GINO IORGULESCU

Preocuparile lui Gino

Proaspat reales in functia de sef al Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu a tinut sa anunte cateva dintre prioritatile sale. Astfel, el a lasat sa se inteleaga ca isi doreste si sa rezolve conflictele legate de branduri.

„Ne preocupă de mai mult timp o altă problemă. Am făcut un proiect de lege în care brandurile ar urma să aparţină de municipalităţi, exact ca-n Italia. Când cineva pleacă de la o echipă, brandul revine la municipalitate sau judeţ. În acest fel nu vor mai exista probleme”, a declarat Gino Iorgulescu, intr-o conferinta de presa.

Foarte frumos si foarte bine, numai ca problema e pusa prost. Da, e foarte important ca brandurile sportive din Romania sa fie protejate, dar ce ar fi sa le protejam si inainte ca ele sa fie furate si in timp ce sunt folosite abuziv de niste hoti, nu doar dupa ce societatile hotilor dau faliment? Asta e o intrebare la care Gino ar trebui sa raspunda chiar acum. Pentru ca Liga sa profesionista arata exact ca una de amatori, cu nume care par inventate, cu steme desenate in paint si, evident, cu echipe cu identitati nesigure.

Si nu, nu e doar vorba de FC Fcsb. ASU Poli e Poli Timisoara? Dinamoul lui Negoita este Dinamo Bucuresti? O Liga cu adevarat profesionista ar verifica aceste lucruri, inainte ca sa primeasca tot felul de dubiosi in prima divizie a fotbalului romanesc.

Dar, in Romania, asta nu a contat pana acum. Nu a contat ca Becali nu detinea numele si marca Steaua, atunci cand si-a inscris echipa direct in Liga 1. Nu conteaza ca nici Negoita nu detine marca Dinamo. Dar atunci cum joaca aceste echipe in prima liga? Cum au ajuns ele aici, din moment ce nu sunt Steaua, Dinamo, Poli Timisoara, Rapid, Craiova, Universitatea Cluj, Petrolul sau ce alta echipa a mai avut probleme cu identitatea in ultimii ani.



Cam multe echipe au avut aceasta problema, Gino. Prea multe, daca ne intrebi pe noi, fanii. Iar noi am vrea sa stim cum de s-a putut face asa ceva. Singuri, cu siguranta nu au facut-o. I-au ajutat Federatia si Liga? Si, daca nu i-au ajutat, cat de incompetenti sunt cei care conduc aceste doua entitati, de au fost pacaliti de absolut toata lumea?!

In fotbalul romanesc de dupa revolutie, atat Federatia cat si Liga au avut doar DOI presedinti. Cate doi in aproape trei decenii. Mitica Dragomir si Gino Iorgulescu la LPF, si Sandu si Burleanu la FRF. Sandu si Dragomir au fost alesi si realesi fara oprire, desi fotbalul nostru se ducea tot mai jos. Acum se-ntampla la fel cu Gino. Si e posibil ca si Burleanu sa fie reales. S-a imbunatatit ceva in fotbalul romanesc, in ultimii 5 ani? Nu. Si atunci?

Singura explicatie este hotia. Nu ca ar fura Gino sau Burleanu. E posibil sa o faca, nu putem spune cu siguranta. Ei sunt, oricum, doar niste papusi. Sunt alesi de cluburi, adica fix de catre acele entitati care trec acum prin crize de identitate, care sunt finantate din surse dubioase, care incep un campionat dar se desfiinteaza dupa trei etape.

Din toate aceste evenimente, putem trage o singura concluzie: Fotbalul romanesc are zilele numarate. Atat timp cat oamenii ca Gino sunt preocupati doar de ceea ce se poate/va intampla dupa moarte, e evident ca moartea fotbalului romanesc este inevitabila.