru asta, pentru ce ai făcut pentru clubul acesta, îţi mulţumim. Înţelegeam că au alte viziuni, totul era totul OK. Dar să procedeze abuziv? De ce? Pentru ei, un contract poate fi rupt oricând, chiar dacă e semnat la notar, înregistrat la Federaţie, etc.” – Viorel Mazilu

Cazul Mazilu este un nou Caz Talpan

Din pacate, intamplarea nu e singura de acest fel in care sa fie implicat Cristian Petrea. La finalul anului trecut, Florin Talpan a anuntat si el, intr-un comunicat de presa, ca nu poate sa isi desfasoare activitatea la Steaua, fiind impiedicat chiar de cel care e acum comandantul interimar al clubului.

Armata a reactionat atunci, trimitand Corpul de Control pentru a investiga situatia de la Steaua. Iar Corpul de Control si-a anuntat concluziile la sfarsitul lunii februarie. Doua dintre ele au fost ca:

  1. „S-a constatat, de asemenea, că, atât în demersurile de ordin juridic întreprinse până la acest moment în vederea valorificării mărcii, cât și cu privire la pașii de urmat în viitoarele termene ale proceselor în care este parte, Clubul a beneficiat și beneficiază de consilierea de specialitate a Direcţiei pentru relaţia cu Parlamentul şi asistenţă juridică, nefiind identificate situații de obstrucționare a activității juristului CSA în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, privind activitatea de reprezentare procesuală.”
  2. „În ceea ce privește declarațiile în mass media ale consilierului juridic al clubului, locotenent-colonel Florin-Costel Talpan, raportul reține faptul că acesta nu a fost mandatat să exprime pozițiile oficiale ale CSA Steaua sau MApN.”

Pe scurt, Corpul de Control a spus ca nu a gasit nimic in neregula la club, a considerat ca pe Talpan nu l-a obstructionat nimeni si nimic in indeplinirea activitatilor de serviciu si a decis in acelasi timp sa-i puna juristului pumnul in gura, pentru ca acesta sa nu mai vorbeasca.

Insa, chiar daca nu a vorbit Talpan, acum a vorbit Mazilu. Iar fostul handbalist a spus cam acelasi lucru pe care l-a spus si Talpan, si anume ca unele personaje din conducerea clubului comit abuz de putere si isi terorizeaza subalternii, pe care ii impiedica sa-si faca treaba.

Nu stim ce va urma. Daca e adevarat si comandantul Petrea a comis un abuz, atunci e posibil ca Viorel Mazilu sa dea clubul in judecata. La un eventual proces, s-ar intalni Talpan cu Mazilu, adica fix cei doi oameni care au avut de suferit in urma abuzurilor lui Petrea.

Situatia este greu de imaginat. Dar si greu de suportat. Si nu doar pentru angajatii CSA Steaua Bucuresti, ci si pentru suporterii stelisti, care sunt obligati sa vada cum anumite personaje le distrug clubul din interior.

Oare cei din conducerea armatei vor trimite acum un nou Corp de Control? Si, daca da, ce va descoperi acesta? Va ajunge din nou la concluzia ca Petrea a condus clubul excelent si ca vinovat este doar angajatul? Ar fi prea de tot.

Cristian Petrea nu trebuie sa ajunga comandant al CSA Steaua Bucuresti

Avand in palmares doua scandaluri in mai putin de sase luni, e destul de clar ca Cristian Petrea nu e facut sa fie comandant al clubului Steaua Bucuresti. Nu stim ce l-a recomandant ca sa fie numit comandant interimar in primul rand.

Pe la club, randunicile spun ca Petrea ar fi ajuns in pozitia de interimar doar pentru ca a fost apropiatul lui George Boroi, omul care i-a permis lui Becali sa se foloseasca gratis de imaginea Stelei si care s-a opus din toate puterile reactivarii sectiei de fotbal.

Intr-adevar, sectia de fotbal a Stelei a fost reactivata in mandatul lui Petrea. Insa miscarea asta pare a fi doar o lovitura de PR. Cristian Petrea era un necunoscut inainte de a aparea alaturi de Lacatus, la conferinta de presa unde a fost anuntata reactivarea sectiei de fotbal. Cu o imagine asa „saraca”, nimeni ar putea spera sa ajunga la conducerea unui club ca Steaua.

Si sa nu uitam ca domnul comandant Petrea inca nu a trimis catre UEFA notificarea in ceea ce priveste decizia din dosarul „numele Steaua Bucuresti”. Un om preocupat de binele clubului nostru ar fi trimis-o inca din prima zi. Si ar fi insistat la FRF si LPF ca aceste doua organizatii sa nu ii mai permita echipei lui Becali sa se foloseasca ilegal de numele Stelei.

Nu, Cristian Petrea nu trebuie sa ajunga comandant al CSA Steaua Bucuresti. Acea pozitie trebuie ocupata de un om care sa iubeasca Steaua, care sa stie ce inseamna acest club si, cel mai important, care sa respecte legile. Altfel, vom avea de-a face cu un nou Boroi si cu necazuri asemanatoare celor din 1998 si 2003.