numele Steaua Bucuresti

De ce nu are FC Fcsb voie sa foloseasca numele Steaua

Desi au trecut 8 luni de la decizia care a obligat FC Fcsb sa nu mai foloseasca numele Steaua, foarte multi suporteri inca nu inteleg ce inseamna aceasta. Din cauza lipsei de informatii dar si a minciunilor din presa, romanii au ajuns sa nu mai aiba deloc incredere in justitie si, cel mai rau, sa ofere propriile lor interpretari in ceea ce priveste aceasta decizie.

Prin acest articol, voi incerca sa explic odata si pentru totdeauna ce a insemnat pentru FC Fcsb pierderea acestui proces. Pe scurt, prin hotararea data in decembrie 2016, judecatorii au spus foarte clar ca FC Fcsb nu e Steaua.

Transavia vs. Transavia

Suporterii FC Fcsb-ului nu sunt de acord cu ceea ce am zis mai sus. Ei considera ca numele unei echipe nu inseamna nimic si ca decizia din acel dosar a fost un abuz, explicand ca nu e normal ca un judecator sa ii acorde unei entitati exclusivitate pentru folosirea unui nume.

Si aici e marea problema. Judecatorii nu au hotarat ca doar CSA Steaua Bucuresti are voie sa foloseasca numele „Steaua”  si „Steaua Bucuresti”. Judecatorii au hotarat ca FC Fcsb nu are voie sa foloseasca numele Steaua sau Steaua Bucuresti, pentru ca exista riscul ca echipa lui Becali sa fie confundata cu Steaua Bucuresti, echipa care a castigat CCE in 1986.

Pentru a intelege mai bine aceasta decizie, va voi prezenta doua companii care poarta exact acelasi nume: Transavia. Prima este Transavia pe care o cunoastem cu totii, o companie romaneasca care se ocupa cu procesarea, distributia si chiar exportul carnii de pasare. A doua Transavia este o companie aeriana fondata in 1965. Ambele sunt companii de succes, care se mandresc cu numele si marcile lor. Website-urile lor sunt denumite la fel, singura diferenta dintre ele fiind domeniile. Unul este .ro, celalalt este .com.

transavia

Cum probabil ca intuiti deja, faptul ca cele doua companii au acelasi nume este o problema. Poate nu una mare, peste care cele doua sa nu poata trece, dar este. Pe Google, de exemplu, Transavia romaneasca este de abia al patrulea rezultat, pentru o cautare dupa acest nume. Primele trei pozitii sunt ocupate de compania aeriana. In ceea ce priveste marketingul online, pentru compania romaneasca este o problema faptul ca nu apare prima in topul rezultatelor cautarii. Dar si compania aviatica sufera, deoarece poate pierde trafic in favoarea companiei romanesti.

Si s-ar putea ca unii sa spuna ca acest exemplu nu conteaza, pentru ca cele doua companii fac parte din industrii diferite. Acestora as vrea sa le prezint o a treia companie Transavia. E vorba de o companie de turism, din Kazahstan, care are ca poza de profil pe Facebook chiar un avion. Nimeni nu poate nega faptul ca un individ poate confunda compania aeriana cu agentia de turism, cele doua oferind servicii similare. Si aici e o problema si mai mare decat pierderea primului loc in cautarile de pe Google.transavia

Insa, in ciuda acestor probleme, cele trei companii nu s-au dat in judecata una pe cealalta. De ce? Raspunsul este simplu: desi folosesc acelasi nume, niciuna nu pretinde ca e cealalta.

FC Fcsb nu e Steaua, nu are voie sa foloseasca numele Steaua si nu are voie sa pretinda ca e Steaua

Decizia Curtii de Apel spune ca:

„Interzice pârâtei SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA să folosească fără consimţământul reclamantei semnele”Steaua”, „Steaua Bucureşti”sau a unor semne similare în activitatea comercială, inclusiv în cuprinsul denumirii comerciale şi în special în competiţiile sportive, pe documente, pe bilete de acces, pentru publicitate sub orice formă, în înscrierile în asociaţiile şi federaţiile sportive.”

In motivarea deciziei, judecatorii au explicat ca:

“Partile desfasoara servicii in parte identice si similare in sfera activitatii, parata revendicandu-si in materialele de promovare si pe site-ul propriu palmaresul reclamantului si pretinde fata de public a fi continuator a acestuia, utilizeaza pentru a da identitate si distinctivitate echipei sportive culorile specifice marcilor reclamantului, riscul de confuzie pentru consumator fiind astfel demonstrat.”

Asadar problema nu era faptul ca FC Fcsb purta numele „FC Steaua Bucuresti”, ci faptul ca acest club pretindea ca e Steaua. Daca Becali ii spunea echipei sale Fotbal Club Steaua Bucuresti, dar explica foarte clar ca e doar un club infiintat in 2003, care nu are nicio legatura cu Steaua Bucuresti, care nu a castigat CCE in 1986, niciun judecator din lume nu l-ar fi obligat sa schimbe numele.

numele Steaua

CSA Steaua Bucuresti nu este singura entitate care poate folosi numele Steaua. Multe alte echipe romanesti au acest nume. AS Steaua Noua Generatie, CS Cautis Steaua Sudului sau Young Steaua Alexandria sunt doar cateva dintre aceste echipe. Insa ele nu trebuie sa isi schimbe numele, deoarece niciuna nu pretinde ca a castigat CCE in 1986.

Intotdeauna vor exista echipe cu numele Steaua. Chiar iubitorii Stelei vor infiinta astfel de echipe, pentru a arata ca iubesc Steaua. Insa o singura echipa e Steaua Bucuresti, o singura echipa a castigat Cupa Campionilor Europeni in 1986. Acea echipa este CSA Steaua Bucuresti.