steaua bucuresti promovare Steaua amical cantonament

Pentru a promova, Steaua trebuie sa lupte pe mai multe fronturi

Steaua a jucat intotdeauna meciuri mai grele decat cele ale altor echipe, deoarece adversarele intalnite au dat de fiecare data totul pe teren, stiind ca lupta impotriva celei mai mari echipe din Romania. Totusi, la inceputul acestui sezon, probabil ca putini s-au gandit ca situatia va fi la fel ca in alti ani. Insa, este. Pentru a promova, jucatorii Stelei vor trebui sa se intreaca pe sine la fiecare meci, sa dea 110% si sa nu piarda absolut niciun punct. Din cauza fortelor externe implicate in lupta pentru promovare, orice incurcatura, indiferent cat de mica, ne-ar putea fi fatala.

Incalcarea grava de regulament despre care nimeni nu mai vorbeste

La inceputul acestei saptamani, presa sportiva din tara anunta ca Academia Rapid incalcat regulamentul, folosind un jucator care nu avea drept de joc, in cel putin doua meciuri din acest sezon. Spun cel putin doua meciuri, pentru ca nu e sigur daca Muscalu a mai fost folosit si in alte partide sau nu. Totusi, exista dovezi care il plaseaza pe mijlocasul Academiei in teren, in doua meciuri din acest sezon. Deoarece nu a reusit sa-l inregistreze la timp, Academia nu avea voie sa il foloseasca. Dar l-a folosit, in ciuda faptului ca stiau ce cere regulamentul.

In mod normal, Academia ar trebui sa piarda cele doua meciuri la masa verde. Asa spun regulile fotbalului romanesc. Totusi, desi au trecut 4 zile de la publicarea stirii si mult mai multe zile de la incalcarea regulamentului, incalcare de care cei de la AMFB nu erau straini, nimeni nu a luat nicio masura. Mai mult, AMFB-ul se face ca ploua, refuzand sa emita macar un comunicat in care sa anunte ca analizeaza situatia.

Nimeni nu spune ca Academia nu ar fi reusit sa invinga in acele meciuri, fara Muscalu. Dar asta conteaza mai putin. Odata ce ai incalcat regulamentul, trebuie sa platesti. Iar aceasta incalcare a regulamentului afecteaza toate echipele din liga, nu doar pe a noastra, chiar daca Steaua duce o lupta directa cu Academia, pentru promovare. Cel putin doua echipe au pierdut nemeritat cate 3 puncte. Altele ar putea sa fie mult mai sus in clasament. Insa nimeni nu spune nimic. Situatia e asemanatoare cu cea din Liga 1, unde toate echipele au acceptat incalcarile repetate de regulament ale celor de la FC Fcsb, fara sa spuna nimic.

Se pare ca tacerea e de aur in fotbalul romanesc.


E un meci cu Steaua mai important decat promovarea?

O alta situatie ciudata a avut loc ieri, in meciul Stelei cu Progresul Spartac II, meci castigat de baietii nostri cu 3-0. Progresul Spartac II este satelitul echipei cu acelasi nume, care joaca in Seria 2, a Ligii a III-a. Acolo, echipa bucuresteana se bate pentru promovare, ocupand in acest moment chiar primul loc. Cu toate acestea, a decis sa isi trimita cativa jucatori la un meci de Liga a IV-a. Nu a mai contat ca acestia s-ar fi putut accidenta. Tot ce a contat a fost faptul ca au intalnit Steaua.

Cristi Scutariu a scris ieri, intr-un articol de pe blogul personal,  ca Progresul Spartac II ar fi avut prime de 150 de euro pentru a incurca Steaua. Stirea nu e neaparat o noutate. Inca de la inceputul sezonului au existat zvonuri cum ca adversarele Stelei sunt motivare. Si chiar Becali, cel care e suspectat ca ar oferi aceste prime, a spus acum aproape un an ca Steaua „nu va promova, nu ii voi lasa eu”.

Ultima data cand m-am uitat, premierea era mita

Stim cu totii scandalul „Valiza”, in urma caruia Becali a facut puscarie, pentru ca a incercat sa dea mita. Acesta a sustinut atunci ca cei 1,7 milioane euro pe care dorea sa ii ofere celor de la U Cluj erau un premiu de performanta, nu mita. Insa justitia nu a vazut lucrurile la fel. Si pe buna dreptate. Cand joci intr-o competitie cu alte 15 echipe, toate acele 15 echipe iti sunt adversare, in absolut toate fazele competitie. A-i oferi unei echipe o „prima”, pentru a juca mai dur cu o alta echipa, e ilegal. De ce? Pentru ca aceeasi echipa poate juca in etapa urmatoare chiar impotriva ta. Cine poate dovedi ca banii oferiti nu sunt, de fapt, o mita pentru ca adversarul sa se dea la o parte in meciul direct?

