frf fotbalul românesc naționala frf

FRF joaca telefonul fara fir, nu fotbal

Telefonul fara fir este unul din jocurile copilariei, de pe vremea cand nu existau tablete, telefoane inteligente sau internet. Nu stiu daca mai exista copii care sa-l joace astazi, insa stiu cu siguranta ca acest joc inca mai este jucat. Stand intre justitia din Romania si UEFA, FRF joaca telefonul fara fir si minte cu nerusinare.

Minciuna este elementul principal al acestui joc. In caz ca nu l-ati prins, regulile telefonului fara fir sunt urmatoarele:

  1. Jucatorii stau in linie sau in cerc.
  2. Primul jucator se gandeste la un cuvant si apoi il sopteste celui de-al doilea jucator.
  3. Al doilea jucator ii sopteste jucatorului alaturat cuvantul spus de primul jucator sau un cuvant total diferit. Si tot asa.
  4. La final, ultimul jucator spune cu voce tare cuvantul pe care l-a auzit.
  5. Nu exista castigator. Jocul se joaca pentru amuzament, cuvantul final fiind, de cele mai multe ori, total diferit de cuvantul cu care s-a inceput.

Nu am exagerat. Acesta este exact jocul pe care il joaca FRF. Ei stiu ca FC Fcsb nu are palmaresul Stelei. Nu numai ca stiu, dar au confirmat chiar ei faptul ca FC Fcsb are palmaresul doar din 2003.



„De mâine, FCSB va figura în registre. Va fi numele oficial al echipei fostă Steaua. Din păcate ăsta este adevărul, palmaresul va fi cel din 2003, pentru că pe certificatul de înregistrare a acestei firme apare 2003. Va lua palmaresul doar din 2003,a spus Emilian Hulubei, seful AFAN, in martie. Hulubei este membru al Comitetului Executiv al FRF si a votat pentru schimbarea denumirii FC Fcsbului.

Ziare.com a confirmat ieri ceea ce stiam deja. FRF le-a comunicat altceva decat adevarul celor de la UEFA. Nu e prima data si probabil ca nu o sa fie nici ultima. Pana la urma, aceasta federatie a dobandit personalitate juridica de abia in 2002. Pana atunci, a functionat ilegal. Si a facut acest lucru timp de 11 ani, pentru ca ea a aparut in 1991.


Povestea Federatiei Romane de Fotbal

Am petrecut foarte mult timp si am investit foarte multa cercetare pentru a va prezenta cuvintele urmatoare. Ele apartin unui articol aparut la data de 27 aprilie 2004, in Evenimentul Zilei. Articolul a fost scris de jurnalistul Catalin Antohe si, din pacate, o copie a sa nu mai poate fi gasita astazi pe internet. Insa Antohe ne spune in acest text povestea FRF-ului si ne arata cum aceasta organizatie si-a batut joc de fotbalul romanesc si de suporteri. Nu are rost sa ne mai lungim, lectura placuta:

„Timp de mai bine de 10 ani, fotbalul romanesc a fost condus si administrat de o asociatie precum cele ce se fac la scara blocului. Asociatia, denumita chiar “Asociatia FRF”, a fost infiintata, in 1991, de un grup de “ingineri” isteti, care au mirosit ca pot confisca in propriul folos fotbalul romanesc. La fel de bine puteau infiinta, cu 30 de semnaturi pe un tabel, “Asociatia Guvernul Romaniei” si sa ia locul guvernului, sau “Asociatia Ministerul de Interne” si sa comande politia. Dar au preferat fotbalul, pentru ca la asta se pricepeau mai bine. Urmare a scamatoriei executate, ei au reusit, pe parcursul anilor scursi de la Revolutie incoace, sa ruleze sume de ordinul zecilor de milioane de dolari, fara ca legea, in numele careia Mircea Sandu si acolitii sai pretind ca guverneaza fotbalul, sa-i fi atins vreodata. 

In luna aprilie a anului 1991, la Judecatoria Sectorului 1 a fost depusa cererea de inregistrare a Federatiei Romane de Fotbal, in vederea acordarii personalitatii juridice. La prima vedere a unei astfel de cereri, intrebarea care iti vine in minte este cea evidenta: Cum adica sa primeasca FRF personalitate juridica? N-o avea deja? Ba o avea, poate spune orice jurist din tara asta, era persoana juridica de drept public si asa au tinut-o si comunistii. Si atunci pentru ce-i mai trebuia alta? O privire mai atenta, si misterul se risipeste. Nu-i federatia aceea de-o credeam noi, ci doar o asociatie cu scop nelucrativ care tocmai asa se doreste a se numi: “Asociatia Federatia Romana de Fotbal”. 

