fotbal club sporting becali fc fcsb

Procesul prin care FC Fcsb pierde, chiar daca castiga

„FC FCSB inseamna Fotbal Club Steaua Bucuresti”. Am auzit foarte des aceste cuvinte, mai ales in 2017 si mai ales de cand pe scena fotbalului romanesc a aparut o noua echipa, Fotbal Club Fcsb. Dar ele sunt mincinoase, iar locotenent-colonelul Florin Talpan, printr-o miscare de geniu, va demonstra acest lucru in curand, odata si pentru totdeauna.

Talpan si Steaua au castigat la sfarsitul lui 2016 un proces prin care i-au dat sah-mat lui Becali si echipei sale. Dupa ce i-au interzis sa mai foloseasca marca Steaua, i-au interzis sa foloseasca si numele. Talpan ar fi putut sa se opreasca acolo. Si probabil ca ar fi facut-o, daca Becali nu ar fi continuat sa-si bata joc de Steaua, mintind suporterii ca „FCSB inseamna FC Steaua Bucuresti”. Asa ca, locotenent-colonelul stelist a pornit un nou proces, unul in care cerea si schimbarea numelui „Fcsb”.

Am numit acest proces o mutare de geniu si asa si e. Prin el, Talpan il va obliga pe Becali sa recunoasca FCSB nu inseamna FC Steaua Bucuresti si ca totul e doar o minciuna.


Ce inseamna procesul pentru numele FC Fcsb?

Pentru a intelege de ce a pornit Talpan acest proces, trebuie sa ne uitam la decizia din dosarul numele Steaua. Acea decizie spune foarte clar:

“Interzice pârâtei SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA să folosească fără consimţământul reclamantei semnele”Steaua”, “Steaua Bucureşti”sau a unor semne similare în activitatea comercială, inclusiv în cuprinsul denumirii comerciale şi în special în competiţiile sportive, pe documente, pe bilete de acces, pentru publicitate sub orice formă, în înscrierile în asociaţiile şi federaţiile sportive.”

Pentru ca Becali si ceilalti oficiali ai FC Fcsb au urlat tot anul ca „FCSB inseamna Steaua Bucuresti”, numele format din cele patru consoane se inscrie la partea deciziei care vorbeste despre semne similare. Pentru ca a incalcat legea si pentru ca a folosit ilegal numele Stelei atatia ani, Becali si FC Fcsb au interdictie pentru a-l mai folosi. De fapt, FC Fcsb nu are voie sa pretinda ca e Steaua Bucuresti.

Clubul lui Becali nu numai ca nu are voie sa foloseasca numele „Fcsb”, dar nici alte nume, precum FC Fosta Steaua Bucuresti, FC Fostul Club Steaua Bucuresti sau chiar FC Fosta Castigatoare a Cupei Campionilor Europeni din 1986. Daca vi se pare o decizie extrema, sa stiti ca nu e. Asa cum ma mai precizat pana acum, scopul procesului nu a fost de a interzice unei companii sa mai foloseasca un cuvant, ci de a-i interzice unei entitati sa se mai foloseasca ilegal de identitatea altei identitati.

In momentul de fata, Fotbal Club Fcsb nu are voie sa comercializeze produse cu numele, marca sau istoria Stelei. Asta inseamna ca clubul lui Becali nu mai poate vinde nici macar tricouri steliste cu numele lui Hagi, din moment ce Hagi a jucat la Steaua, niciodata la FC Fcsb, sau cani cu Cupa Campionilor Europeni din 1986. Pentru ca FC Fcsb nu este Steaua.

Talpan a pornit procesul pentru numele FC Fcsb tocmai pentru a proteja Steaua in continuare. Cand acesta va lua sfarsit, indiferent de rezultat, niciun oficial de-al FC Fcsb nu va mai putea spune ca „FCSB inseamna FC Steaua Bucuresti”.



fotbal club sporting becali fc fcsb

Pentru prima data, FC Fcsb s-ar putea sa castige un proces. Dar tot va pierde.

O sa sune amuzant, dar Becali chiar s-a pregatit pentru acest proces. Acesta a inregistrat mai multe marci si nume, printre care „Fotbal Club Sporting Bucuresti” si chiar si „Fotbal Club Sporting Becali”. De ce a facut-o? Cel mai bine e sa ascultam chiar explicatia lui:

fotbal club sporting becali fc fcsb„Nu a fost vorba niciodată ca Steaua să se numească Fotbal Club Sporting Becali. Am rezervat mai multe nume pentru a justifica FCSB. De ce? Pentru că cei de la CSA a înregistrat sigla cu FCSB. Atunci noi am rezervat mai multe nume pentru a demonstra că FCSB poate însemna nu doar Fotbal Club Steaua Bucureşti. Ei au contestat FCSB că înseamnă Fotbal Club Steaua Bucureşti. Eu nu trădez suporterii! Cât timp ei nu mă trădează, echipa va fi FCSB, nu Becali. De ce? Pentru că suporterii nu vor asta. Cât de curând va fi Steaua Bucureşti la Înalta Curte şi cu asta basta”, a spus Becali.

Timpul a trecut, Inalta Curte nu i-a dat dreptate, Fotbal Club Fcsb nu a primit dreptul de a se numi Steaua. Suporterii lui, insa, au ignorat acest lucru. E normal. Oile au alte preocupari. Pentru ele, Fotbal Club Fcsb e un nume cat se poate de normal, si ar fi chiar incantate daca echipa s-ar numi FCS Becali. Poate ca asa se va si numi echipa, din 2018.

Strategia lui Becali, de a inregistra cele doua nume si marci mentionate mai sus, l-au ajutat sa castige prima faza a procesului pentru numele FC Fcsb.

fotbal club sporting becali fc fcsb

Decizia nu e definitiva. Procesul va continua la Curtea de Apel, unde Talpan are toate sansele sa castige. Nu e greu sa demonstrezi ca cei de la FC Fcsb inca pretind ca sunt Steaua. E destul sa te uiti, de exemplu, pe pagina lor de Facebook. Si, daca asta nu e destul, poti deschide televizorul pe orice post de sport unde sunt invitati oficialii acestei echipe. Insa exista o sansa ca judecatorii sa-i dea castig de cauza si lui Becali, dar doar daca acesta va reusi sa demonstreze ca Fotbal Club Fcsb inseamna, de fapt, Fotbal Club Fotbal Club Sporting Bucuresti, Fotbal Club Fotbal Club Sporting Becali sau nimic mai mult decat Fotbal Club Fcsb, cu cuvantul format din cele 4 consoane fiind doar un cuvant inventat, nu un acronim.

Indiferent de decizie, Steaua va castiga iar Fcsb va pierde. Nu exclus ca, in 2018, federatia sa fie nevoita sa ii ceara Comitetului Executiv sa aprobe o noua schimbare ilegala de nume, iar pe scena fotbalului romanesc sa apara o noua echipa, Fotbal Club Sporting Becali. Sau poate Fotbal Club Fotbal Club Sporting Becali, din moment ce oilor pare sa le placa aceasta constructie lenesa si fara sens.

Oare cati oameni vor mai crede ca Fotbal Club Sporting Becali a castigat Cupa Campionilor Europeni in 1986?!