Echipele de fotbal ar trebui sa se ocupe cu fotbalul, nu cu finantarea. 

Alte voci ne spun ca Metaloglobus, alta adversara pe care Steaua o va intalni in acest sezon, va fi si ea motivata in meciul cu noi. Unii spun chiar ca echipa e detinuta sau controlata chiar de Gigi Becali. Presa de sport a scris in aceasta primavara ca finantatorul din umbra al FC Fcsb a cumparat Metaloglobus, pentru a putea muta acolo jucatorii echipei de Liga 1 si pentru a-si apara afacerea, in cazul in care ar primi o decizie nefavorabila in procesul prin care Steaua ii cere sa plateasca 37 milioane euro pentru folosirea fara drept a marcii si numelui.

Asadar, in ciuda faptului ca vorbim despre Liga a IV-a, sezonul acesta va fi cu siguranta unul foarte interesant.


FRF si AMFB, aceeasi mizerie

Nu in ultimul rand, pentru a promova, Steaua va trebui sa lupte un pic si cu conducerea fotbalului romanesc. Aceasta a dovedit deja ca nu-si doreste ca Steaua sa se intoarca in Liga 1, prin comentariile fara sens facute de multi din membrii sai. Si nu trebuie sa uitam de tratamentul preferential pe care l-au primit anumite echipe.

Nu vorbim aici doar despre refuzul de a discuta despre faptul ca Academia Rapid a incalcat regulamentele in mai multe meciuri. Mult mai importante sunt primirea echipei CS Universitatea Craiova direct in Liga a II-a sau chiar inscrierea satelitilor echipelor de Liga 1 direct in Liga a III-a. Prin toate hotararile sale, FRF a demonstrat ca ar fi gata sa accepte in ligile superioare aproape orice alta echipa, mai putin Steaua. Pentru Steaua Bucuresti nu exista loc nici in Liga 1, nici in Liga a II-a si nici in Liga a III-a. Si sa nu uitam ce scandal au facut unii cand echipa noastra s-a inscris in Liga a IV-a, desi regulamentul ii permite. Au cerut ca ea sa fie inscrisa neaparat in Liga a V-a, doar pentru a o tine cat mai departe de Liga 1.

Ce ne-a aratat Steaua in acest sezon? Ne-a aratat ca are o echipa buna, cu multi jucatori de calitate. Din punct de vedere financiar, clubul nostru este mult mai stabil chiar decat multe echipe din Liga 1. Iar asta e foarte important, deoarece din Liga a II-a si Liga a III-a s-au retras deja destule echipe chiar in acest sezon. (Dar pentru Steaua nu este loc. Nu e ironic?!) Mai mult, Steaua umple stadioanele la fiecare meci. Data fiind situatia fotbalului romanesc din acest moment, FRF ar trebui sa se roage in genunchi de echipa ros-albastra, ca sa accepte sa joace in prima liga.

Insa FRF si AMFB nu stiu ce sa faca pentru a opri promovarea Stelei. Probabil ca stiti deja ca, pentru a promova, primele patru echipe din Liga a IV-a vor juca intr-un sistem playoff, in care prima echipa din sezonul normal porneste cu 3 puncte, a doua cu 2 puncte, a treia cu un punct, iar ultima cu 0. Asadar, chiar nu conteaza daca Steaua termina la 60 de puncte de Academia Rapid sau doar la 1 punct. Diferenta va fi redusa la cel mult trei puncte (Presupunand ca una va termina pe primul loc, iar cealalta pe 4. Lucru putin probabil.) Cum Academia a inceput deja sa importe fotbalisti din Liga 1(chiar daca e vorba de expirati gen Pancu, Niculae sau Maftei), lupta pentru promovare se va dovedi una foarte grea.

Pentru Steaua nu e nimic nou. Asa au stat lucrurile intotdeauna. Echipa noastra va lupta si va invinge, in ciuda tuturor piedicilor pe care le va intalni in drum. Steaua a insemnat, inseamna si va insemna intotdeauna doar victorie.