bilete amical

Minusurile Stelei in acest sezon: Lipsa de experienta

Marius Lacatus a reusit in acest an sa alcatuiasca o echipa tanara, talentata, frumoasa si foarte interesanta. Si, chiar daca am putea scrie pagini intregi despre plusurile acestei echipe, plusuri pe care nimeni nu poate sa le conteste, nu ar trebui sa ignoram minusurile. Da, echipa de fotbal a Stelei are si minusuri, si daca ne dorim ca aceasta sa promoveze si sa se intoarca acolo unde ii este locul, atunci aceste minusuri trebuie neaparat corectate, deoarece ele se pot trasforma in piedici importante.

Primul minus despre care trebuie sa vorbim este lipsa de experienta. Indiscutabil, aceasta este cea mai mica din problemele Stelei in acest moment. Chiar daca fotbalistii Stelei sunt tineri, compenseaza lipsa de experienta prin valoare, mult mai ridicata decat valorile celorlalte echipe. Acesta este motivul pentru care, cel mai probabil, vor termina turul sezonului 2017-2018 pe primul loc.

Insa lipsa de experienta conteaza si ea. Cand duci o lupta stransa pentru promovare, cum e lupta dintre Steaua si Academia Rapid, nu iti permiti sa faci pasi gresiti. Cu cele doua egaluri din acest sezon, Steaua a pierdut 4 puncte pe care nu ar fi trebuit sa le piarda.

In ambele meciuri, cel cu Academia Rapid si cel cu AFC Asalt, echipa noastra a condus pe tabela dar a terminat atat egalata, cat si cu un om mai putin in teren. Mai mult, in meciul cu Academia, Steaua a avut un avantaj in teren, la un moment dat, Doru Bratu fiind eliminat pentru faulturi repetate. Lipsa de experienta a facut insa ca baietii lui Ion Ion sa nu stie cum sa gestioneze situatia favorabila. La doar un minut de la eliminarea lui Bratu, golgeterul nostru, Predescu, a fost eliminat si el, pentru un al doilea galben. Steaua a dominat Academia pana la finalul meciului, asa cum a facut si in partida cu AFC Asalt, insa nu a mai reusit sa inscrie.


Solutia: 2-3 transferuri

Dupa cum am zis, acest minus nu este unul mare. Insa poate deveni mare, daca nu e corectat. In ligile superioare, unde Steaua va intalni adversari mai tari, fiecare punct pierdut va conta. Sigur, e posibil ca, pana atunci, fotbalistii nostri sa castige experienta necesara, dar sansele sunt mici, cea mai mare parte a lotului nostru fiind totusi format din fotbalisti de nascuti in 1999 si 2000.

Pentru ca nu e o problema mare, solutia este si ea una simpla. E vorba de transferul a doi, cel mult trei jucatori cu experienta. Nu trebuie neaparat nume mari si nici jucatori in plina forma. Un jucator aflat la finalul carierei e destul. Cu experienta sa, acesta ii poate aduna in jurul sau pe fotbalistii din teren, ii poate mobiliza sau calma, in functie de ce cere jocul.

Modelul acesta a fost deja testat si garanteaza succesul. Poate cel mai bun exemplu e Ajax Amsterdam. Echipa olandeza se bazeaza de decenii bune jucatori tineri, crescuti in propria curte. Insa nu se fereste sa transfere si jucatori mai in varsta, cu experienta.

In 2003, Ajax a ajuns in sferturile de finala ale Champions League, fiind eliminata de AC Milan(castigatoarea competitiei, in acel sezon), dupa o lupta foarte stransa (0-0 la Amsterdam, 2-3 la Milano). Echipa olandeza era si atunci foarte tanara. In teren jucau romanii Chivu si Lobont, Sneijder, Van Der Vaart, Ibrahimovic, Nigel de Jong, Pienaar, nume cunoscute azi, dar care atunci erau doar la inceputul carierei. Insa pe langa ei Ajax mai folosea si fotbalisti cu experienta, precum Galasek sau Bergdolmo, oameni trecuti de 30 de ani, care ii puteau aseza pe ceilalti in teren.

Ajax a procedat la fel si in 95, cand a castigat trofeul Champions League. Atunci ii avea in teren pe foarte tinerii Kluivert, Davids, Seedorf, Reiziger, Overmars, Van der Sar, Kanu, Litmanen sau de Boer, care jucau in jurul mult mai experimentatilor Frank Rijkaard si Danny Blind.

Cu doar o etapa ramasa din acest tur, cu siguranta Lacatus a facut deja o lista cu posibile transferuri. Daca pe aceasta lista vor fi si jucatori cu experienta, sunt sigur ca promovarea in liga a treia nu va mai avea niciun semn de intrebare deasupra sa. Acum, tot ce ne ramane este sa asteptam si sa vedem ce ne aduce viitorul.