palmaresul stelei bucurești gabi balint steaua campion

Gabi Balint: „Nu pot sa ma identific cu echipa lui Gigi.”

Cu totii stim cine e Gabi Balint. A fost un foarte mare fotbalist, este un si mai mare stelist, un om inteligent si, cel mai important, un om cu caracter foarte frumos. Pe Balint nu-l poate acuza nimeni ca e in cautare de cearta, ca incearca sa-si faca imagine, ca vrea sa faca un ban rapid, sa fure, sa se razbune, sa creeze intrigi, etc. De aceea, atunci cand aceasta mare legenda stelista vorbeste, toti cei care sustin ca iubesc Steaua ar trebui sa asculte.

Recent, intr-un interviu pentru site-ul Pariurix.com, fostul nostru mare fotbalist a spus urmatoarele:

Steaua e aceea în care am jucat eu. La un monent dat, am fost undeva între, dar am făcut rău, pentru că mi-am atras toți suporterii împotrivă, și de la unii, și de la alții. Steaua mea e echipa la care am jucat eu, în anii 80-90. Asta e Steaua cu care mă identific. (…)

De-asta, într-un fel, mă îndrept spre echipa Armatei, pentru că sunt Lăcătuș și Iovan acolo. Dacă nu erau ei, dacă nu vedeam că foștii mei colegi se îndreaptă cu nostalgie, cu drag, spre echipa asta, poate că stăteam în banca mea, nu mă interesa. Ziceam: „Asta e, Armata și-a făcut o echipă”. Dar sunt oamenii mei acolo, oamenii cu care am făcut atâtea pe teren. N-am nimic cu FCSB, dar nu pot să mă identific cu această echipă. (…)

De ce a trebuit să separi suporterii? De ce nu te-ai înţeles cu armata dinainte? Sunt milioane de fani în spate, care ţin la istorie, la trofeele câştigate. Nu poţi să-ţi baţi joc! Eu de asta m-am supărat şi am vorbit de multe ori contra lor. Pentru că nu-i normal! Mi-au zis unii că am uitat de unde am plecat, dar cum să mă identific eu cu echipa lui Gigi? Nu pot să mă identific cu echipa asta.





Cuvintele sale sunt dure, dar adevarate si cu foarte mult bun simt. Va recomand sa cititi intreg interviul. Noi am ales doar aceste pasaje, pentru a le discuta.

Ceea ce spune Gabi Balint mai sus e foarte important. Becali sustine ca echipa lui e Steaua, ca echipa lui a realizat performantele Stelei, dar in acelasi timp face tot ce ii sta in putere pentru a jigni si murdari trecutul nostru glorios. Nu ma refer aici la faptul ca habar nu are cine a marcat la Sevilla. E si asta un aspect important, dar mai putin relevant in discutia asta.

Prin comportamentul sau fata de Gabi Balint si ceilalti fosti mari stelisti, chiar si Duckadam, pe care il trateaza ca pe un servitor, Becali demonstreaza ca nu da doi bani pe Steaua. El nu da doi bani pe trecutul si pe palmaresul Stelei. Daca acestea nu i-ar aduce niciun castig, probabil ca nici nu l-ar interesa. Pentru el, tot ce conteaza e castigul. Din acest motiv isi permite sa jigneasca oameni care chiar au realizat ceva pentru Steaua.

Cum bine a observat si Gabi Balint, Gigi Becali a avut posibilitatea de a evita acest scandal. Chiar daca era contrar dorintei fanilor, fosta conducere a CSA Steaua, adica colonelul Boroi, a cautat cu disperare sa ajunga la o intelegere cu Becali. Daca legile le-ar fi permis, probabil ca i-ar fi dat voie sa foloseasca marca si numele fara sa ceara ceva in schimb. Din fericire, legile tarii nu permit asta.

Insa Becali tot ar fi putut sa rezolve problema. Putea sa inchirieze marca Steaua pentru putin peste 3 milioane de euro pe an. Daca facea asta, echipa lui era Steaua, avea palmaresul ei, avea marca, avea numele, avea si suporterii.proalpin.ro
Sau macar ar fi avut mai multi suporteri decat are acum. Ieri, echipa lui a jucat cu Timisoara, pe un stadion aproape gol. Unii si-ar fi pus niste intrebari si si-ar fi facut griji. Dar nu Becali, pentru ca pe el nu il intereseaza suporterii, asa cum bine a spus si Gabi Balint.

Cati oameni se mai identifica azi cu echipa lui Becali? Foarte putini. Gabi Balint nu e singurul care se uita la FC Fcsb si care nu reuseste sa vada nici macar cea mai mica urma din Steaua in ea. Echipa lui Becali e o echipa urata, plina de oameni dubiosi, jucatori aroganti, fara valoare si cu comportamente rusinoase, iar rezultatele sale sunt mediocre in cel mai bun caz. Pe vremuri, Steaua nu se mandrea ca a cazut in grupe cu adversare usoare, asa cum face FC Fcsb azi. Pe vremuri, Steaua era un exemplu pentru toti. Steaua insemna si inseamna performanta, putere de lupta, ambitie, nu rezultate mediocre si „banutul la buzunar”. Cu „banutul la buzunar” nu se poate identifica nimeni. Si nimeni nu vrea sa se identifice cu asa ceva.

Asa cum am mai spus si intr-un articol anterior. FC Fcsb vrea sa fie Steaua, dar nu poate. Iar oamenii observa acest lucru. Suporterii observa acest lucru. Acesta este motivul pentru care o echipa din Liga a IV-a are la meciurile programate de la ora 14.00, in timpul saptamanii, mai multi spectatori la stadion decat o echipa din Liga I, care joaca sambata seara.

Multumim, Gabi Balint, pentru ca ai ramas alaturi de Steaua si de stelisti!