gradinescu

Domnule Gradinescu, daca voiai sa fii vedeta, trebuia sa te faci fotbalist, nu comentator

Comentatorul Emil Gradinescu insista cu tot dinadinsul sa se faca de rusine. Dupa o postare recenta pe Facebook, in care acesta a incercat sa-i convinga pe prietenii lui ca el e deasupra legii si ca el poate sa foloseasca orice nume vrea, atunci cand comenteaza meciuri de fotbal, acesta a revenit cu o noua postare. Aceasta este la fel de penibila, demonstrand ca Gradinescu are logica unui copil de 3 ani.

„Voi pentru cine ati plans la golul lui Macarone? Pentru cine ati urlat la sutul lui Chiriches?”

Asta intreaba intreaba Gradinescu fara oprire, de parca raspunsul i-ar da lui dreptate. Gradinescule, oamenii au plans pentru Steaua. S-au bucurat pentru Steaua. Dar pentru Steaua Bucuresti, nu pentru alta echipa. Cu siguranta nu pentru Fotbal Club Fcsb.

Ai inteles acum? Probabil ca nu ai inteles, din moment ce creierasul tau te pune sa pui astfel de intrebari.




Stelistii au fost inselati, Gradinescule. Au fost mintiti. Daca stiau din 2003 ca echipa respectiva nu avea voie sa foloseasca numele Steaua, ca nu avea voie sa foloseasca marca Steaua si ca nu detine palmaresul Stelei, crezi ca mai statea cineva pe langa ea? Poate ca mai statea. Dar cei care ar fi facut-o, cu siguranta nu s-ar fi numit stelisti. Si da, FC Fcsb are proprii ei suporteri. Nimeni nu neaga asta. Insa ei nu sunt stelisti, sunt fcsbisti. E o diferenta.

Atunci cand arunci logica si dovezile clare ca lumina zilei la gunoi, pentru a apela la sentimente, in acele cazuri se vede foarte bine ca nu ai dreptate. Intrebarile precum cele puse de Gradinescu nu isi au rostul. Asa cum nu isi au rostul nici intrebari care pleaca de la cuvinte spuse de oameni precum nea Imi sau Mihaita Nesu. Ii iubim pe oamenii astia, tinem la ei, dar ei nu sunt neaparat cei mai bine informati.

Cand ai de-a face cu o problema serioasa, precum cea pe care o avem noi, sentimentele trebuie eliminate. Singurul lucru care conteaza e adevarul.

Gradinescu ne intreaba pentru cine am plans la golul lui Macarone. Eu l-as intreba pentru cine a plans el in 1986. Pentru CSA Steaua Bucuresti, asa cum se numea echipa care a castigat Cupa Campionilor Europeni, sau pentru Fotbal Club Fcsb, o echipa care inca nu exista si care avea sa fie infiintata de abia 17 ani mai tarziu? Daca sunteti prieteni cu Gradinescu, sa-i puneti aceasta intrebare.


Ignoranti, prosti sau hoti, nicidecum ziaristi sportivi sau comentatori

Cei mai multi ziaristi sportivi si comentatori prefera sa gandeasca ca Gradinescu. Ignora decizii judecatoresti, ignora dovezi clare, ignora chiar si dorintele suporterilor. Si apeleaza la aceste penibile santaje emotionale.

Ieri seara, la Realitatea TV, gesepistul Adrian Florea a facut la fel. „Nu se poate ca biletul sa fie 25 de lei”, a urlat acesta timp de cateva minute bune. „Suporterii trebuie sa primeasca si ei ceva!” Sau, preferata mea, „De ce sa plece lumea de la FCSB si sa vina la Steaua?”

Acestea sunt intrebarile pe care le pun toti cei deconectati in totalitate de lumea stadioanelor. Da, biletele costa mult, pentru ca fotbalul romanesc e in mare parte condus de lipitori, care vor sa castige cat mai mult. Da, lipitorile sunt baietii pe care ii apara ziaristii, dar asta nu o spune nimeni.

Si da, suporterii trebuie respectati. Dar respectul nu inseamna doar sa-i pui omului la dispozitie un stand de unde sa-si poata cumpara suc. Respect mai inseamna si sa nu-l minti ca echipa ta e Steaua, cand ea nu e. Nici despre asta nu vorbesc cei ca Florea sau Gradinescu.

In ceea ce priveste ultima intrebare, suporterii stelisti ar trebui sa plece de la FC Fcsb pentru ca echipa aia nu e Steaua. Daca ei sunt stelisti, daca iubesc Steaua, ar trebui sa sustina Steaua.

Nu trebuie sa fii filozof, doctor sau inginer ca sa gasesti raspunsurile la aceste intrebari. Trebuie doar sa vrei sa le gasesti si sa nu-ti fie frica de adevar.

Insa, pentru oameni precum Gradinescu sau Florea, adevarul nu conteaza. Acestia se cred vedete, se cred lideri. Ei fac doar ce vor ei si vor ca oamenii sa le manance din palme. Nu pricep ca ei sunt doar comentatori sau ziaristi. Nu pricep ca meseria lor este sa povesteasca ce fac altii. Nu ei sunt vedetele aici. Nu ei decid ce se intampla in teren, in sala de judecata sau oriunde altundeva.

Domnule Gradinescu, domnule Florea, faceti un pas in spate. Inchideti gurile, deschideti urechile si mai ales ochii. Daca aveti ochii deschisi, cititi deciziile din dosarele pentru marca si numele Steaua. Poate ca cele doua va vor ajuta cu pronuntarea cuvantului „Fcsb”, ca sa nu-l mai confundati cu Steaua.

Altfel, daca nu va ajuta, incercati numele altor echipe. Real e un nume simplu. La fel si Barcelona. La fel si Dinamo. FC Fcsb nu e nici Steaua si nici celelalte echipe. Dar asta pare sa nu conteze pentru voi. Daca logica pe care o folositi va spune ca-i puteti spune Steaua, atunci ii puteti spune la fel de bine si Real Madrid. Va rog, spuneti-i Real Madrid. Promit ca voi urmari cu cea mai mare atentie meciul dintre Real Madrid si Concordia Chiajna, comentat de Emil Gradinescu! Abia il astept!