Alaturat cererii un tabel cu 30 de membri, unii cu nume sonore (dintre care ii enumeram pe Mircea Sandu, Adalbert Kassai, Gino Iorgulescu, Florin Halagian, Grigore Sichitiu), dar si femei de serviciu ori dactilografe, constituiti “in vederea acordarii personalitatii juridice a asociatiei”. Scopul asocierii, dupa cum timpul a dovedit-o: asociatia – tabel “Federatia Romana de Fotbal” s-a substituit adevaratei federatii nationale de fotbal. 

Cinci motive pentru care “FRF – Mircea Sandu” nu exista in fata legii 

Multe dintre semnaturi sint executate de aceeasi mina 

Hotarirea de substituire fusese luata de o parte din membrii tabelului inca din luna februarie a anului 1991, in numele a ceea ce ei defineau drept nevoia de privatizare a FRF. Imposibila de altfel, din moment ce Legea speciala a sportului din 1929 (completata in 1933), in vigoare, spunea ca FRFA (denumirea completa este Federatia Romana de Fotbal Asociatie) era definita drept institutie de interes public. Ceea ce nu i-a impiedicat pe cei de mai sus sa-si vada de substituire. Procedind la o serie de ilegalitati nu doar uriase, ci evidente. 

Primul element: Legea prevede ca o persoana juridica nu se poate constitui decit cu acte AUTENTICE, adica originale si mai ales legalizate la notariat. NICIODATA Asociatia lui Mircea Sandu nu a produs dovada autenticitatii documentelor de constituire a “Asociatiei (contrafacerii) FRF”. Acesta este cel mai important aspect! Chiar si cel mai ignorant jurist din Romania poate confirma ca nici o asociatie sau fundatie, nici un SRL sau SA nu poate primi personalitate juridica fara acte autentice. 

Mai mult, atunci cind au fost in pericol de a fi nevoiti sa le arate in fata instantei, si-au luat talpasita, dupa cum vom arata mai departe. 

Al doilea element: Este suficient sa privim cu atentie tabelul pentru a remarca faptul ca multe dintre semnaturi sunt executate de aceeasi mina. Plastografie! La care s-ar putea adauga si acuza de inscriere in fals la Judecatorie. De altfel, falsul este si recunoscut: “Atunci era perioada in care sediul federatiei se muta din Vasile Conta in Poligrafiei. Am primit acordul verbal al tuturor, ei fiind ocupati”, a declarat, inca din 1997 “autorul” Mircea Mihail, responsabil cu probleme de protocol al Federatiei. 

Al treilea element: Antetul documentelor depuse la Judecatorie. Federatia Romana de Fotbal – Consiliul National pentru Educatie Fizica si Sport. Acesta din urma nu mai exista. Exista Ministerul Tineretului si Sportului. 

Al patrulea element: La dosarul de infiintare a asociatiei trebuie facuta dovada mijloacelor financiare proprii. Asociatia privata a lui Mircea Sandu le-a produs: cont la BCR – SMB (15,5 milioane lei) si la BRCE (2,5 milioane de dolari). Si aici frauda este evidenta. Conturile erau ale Federatiei Romane de Fotbal Asociatie, nicidecum ale asociatiei Federatia Romana de Fotbal a lui Mircea Sandu. FIFA nu putea vira cele 2,5 milioane de dolari pentru participarea la Campionatul Mondial de Fotbal din Italia unui tabel, ci adevaratei federatii. 

Asa ca ori Mircea Sandu si Marian Albu au indus in eroare instanta, sustinind ca asociatia-tabel ar detine sumele de mai sus ori au intocmit dosarul cu documente cu caracter de substituire. Aceasta deoarece Federatia Romana de Fotbal Asociatie (cea veche) avea personalitate juridica. 

De ce nu se putea infiinta o alta federatie 

Daca Mircea Sandu si acolitii sai ar fi vrut inregistrarea unei federatii, singura in drept sa gestioneze o ramura sportiva la nivel national, le lipseau cel putin 5 elemente: 

Personalitatea juridica pentru o federatie trebuia acordata la Tribunal, nu la Judecatorie. 

O federatie se constituie din mai multe asociatii, uniuni, cluburi, persoane juridice, nu fizice, ca in cazul asociatiei – tabel. 

Nu se putea constitui decit in urma dizolvarii adevaratei Federatii (FRFA) ceea ce nu s-a intimplat. 
Legile sportului stipuleaza expres ca nu poate fiinta decit o singura federatie nationala pentru fiecare disciplina sportiva. Or, vechea FRFA, cea substituita fraudulos, exista, exista si este recunoscuta de institutia judecatoreasca din Romania, sub numele cu care s-a si afiliat la FIFA in 1930 – Federatia Romana de Futbol Asociatie. 

O federatie nu se putea infiinta decit prin lege, fiind o institutie de drept public. 

Diferenta dintre asociatie si federatie 

Asociatia nu este acelasi lucru cu federatia. O asociatie, dupa cum ati putut remarca si mai sus, se realizeaza de catre particulari, persoane fizice. O federatie, in schimb, se poate constitui numai ca urmare a manifestarii vointei mai multor asociatii, fundatii, persoane juridice. 
Tocmai de aceea o federatie a fost recunoscuta dintotdeauna drept o institutie de drept public (precum presedintia, guvernul, ministerele, organele locale, misiunile diplomatice), nicidecum privat, precum asociatiile, societatile comerciale cu capital privat, partidele sau organizatiile cooperatiste. 

SRL-ul lui Mircea Sandu nu figura in Registrul special al persoanelor juridice 

FRF nu a fost inregistrata la judecatorie 

Conducerea “Federatiei – tabel” sustine ca s-a infiintat in 1991 in temeiul unei legi din 1924 (Legea 21, pentru persoanele juridice – asociatiuni si fondatiuni). Pina aici totul ar parea a fi in ordine, legea in cauza fiind in vigoare la acea data (a fost abrogata abia dupa noua ani, in anul 2000). Lege care prevede ca “asociatiunile si fondatiunile fara scop lucrativ, create si organizate de particulari (n.r. – cazul Asociatiei – tabel FRF) nu pot dobindi personalitate juridica decit in conditiunile legii de fata”. Aceeasi lege spune insa ca asociatiile precum FRF – scara blocului nu exista pina cind nu sint inscrise intr-un registru special, tinut la tribunalele pe raza carora se afla asociatia: “Persoana juridica va avea fiinta numai de la data inscrierii deciziunii de recunoastere ramasa definitiva, in registrul special care va fi tinut in acest scop la grefa fiecarui tribunal civil”. Daca ne orientam pe harta Capitalei, putem lesne observa ca sediul de atunci al Asociatiei FRF se afla pe raza sectorului 2. 
Acolo, la Judecatoria Sectorului 2, trebuia gasita inregistrarea asociatiei lui Mircea Sandu. Nici vorba de asa ceva: “Se certifica de noi, Biroul persoanelor juridice Judecatoria Sector 2 Bucuresti ca Federatia Romana de Fotbal, cu sediul in Str. Vasile Conta nr. 16, sector 2, Bucuresti, nu este inscrisa in Registrul special al persoanelor juridice de la grefa Judecatoriei sector 2”. Revenind la cele de mai sus, rezulta ca persoana juridica Asociatia FRF nu a existat. Nefiind inregistrata, ea nu putea functiona, pentru ca in fata legii prin care sustine ca s-a nascut ea nu a existat niciodata. 

“FRF – tabel” a dobindit personalitate juridica abia in 2002 

La data de 22 ianuarie 2002, “autonumita” Federatia Romana de Fotbal a solicitat Tribunalului Bucuresti admiterea cererii de acordare a personalitatii juridice, urmata de inscrierea in Registrul Federatiilor. 

Instanta constata ca sint indeplinite prevederile articolului 6 din OG 26/2000: “In vederea dobindirii personalitatii juridice, asociatii incheie …”. 

Este limpede ca dobindesti personalitate numai atunci cind nu o ai, cind o doresti, cind tinjesti dupa ea. 

Pentru ca, daca ar fi avut personalitate juridica, fie ca era federatie, fie asociatie, isi pastra personalitatea, dar i se aplicau prevederile noii ordonante (asa cum se prevede expres in art. 83 si 84 din OG 26/2000). „


FRF este FC Fcsb

Articolul lui Antohe arata ca FRF si FC Fcsb au fost infiintate la fel, au functionat la fel si incalcat legile la fel.

  1. FRF-ul lui Sandu s-a substituit adevaratei federatii, in timp ce FC Fcsb i-a furat locul Stelei in prima liga.
  2. Ambele au comis ilegalitati uriase, producand paguba statului roman.
  3. Niciuna din ele nu a aratat vreodata macar vreun act care sa le dea dreptate.

E asadar usor de inteles de ce FRF i-a permis atat de multe acestei echipe. O federatie care functiona corect probabil ca nu ar fi lasat niciodata o echipa sa fure locul alteia. Si e interesat de vazut daca UEFA si FIFA stiau despre aceste schimbari.

Cel mai probabil, nu stiau. E greu de crezut ca Sandu s-a dus sa le spuna despre aceste nereguli sau ca Burleanu a simtit vreodata nevoia de a recunoaste greselile. Iar acest precedent le da curajul sa incerce din nou sa minta.

In loc sa faca fotbal, FRF se joaca de-a telefonul fara fir. Probabil ca ei cred ca vor castiga. Inca nu au aflat ca acest joc nu are castigator. Dar s-ar putea sa aiba pierzatori. Cel putin speram sa aiba. Ar fi un foarte mare pacat ca acesti hoti sa scape nepedepsiti.